DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Japan bi mogao platiti i polovinu troškova vaše iduće posjete!

To je jedna od mjera kojom žele podstaći turizam u svojoj zemlji nakon pandemije.

Prevela: Saša Leper

Eben Diskin / Matador Network

U eri nakon pandemije, ljude će trebati posebno podsticati da se ukrcaju na avion i otisnu na internacionalno putovanje. Avio kompanije kroje nove bezbjednosne i sanitarne mjere sa ciljem da  umire svoje putnike, ali i same destinacije moraju stvoriti dodatni podsticaj.

Japan bi mogao iznijeti ponudu koju je prilično teško odbiti, a podrazumijevala bi pokrivanje i do polovine troškova za putovanje.

Na nedavno održanoj pres konferenciji, Hiroshi Tabara iz Turističke agencije Japana je reka da Vlada planira odvojiti 12.5 milijardi dolara za program podsticaja turizma koji bi mogao biti pokrenut već u julu ukoliko bi stope zaraze koronavirusom nastavile opadati.

Vlada još uvijek nije iznijela detalje o tome kako bi ovaj program mogao funkcionisati, koji bi troškovi bili pokriveni ili kako bi se ta pomoć podijelila. Trenutno u Japanu vlada zabrana internacionalnih letova, čime je strancima onemogućeno da uđu u ovu zemlju.

U aprilu, Japan je zabilježio pad turističkih posjeta od čak 99.9% u odnosu na prethodnu godinu, pa je razumljivo zašto su nestrpljivi da što prije ponovo pokrenu turističku industriju. Kao domaćinima, ovogodišnje Olimpijske igre su im trebale donijeti značajne prihode od turizma i različitih investicija. Sada kada je to prolongirano za 2021. godinu, Japanci se nadaju da će uspjeti spasiti ljetnju turističku sezonu. Program naknade troškova nakon ukidanja zabrane putovanja bi bio savršen način za to.

Japan bi se tako poveo primjerom drugih zemalja koje rade na podsticanju turizma ovog ljeta. Tako je Sicilija prošlog mjeseca objavila novi program koji bi putnicima nadoknadio dio troškova – polovinu leta i trećinu hotelskog smještaja.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije