AktivizamDogađajiFeminizamKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Jelena Veljača: Govorili su da moje kolumne ne pišem ja, već neko drugi

JELENA VELJAČA : Najveći problem našeg društva je što mi i dalje tek učimo žene što je sve nasilje, toliko nam je kao spolu i rodu inherentno da budemo submisivne i trpne.

Piše: Ružica Ljubičić Redakcija

Na pojavu, karizmu, javne nastupe, aktivizam i stavove Jelene Veljače nitko nije ravnodušan. Puno ljudi je podržava i slaže se s njenim britko izrečenim mišljenjem potkovanim društvenim angažmanom i feminističkim aktivizmom dok ostali po njoj pljuju negativne komentare pune stereotipa i predrasuda koje su još duboko ukorijenjene u balkanski partijahalni mentalitet.

Ona je glumica, scenaristica koja već deset godina piše kolumne za Jutarnji list o stvarnim ženskim problemima. Njene teme nisu nimalo trivijalne već su bolne i teške. Unatoč kritikama Miljenka Jergovića da Jelena piše samo o depiliranju, njeni tekstovi su ostvarili veliki napredak za žensku kolumnu i bili predkorak osnivanju važne inicijative „spasi me“ koja je potakla značajne promjene u tretiranju nasilja nad ženama u hrvatskom društvu Jelena je za portal Lolu podijelila svoja dragocjena iskustva i stavove.

Teško je donositi objektivne procjene o nečemu u čemu ste u potpunosti «unutra», kao što je za mene inicijativa #spasime.

Foto: Google images

Kad smo okupljale inicijativu, što se dogodilo spontano i posve neplanirano, i za svaku od nas motivirano osobnom željom za aktivističkim angažmanom, jednostavno se posve prirodno u osnovnu strukturu inicijative okupila nekolicina žena koje su svaka za sebe prvakinje na poljima zanimanja kojima se bave“- ističe Jelena i dodaje da ne bi uspjela bez pomoći iznimnih žena koje su dale potporu ovoj inicjativi  Anica Tomić je kazališna redateljica i performerica, Jelena Kovačić je autorica niza kultnih predstava, scenaristica i dramaturginja, Una Zečević Šeparović je odvjetnica  koja je u visokom stupnju trudnoće s trećim djetetom mijenjala zakone o  (odnosno, sudjelovala je u radnim skupinama koje su donijele prijedloge Saboru o izmjenama zakona), Ana Pecotić je marketinška stručnjakinja koja je u karijeri vodila marketinške odjele velikih korporacija, Mirsada Begović je televizijska urednica.

Nekako mi je s obzirom na naše karaktere i životopise bilo logično za očekivati da ćemo biti i produktivne i uspješne u svojoj borbi, za koju ipak ne mislim da je završila. S jedne strane, da, promijenili su se zakoni, a s druge, što mislim da je ujedno i naša najveća «zasluga, ako se uopće tako može govoriti, je činjenica da je razgovor o obiteljskom i seksualnom nasilju ušao u mainstream, što medija, što građanki i građana republike Hrvatske, pa i regije.“- naglašava aktivistkinja.

Unatoč strastvenom aktivizmu za prava žena u Hrvatskoj i britkim kolumnama u kojima redovito kritizira patrijahalni sustav i otvara važna pitanja o nejedankim plaćama, reproduktivnim pravima, stvarnom majčinstvu Jelena sebe ne smatra feminističkom stručnjakinjom ni u teoretskom ni praktičnom smislu.

Svoj intelektualni kapital je stekla u kolumnama koji bio plodno tlo za aktivizam. Veljača je jedna od rijetkih javnih ličnosti koja je svoju popularnost iskoristila za rad za opće dobro.

Kao glumica i scenaristica često se suočavala s negativnom percepcijom i predrasudama.

Bilo je ismijavanja na početku, tračeva da «to» zapravo ne pišem ja, već netko drugi, ideja da je «to» sve zbog mog dečka. Čak i nakon tri uspješne serije koje sam potpisala kao autorica i vodila kao kreativna producentica, prvi dan snimanja Larinog izbora počeo je tako da je redatelj bio šokiran jer sam se ja uspjela probuditi «tako rano za set.

Foto: Google images

Od svega toga prošlo je mnogo godina, i danas doista ne osjećam razliku između sebe i muških kolega producenata. Ali, kao što vidite, odbijam zaboraviti koliko je težak put bio.- prisjetila se Jelena svojih dana na setovima sapunica.

Na njen angažman i stavove su utjecale velike žene kao što su Sanja Sarvanke Rada Borić, Nadežde Čačinović, Caitlin Moran, Pamela Adlon, Lena Dunham, Lada Čale Feldman

Najveći problem našeg društva je što mi i dalje tek učimo žene što je sve nasilje, toliko nam je kao spolu i rodu inherentno da budemo submisivne i trpne. Mislim da sustav stagnira. To je, dakako, katastrofa.

Ono što se pomaklo mrvicu na bolje su zakonski okviri, i razgovor o nasilju, što su važni elementi borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja. Ali ta borba je daleko od gotove, i mi iz inicijative očekujemo da se i sustav uskoro probudi“ govori Veljača koja nastvlja s još večim žarom svoju i našu borbu za ravnopravnost.

 

Piše: Ružica Ljubičić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije