LjudiMedicinanajnovijePojaveRadoznala Lola

Da li ste primijetili da ste malaksali i umorni više nego ranije, a bez nekog naročitog razloga?

Ako od toga ne patite i vi, sigurni smo da znate neke koji se muče sa tim.

Piše: Saša Leper

Anemija je uzrokovana deficitom željeza u organizmu poznat još i kao slabokrvnost, što je problem koji pogađa svaku petu osobu u Bosni i Hercegovini. Prema podacima SZO, u našoj zemlji 21,3% žena u reproduktivnom dobu, 34,8% trudnica i 26,8% predškolske djece ima anemiju. Pored njih, naročito je štetna i za sportiste, jer dodatno iscrpljuje mišiće i usporava protok kiseonika kroz tijelo. No, čak i u slučajevima da se ne nalazimo u jednoj od ovih grupa, nedovoljne količine željeza nam štete i iscrpljuju naš organizam.

 

Kako da prepoznate znake anemije?

Da li ste primjetili da ste malaksali i umorni više nego ranije, a bez nekog naročitog razloga? Žali li se neko vama blizak na nedostatak energije i učestale glavobolje? Imate li vi ili neko iz vašeg okruženja smanjenu koncentraciju, radne sposobnosti i pamćenje? Vrti li vam se u glavi ili se nesvijestite? Imate li ubrzan rad i pojačano lupanje srca? Čini li vam se možda da su vam kosa i nokti postali krhki kakvi ranije nisu bili, a koža blijeda? Nedostaje li vam vazduha i da li vam je često hladno?

Sve su to učestali simptomi koji ukazuju na to da vama ili nekom vašem nedostaje željeza u organizmu. To se lako može i provjeriti jednostavnom analizom krvi.

Kao što smo vidjeli, pored toga što je anemiju potrebno tretirati jer je neugodna sama po sebi i iscrpljuje organizam, takođe je veoma važno otkriti uzrok anemije, jer ona može biti pokazatelj i daleko ozbiljnijih stanja i oboljenja.

 

Za šta nam uopšte služi željezo u organizmu?

Željezo je esencijalni mineral koji se nalazi u svim tkivima našeg tijela. Daje boju crvenim krvnim zrncima i hemoglobinu te učestvuje u procesu disanja i transporta kiseonika kroz organizam. Pored toga, utiče i na stvaranje energije. Upravo zato nas nedostatak željeza u organizmu čini umornim i iscrpljenim. Željezo takođe učestvuje u sintezi DNK; kolagena, koji je glavna proteinska komponenta kože, kostiju i vezivnih tkiva; serotonina – hormona sreće, ali drugih neurotrasmitera koji su neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma.

Sve ovo ukazuje na to koliko je važno imati optimalne količine željeza u organizmu te voditi računa o anemiji.

Kako nastaje anemija?

Kao i bilo koji drugi manjak supstance u organizmu, i sideropenijska anemija se razvija postepeno i nastaje tako što ne unosimo dovoljne količine, odnosno trošimo ili izbacujemo više željeza nego što unosimo.

Uzroci za to mogu biti poseban režim ishrane (gladovanje, vegetarijanci i vegani, starije osobe), smanjena iskoristivost željeza usljed oboljenja crijeva, povećana potreba za željezom (trudnoća, dojenje, ubrzani rast, sportisti) te dugotrajna krvarenja putem kojih se gubi željezo (obilan mensturalni ciklus, miomi i drug ginekološka oboljenja, krvarenja iz digestivnog trakta, tumori digestivnog trakta, hemodijaliza).

Kao što vidimo, pored toga što je anemiju potrebno tretirati jer je neugodna sama po sebi i iscrpljuje organizam, takođe je veoma važno otkriti uzrok anemije, jer ona može biti pokazatelj i daleko ozbiljnijih stanja i oboljenja.

Odakle inače dobijamo željezo?

Najviše željeza ima u mesu (džigerici, crvenom mesu, govedini, teletini), ribi, kvascu, jajima, špinatu i drugom lisnatom povrću (brokula), mahunarkama (grašak, grah), cikli, voću (bademima, kajsijama, šipku, grožđu, smokvama). Takođe, značajno je za znati i da se željezo iz namirnica životinjskog porijekla iskoristi bolje nego biljnog jer se tu već nalazi u hem-obliku koji je i nama potreban, zbog čega vegani i vegetarijanci nerijetko pate od anemije.

Pored raznovrsne ishrane i korištenja namirnica bogatih željezom, potrebno je unositi i dovoljnu količinu vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza, te zato unositi što više svježeg voća i povrća. U cilju povećanja količine željeza u organizmu, nije zgoreg ni izbjegavati supstance koje smanjuju apsorpciju željeza,  kao što su kafa, crni i zeleni čaj, alkohol i pšenične mekinje.

 

Koliko nam je željeza potrebno i kako to postići?

Putem ishrane, svakodnevno u prosjeku unesemo oko 10 do 15 mg željeza. Međutim, od toga najčešće iskoristimo samo 1-2 mg jer se željezo slabo apsorbuje. Preporučeni dnevni unos zavisi od potreba i uzrasta i kreće se u rasponu od 7 mg do 27 mg na dan.

Glavna strategija liječenja anemije zasniva se na brzom povećanju koncentracije hemoglobina u krvi i popunjavanju depoa željeza bez neželjenih efekata. To je najjednostavnije i najefikasnije učiniti putem korištenja preparata sa željezom. Nadoknada željeza se uzima do normalizacije krvne slike (1-2 mjeseca) i još (3-6 mjeseci) nakon toga da bi se popunili depoi željeza. Dužina uzimanja željeza je jako bitna da bi terapija bila uspješna.

Međutim, poznato je i da se unos željeza nerijetko teže podnosi, te izaziva brojne neželjene efekte. Najčešće su to mučnina i opstipacija, metalni okus u ustima i prebojenost zuba. To su najčešći razlozi nepridržavanja, a samim tim i neuspjeha terapije anemije.

No, danas i za ovaj problem imamo rješenje: primjena inovativne tehnologije mikroenkspulacije u proizvodnji preparata željeza koja je iskorištena u Hemofarmovim FerriMore proizvodima. FerriMore brzo nadoknađuje potrebne količine željeza u organizmu, a karakteriše ga i bolja asporpcija i visoka biološka raspoloživost, pa željezo koje unesete bolje i iskoristite.

Ono što izdvaja  Ferri More u odnosu na druge preparate željeza jeste i  veoma dobra podnošljivost, jer ne uzrokuje najčešće neželjene efekte željeza (mučninu, metalni okus u ustima i dr.).

FerriMore proizvodi pozitivno utiču na sve simptome anemije: doprinose normalnom stvaranju eritrocita i hemoglobina, smanjuju umor i iscrpljenost, poboljšavaju kognitivne funkcije, pamćenje i koncentraciju, doprinose normalnom rastu i razvoju djece, podržavaju normalnu funkciju imunog sistema i poboljšavaju izgled noktiju, kože i kose.

Jednostavno se uzimaju, jedan put na dan, a zbog odlične podnošljivosti mogu se koristiti  dovoljno dugo – onoliko koliko je potrebno da popunimo depoe željeza u organizmu.

Mikroenkapsulirano lipozomalno željezo u proizvodu Ferri More je dobra terapijska opcija i kod pacijenata sa sideropenijskom anemijom i inflamatornim bolestima crijeva koji ne podnose tradicionalne soli željeza.

Proizvodi Ferri More se mogu pronaći u tri oblika:

  • FeriMore kapsule željeza sa dodatkom C za odrasle koje se uzimaju 1x dnevno i podmiruju sve njihove dnevne potrebe za željezom.
  • FerriMore tečna oralna suspenzija obogaćena vitaminima B6 i B12 i namijenjena svima onima koji više vole preparate u tečnoj formi. Primamljiv okus jagode pogodan je i za djecu preko 4 godine.
  • FerriMore kapi za djecu stariju od 3 godine, sa željezom i mikroenkapsuliranim vitaminom D3 poboljšane efikasnosti koje doprinose normalnom rastu i razvoju kostiju kod djece, normalnoj mišićnoj funkciji i normalnoj funkciji imunog sistema.

Optimalne količine željeza nam omogućavaju energiju da u potpunosti uživamo u životu i aktivnostima koje volimo, čini nas manje umornima, malaksalima i glavoboljnima. Sprečavanje slabokrvnosti pridonosi boljem zdravlju, boljoj fizičkoj kondiciji, te sposobnosti učenja i pamćenja.

Živimo puniji i zdraviji život uz FerriMore!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije