Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

7 načina na koje možete staviti sebe na prvo mjesto u toku seksa

Iako se čini da su tokom posljednjih godina razgovori o seksu i pristanku postali daleko otvoreniji, žensko zadovoljstvo je i dalje donekle tabu tema.

Prevela: Saša Leper

Jenni Holdworth / iol.co.za

Kada je riječ o aktivnostima u krevetu, svi zaslužuju da se zabave i da im bude lijepo, ali ponekad je daleko lakše odglumiti orgazam i zaspati. Može biti teško reći partneru da baš i ne uživate u krevetu, ali postoje neki načini na koje svoje zadovoljstvo možete postaviti kao viši prioritet i bolje upoznati svoje tijelo.

Svaka osoba zaslužuje ispunjavajući i sretan seksualni život. Ako želite da vaše zadovoljstvo bude važnije, steknite naviku da vodite računa o sebi.

 

Upoznaje svoje tijelo

Ako vam je teško objasniti partneru šta biste voljeli, moglo bi vam pomoći ako i sami to prvo dobro naučite. Dodatnu snagu i ohrabrenje ćete dobiti ako istražite i sami. Nemojte se plašiti da što bolje upoznate sopstveno tijelo i sopstveno zadovoljstvo.

Odvajanje vremena u kojem ćete zavesti sami sebe možda zvuči otrcano, ali bi vam takođe moglo savršeno pokazati u čemu uživate kad je riječ o zadovoljstvu. Iako se iz školskih dana sjećam koliko se razgovaralo i šalilo o muškoj masturbaciji, ženska je uvijek smatrana sramotnijom.

Razmislite o tome šta želite

Seks i zadovoljstvo mogu i treba da budu zabavni. Toliko je toga što možete raditi u spavaćoj sobi, i sa partnernom i sami. Ako otkrijete maštariju koju biste željeli ostvariti, detaljno opišite šta želite, jer svako ima svoje parametre. Osvrnite se i na očekivanja, šta biste željeli da dobijete iz toga.

Na primjer, ako uživate u tome da vas neko vuče za kosu, opišite ili čak pokažite partneru koliko jako i kako želite da vas povuče. Što im bolje objasnite šta hoćete to vam bolje oni to mogu i pružiti. I to ćete oboje biti sigurniji i imati više samopouzdanja i užitka.

 

Dajte si vremena

Kada ste u krevetu s nekim ko vam uporno daje do znanja da će uskoro doživjeti vrhunac i pita vas da li ste svršili lako je odglumiti orgazam ili u potpunosti odustati.

Ali ako znate šta vas uzbuđuje a vaš partner to ne radi, pokušajte ga navesti na to kako biste više uživali u seksu.  Naravno, krajnji cilj seksa ne mora uvijek biti orgazam, ali i vi zaslužujete da u seksu uživate jednako kao i vaš partner.

Vodite računa o sebi i izvan spavaće sobe

Toliko toga utiče na kvalitet vašeg seksualnog života, uključujući ishranu i vježbu. Ne samo da vježba pomaže vašem fizičkom i mentalnom zdravlju, već bi mogla biti i odgovor na problem oskudnosti vašeg seksualnog života.

Dvadeset minuta trčanja ili vožnje bicikla vam može poboljšati cirkulaciju i lubrikaciju, što će vam olakšati ne samo da se uzbudite već i da svršite. Fitnes bi mogao biti doba opcija za sve one sa niskim libidom koji žele da povećaju svoju zainteresovanost za seks prirodnim putem, bez upotrebe lijekova.

 

Pozabavite se i sv(oj)im anksioznostima

Ponekad vaš partner može raditi sve kako treba, ali ako ste zapeli u sopstvenoj glavi nema šanse da ćete doći do vrhunca.

Anksioznost i prekomjerno razmišljanje u spavaćoj sobi su nevjerovatno česti, a profesorica Lori Broto sa Odjela za akušerstvo i ginekologiju Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji je rekla da su najčešći uzroci seksuane disfunkcije kod žena: stres, rađenje više stvari istovremeno, loše mišljenje o svom tijelu, depresija, anksioznost, brige o vezi i umor.

Ako i vi patite od nekih od njih, rješavanje tog problema bi mogao biti prvi korak ka većem užitku u spavaćoj sobi.

Shvatite da to zaslužujete

Kada je riječ o razumijevanju sopstvenog zadovoljstva i navođenje partnera na to da ga cijeni, jedna od najvažnijih stvari jeste razumjeti da zaslužujete ispunjen seksualni život i da je vaše zadovoljstvo jednako važno kao i tuđe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije