DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

“Kako isključiti emocije u posljednjim trenucima nečijeg života, dok mu nosiš tortu za 4. rođendan?”

Predstavljamo 20 najinspirativnijih žena u Hrvatskoj čija djela mogu biti uzor, a njihova životna priča vodilja i motivacija.

Redakcija

miss7.24sata.hr/ Nika Vizek

Odabrali smo ih jer su svojim uticajem već promijenile društvo. Dopredsjednica Humanitarne organizacije fra Mladen Hrkać, Nives Skoko Žanić, jedna je od njih.

Njena organizacija pomaže svima koji se zbog bolesti svojih članova porodice moraju uputiti u Zagreb, u nepoznatu sredinu gdje ne poznaju nikoga i nemaju gdje biti.

Uz smještaj i hranu, omogućava prijevoz, duhovnu i psihološku te administrativnu podršku, ali i podršku pri organizaciji nastavka liječenja u inostranstvu te podršku u nastavku školovanja Osim o Organizaciji, Nives je podijelila i iskustvo boravka u sirotištu Keniji.

“Ovo nije posao od 8-16 h, niti se možete isključiti kad ste došli doma niti ima blagdana i praznika. Ovo je nešto što živiš i dišeš” otkriva Nives Skoko Žanić, 33-godišnja magistra novinarstva iz Širokog Brijega dopredsjednica je Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, koja pomaže svim osobama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje dolaze na liječenje u Zagreb i njihovim porodicama na način da im pruža smještaj, prehranu i prijevoz tokom liječenja.

Nives je u udruzi aktivna osam godina te nam je ispričala kako je zapravo počela njena priča.

”Kao da je bilo jučer. Neformalna kava nas nekolicine prijatelja organizirana od strane prijatelja i sadašnjeg predsjednika Udruge Ivana Solde. Razgovarali smo o ideji pomaganja našim sugrađanima koji se zbog bolesti svojih članova obitelji moraju uputiti u nepoznatu sredinu gdje ne poznaju nikoga i nemaju gdje biti. Nisam se ni sekunde dvojila želim li biti dio toga.

Ovo je bilo nešto što najbolje odražava ono što ja jesam. Prilika da svaki dan živim svoju vjeru. Prilika da potaknem dobro u drugima. Prilika da nekome pomognem nositi njegov križ.

Od prvog razgovora do osnivanja je prošlo nešto više od 6 mjeseci. Počeli smo s jednim stambenim prostorom koji nam je ustupio prijatelj, a koji smo onda opremili tako da smo iz svojih stanova donosili sve što je trebalo kako bismo stvorili osjećaj topline doma.

Sami smo ga čistili i održavali. Radili na računalu sastavljenom od 10 pokvarenih, niz godina djelovali bez uredskih prostora i službenih vozila. Ne možete ni zamisliti to uzbuđenje kad smo trebali primiti prve korisnike koje smo prihvatili i izgrlili kao rođenu braću i sestre.

Sve što smo imali u počecima je bila snažna volja i želju da učinimo nešto za njih i čvrsta vjera da će nas Bog voditi i pratiti na našem putu.

To je bilo jedino i očito da je bilo dovoljno jer danas smo na mjestu na kojem nismo mogli sanjati tada da ćemo biti. Prekrasno je prisjetiti se kako je ova priča rasla iz dana u dan i kako smo svi mi rasli uz nju. I naši prijatelji i naše obitelji.”

U nepunih 8 godina našeg djelovanja, mi smo bili u svakom smislu riječi druga obitelj za više stotina oboljelih osoba i članova njihovih obitelji. Točnije za više od 8000 korisnika pomoći, iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine ali i šire koje su boravile na liječenju u Zagrebu, daleko od sigurnosti svog doma.

Samo u prošloj godini smo pružili pomoć za 2023 korisnika pomoći, što najbolje govori o tome kolika je potreba za jedinstvenim sustavom podrške koji omogućava Udruga. Za smještaj korisnika Udruga koristi 7 stambenih kapaciteta na području Grada Zagreba, nadomak najvažnijih bolnica, koji su u potpunosti uređeni, adaptirani i opremljeni svime što je neophodno za besprijekorno funkcioniranje kućanstva – od uređaja, do tekstilnih proizvoda (posteljina, ručnici, krpe), raznovrsnih i kvalitetnih prehrambenih namirnica do higijenskih potrepština.

Smještajni kapaciteti su prilagođeni i različitim zdravstvenim potrebama, pa tako imamo i stambene prostore u potpunosti prilagođene pristupu i boravku osoba s invaliditetom. Osim smještaja, Udruga omogućava prijevoz, duhovnu i psihološku podršku, administrativnu podršku ali i podršku pri organizaciji nastavka liječenja u inozemstvu te podršku u nastavku školovanja.”

“Zajedno plačemo i zajedno se smijemo”

Udruga pomaže svakom čovjeku, neovisno o vrsti oboljenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti, dobi, spolu i socijalnom statusu, a sva pomoć koju dobivaju je u potpunosti besplatna. Udruga na sebe preuzima cjelokupnu organizaciju života u novoj sredini, kako bi se korisnici mogli u potpunosti posvetiti terapijama i liječenjima.

Nives dodaje : ”U tim trenucima, mi smo njihova najveća snaga i kao najbolji prijatelji na koje mogu računati 24/7. Zajedno plačemo, zajedno se smijemo, zajedno kuhamo, zajedno se molimo, zajedno obilježavamo rođendane…

Sve to kako bi im njihov križ postao barem mrvicu lakši.”

Za svoj rad Udruga je nagrađena brojnim nagradama i priznanjima od kojih Nives svakako posebno izdvaja nagradu „Europski građanin“ koju je dodijelio Europski parlament za posebna dostignuća u pomjeranju europskih vrijednosti:

“Ovu nagradu smo primili prije obilježavanja 4. godišnjice našeg rada što je najbolji dokaz da svakodnevno ostvarujemo svoju misiju. Sama nominacija je bila velika čast, a osvajanje nagrade je bilo u rangu “nestvarno”. Ipak, najveća od svih nagrada i naša najveća motivacija je zahvalnost svakog pojedinog od tisuće korisnika pomoći koji su svoje utočište pronašli u Udruzi.”

Foto: privatna arhiva

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije