KulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

9 načina kako zaraditi više novca mjesečno

Jedno od najčešćih pitanja je kako zaraditi novac, posebno onaj neki dodatni koji bi nas gurnuo na viši financijski nivo i omogućio nam neke stvari koje su nam nedostupne.

Redakcija

zeneinovac.com / Barbara Slade Jagodić

Mnogi ljudi odrade svoj posao 9-17 h i nakon toga više nemaju energije baviti se nečim drugim, posebno ako su roditelji pa se od njih očekuje angažman oko djeteta, večere i slično. Apsolutno razumijem da je neko crknut u 19-20 h kad sve napravi, spremi djecu na spavanje…

I sad bi još trebao nešto raditi?

Ne morate raditi ništa dodatno. Ali onda nemojte ni očekivati ništa dodatno. Ali ja stvarno nemam kad pored djece.

Foto: zeneinovac.com

Zato se, barem to vrijedi za nas žene koje podnosimo većinu tereta roditeljstva (prvo kroz trudnoću, a kasnije i kroz odgoj gdje preuzimamo 80 % poslova), novac skuplja, a karijera gradi dok si mlađa i energična to bez obveza. S 20 imate energije da studirate, radite i još redovno izlazite u provod. Imate to sigurno barem 10 godina. Iskoristite te godine ako možete.

Ali nije nemoguće raditi i uz djecu i muža, samo ćete biti umornije.

Ali kako zaraditi s kauča?

Nikako. Sjedite za sto, otvorite laptop i posvetite se ozbiljno zaradi, na kauču se lakše odustaje, provjereno.

Kako ja ne znam zarađivati u nekoj garaži ili bilo čemu offline, ovaj članak je zapravo dio odgovora na pitanje Kako iz Hrvatske zaraditi na internetu? Otkri ću vam neke načine koji funkcionišu, i to provjereno, bilo da tako zarađujem ili sam zarađivala, bilo da to rade neke moje prijateljice ili kolegice.

Već sam ranije pisala ovakav tekst za jedan kartičarski medij, ali prošlo je puno godina od toga i vidim da moram dosta toga ažurirati, obrisati, dodati jer vremena su se promijenila. Danas je dosta teško zarađivati statično, bez da morate mijenjati neke stvari, učiti, pronalaziti nove kanale.

Tako sam i ja dodatno prvo zarađivala na jedan način online, pa na drugi, pa na treći, pa je sad već ko zna koja promjena u điru, a imam u glavi već jedan sasvim novi online biznis(ić).

Imate li neki od talenata koji uključuju pisanje, fotografisanje, savjetovanje, edukacije, ili ipak oko za modu i prst za kuhanje, imate šanse da u budućnosti većinu vremena sjedite ispred monitora i zarađujete za život.

Nemojte se nadati da ćete odmah početi zarađivati puno novca. Za određene stvari potrebno je između 6 mjeseci i dvije godine truda da vidite pr(a)ve rezultate.

Potrebno je vrijeme da se etablirate kao stručnjak na određenom polju. Neki od poslova donose malen prihod, ali više takvih malih prihoda mogu stvoriti ok prihod.

Često ćete morati raditi puno, često nećete vidjeti kune od toga u prvo vrijeme, stoga je bitno da radite nešto što vam se inače sviđa pa da vam to ne bude teško i da ne odustanete.

1. Rad na društvenim mrežama

Najučestaliji fuš na internetu jest voditi nekom profile na društvenim mrežama, odnosno biti community manager. Ujedno je to i najtraženiji posao, uz vođenje Google i Facebook oglasa.

Community manager ili voditelj društvenih profila je osoba je osoba zadužena za osmišljavanje i vođenje komunikacije na društvenim mrežama za potrebe nekog brenda, ali i poznate osobe.

Formalne edukacije gotovo da nema, ali specijalizovane radionice mogu vas istrenirati u kratkom roku za rad na društvenim mrežama. Od jeseni ponovo krećem s njima, samo da mi završi porodiljni, pa mi se možete javiti za neki ženski popust.

Predlažem da se uključite u neke grupe community managera u Hrvatskoj, gdje možete pratiti novosti, ali i oglase za poslove iz tog područja. Kao CM (skraćeni naziv za community managera) možete raditi i kao freelancer, od kuće, preko ugovora ili npr. obrta, a u tom slučaju imate puno više odgovornosti te potencijalno zaduženja obzirom da ne radite u timu koji vas može pokriti ili izraditi vizuale.

Čitajte strane blogove, gledajte YouTube tutorijale, pratite Content marketing Institute i preuzmite gotove e-tutorijale, pratite influencere i pokušajte skužiti zašto su popularni kroz analizu njihovih 50 zadnjih objava, otvorite testne stranice, profile, grupe i nipošto se ne stidite pitati nekoga za pomoć.

Najbolje je da sve prvo vježbate na svom biznisu ili od nekog malog preduzetnika kojem nećete naplatiti rad, ali dobi ćete i iskustvo i referencu.

Ono što je izrazito bitno jest da budete aktivni u zajednici drugih community managera poput grupe Društveni mediji, ali i digitalnim stručnjacima, jer se svako malo pojavi neki oglas.

Ako ste nešto dobro sami napravili, pohvalite se u grupi uz konkretno objašnjenje, bitno je da drugi vide da vi znate raditi. Budite aktivni i na Linkedinu. Nadam se da sad niste zarolajzali i pomislili ko je ikad dobio neki posao preko toga? Ja sam, i to odličan, i to u najjačoj korporaciji.

Nije naodmet da znate osnove Photoshopa, a kako će vas veći klijenti tražiti i izradu social media planova i izvještaja u Microsoft programima poput Excela i Powerpointa pa je MS Office must-know softver.

Dio community managera bavi se i oglašavanjem na Facebooku i Instagramu i, iako u pravilu taj dio uvijek rade specijalizovani stručnjaci, dobro je da znate barem osnove oglašavanja, s obzirom da većina vaših objava mora biti na neki način oglašavana. Nije teško naučiti, a bez oglašavanja danas teško ide išta digitalno.

Zarada ovim putem može varirati, zavisno o tome gdje ili za koga radite, koji stepen znanja imate, koji je budžet klijenta, koliko klijenata uopšte imate, itd. Na primjer, zaposlite li se u velikoj digitalnoj agenciji s puno CM-ova, vaša plata kao početnika bit će prilično malena (mislim da se sad juniori plaćaju oko 4 000 kn), dok ćete samostalno svu zaradu primati vi.

S druge strane, kad ste zaposleni, imate određenu sigurnost u vidu plate, manjak brige oko novih klijenata, vođenja evidencije i ostalog.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije