LjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Seks simbol i vrhunski čokolatijer: upoznajmo Lindtovog čovjeka čokolade!

Već ste ga vidjele, tog zgodnog kuhara koji zadubljeno posmatra vodopade rastopljene čokolade.

Prevela: Saša Leper

Emily Heil / iol.co.za

Požudno vas gleda sa ekrana TVa i sa polica supermarketa, njegov lik se pomalja sa kartonskih modela šareno upakovanih bombonjera koje se pojave uoči Dana zaljubljenih.

Lindt majstor čokolade možda nije tako kultna maskota kao recimo Mr Proper, ali definitivno jeste slasniji. Daleko je manje kompleksan (u čemu je uopšte bio fazon sa onom minđušom?). Evo reći ću to: Lindt kuhar bi mogao biti idealan muškarac.

„Poznaje čokoladu, a jasno je da poznaje i druge stvari“, kaže Aliksandra Baraš, profesorica marketinga na Univerzitetu u Njujorku koju smo zamolili da nam rastumači čari ovog kuhara.

Kuhar je uvijek predstavljen kao prigodno privlačan, primjećuje Baraševa. Upečatljive su i bore smijalice i tračak sive na sljepoočnicama. Ženama često izgled nije glavna stvar, a ovaj tip?

Pa, ima nekog životnog iskustva i prilično je uspješan. „Ne možete imati status i mudrost a da ste mladi – to je signal. Nije on nei mladi kuhar koji je pomoćnik. On je glavni kuhar.“

I dolazimo do trenutka u kom valja istaći ono po čemu se ove reklame razlikuju od normalnih. Usmjerene su na žene. Poigravaju se sa muškom perspektivom koja dominira marketingom i tretira kuhare, muškarce, kao predmet želje – naravno, pored same čokolade. Ali to nije jedino zbog čega je on privlačan.

Baš kao što su mnogi glumci tumačili likove Džejmsa Bonda tokom godina, bilo je i više kuhara u toku ovih 15 godina koliko švajcarska kompanija Lindt koristi ovaj lik u svojim reklamama.

Najnovija verzija je možda i najpoznatija. Postao je „mim“ na društvenim mrežama, a njegov prodorni pogled obično usmjeren na mutilicu sa koje kapa čokolada je inspiracija brojnim natpisima koji su nerijetko i provokativni.

„Pronađite muškarca koji će vas gledati kao što Lindt majstor čokolade gleda Lindt čokoladu“, je najučestaliji. „Aha“, piše na drugom koji prikazuje kuhara kako pomno proučava sadržaj, „To je čokolada“.

Proizvođači čokolade Lindt su bili pomalo škrti kada je riječ o dijeljenju informacija u vezi sa marketinškim kampanjama. Pa ipak, predstavnica kompanije je ponudila blagu ispravku našeg upita i rekla da on nije kuhar, on je majstor čokolatijer.

„Naš „majstor čokolatijer“ je naš najvažniji aspekt i slavno predstavlja vještinu izrade čokolade već decenijama. Lik iz reklama je zasnovan na stvarnim majstorima čokolatijerima koji rade za našu firmu najviše u odjelu za istraživanje i razvoj i razvijaju nove recepte za naše čokolade.“

Uvid u postavku tih čarobnjaka čokolade obučenih u bijelo nam je otkrio da među njima ima i žena, ali, nažalost, nema onih zgodnih modela kako je to prikazano na reklamama.

Komapnija je toliko privržen svojoj maskoti da su se 2015. godine žalili nadležnima u Južnoj Africi kada da njihov rival Rereo Roše imitira njihove reklame tako što predstavlja sopstvene tipove naoružane pjenjačama.

Kakav su dokaz imali da im konkurencija krade stil? Kuhar Ferera Roše je takođe nosio bijeli sako sa duplim kopčanjem i kapu protkanu zlatnim. Zvaničnici se nisu složiti i rekli da „nijedna pojedinačna strana ne može polagati ekskluzivna prava na imidž kuhara“.

Ali Lindtov čokolatijer se zaista ističe. Ne mora ogoliti prsa da bi privukao više pažnje – ta zlatna pjenjača je sve što mu je potrebno. On nikada ne progovori – TV reklame uvijek imaju mazni ženski glas kao naratora, kao ona koja je nedavno poručivala da je on muškarac koji „ima moć da rastopi svaku ženu“.

Kako onda zvuči muškarac sa takvim moćima? I šta uopšte ima da kaže? Identifikovali smo muškarca koji se pojavljuje u većini reklama. Riječ je o glumcu iz Berlina Robertu Selingeru (za kog mnogi na društvenim mrežama tvrde da veoma liči na Bena Stilera). Pokušavali smo stupiti u kontakt s njim, ali naš trud nije urodio plodom pa ćemo morati nastaviti da zamišljamo kako bi on to zvučao.

Ove reklame su zamišljene kao ženska fantazija, kaže Bruk Erin Dafi, profesorica na Univerzitetu Kornel koja izučava medije, marketing i rod. Ona takođe tvrdi da prikazuju stereotipne i prilično restrktivne ideje toga šta žene žele.

„Naravno, reklame se poigravaju tako što ostavljaju nejasnim da li žene zapravo žude za njim ili čokoladom“.

Podsjetile su je i na reklame za grčki jogurt Oikos u kojima je glumac Džon Stamos bio konvencionalno seksipilan a „predstavlja dobro poznati mit o fantazijama žena, konkretno da su ograničene na poznate ličnosti i hranu“.

Pa ipak, Lindtov muškarac ima svojih prednosti. Barašova primjećuje da on igra ulogu koju muškarci i ne dobijaju tako često: romantični partner.

„Nije on vaš muž koji vam kupuje tu čokoladu.“

Zapravo, nikada se ne pojavljuje u bilo kom kontekstu izvan kuhinje – u čemu se možda krije i ogromni dio njegovog seksipila. Što reče jedna moja drugarica: „On je tip koji ti napravi čokoladu i doslovno se više ne moraš baktati s njim.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije