KulturanajnovijePraktična Lola

Izaberite cvijeće: 12 balkonskih ljepotica koje (ne) vole sunce

Balkon s cvijećem najljepši je ukras domova, u njemu će uživati ukućani, ali i prolaznicima će pogled sigurno zastati na lijepom cvijeću te će mu se diviti.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Svaki balkon voli cvjetnu rapsodiju, ali prije nego što ga počnete saditi, treba znati koje cvijeće uopšte odgovara vašem balkonu.

Naime, jedna je od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cvijeća na kojoj se strani svijeta nalazi balkon. Ako je on na jugu, izaberite biljke koje voli sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, biljke koje voli sjenu.

Ako je vaš balkon na jugu izaberite biljke koje voli sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu biljke koje voli sjenu.

Ako na vašem balkonu prevladava sunce, izaberite slijedeće biljke:

1. Petunija

Jedna od najpoznatijih vrsta cvijeća s obilnim cvjetovima za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta – bijeloj, žutoj, roza, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima, jednom sedmično prihranjujte ih tekućim gnojivom za petunije bogatim željezom. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni te im redovno treba kidati cvjetove koji su se osušili jer im to povećava cvjetanje.

2. Pelargonija

Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, roza, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi. Poznata je po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Kako bi lijepo rasla, obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti.

Foto: zadovoljna.hr

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima. Dvije su osnovne grupe, puzavice i grmolike pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u obliku puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u obliku grma do visine 90 centimetara.

3. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum, što u prevodu znači ‘debeli, ogroman’. Cvjeta u prepoznatljivoj jarkoružičastoj boji koja je u sredini cvijeta svjetlija. Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati prihranu, a ako se odlučite za to, neka to bude rijetko, i to samo tokom ljetnih mjeseci.

Foto: zadovoljna.hr

Za cvjetanje zahtijeva veliku količinu prirodne svjetlosti, ali  tokom ljetnih mjeseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svjetla kako ne bi došlo do oštećivanja biljke i pojave ožegotina na listu i stablu. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahtijeva puno vode. Zalijeva se samo kada je zemlja potpuno suha i potrebno ju je prilagoditi godišnjem dobu.

4. Ivančica (margareta)

Višegodišnja je biljka, grmolika oblika s malim cvjetovima, ne većim od pet centimetara, bijelih latica koje omeđuju žuto središte, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obje strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta.

Margarete cvatu od juna do septembra, a razmnožavaju se sjemenom u proljeće ili dijeljenjem u jesen i proljeće. Odgovara joj sunčano ili polusjenovito mjesto, obična vrtna i redovno vlažna, ali drenirana zemlja.

5. Verbena (sporiš)

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, roza te u plavoj, ljubičastoj, žutoj i bijeloj boji sa zelenim tvrđim nareckanim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagano peckanje. Postoji grmolika te puzava verbena.

Naraste do 30 centimetara visine i sadi se na razmak od 20 do 25 centimetara. Budući da je riječ o jednogodišnjoj biljci, svake je godine morate ponovo zasijati ili kupiti presadnice. Verbena je savršeno cvijeće za balkon, ali može se uzgajati i u dvorištu, a u ni u jednoj od te dvije varijante njega te lijepe biljke nije prezahtjevna.

Voli sunčana i topla mjesta, rahlo tlo i umjereno zalijevanje. Za obilnu cvatnju treba je redovno orezivati.

6. Vinka

Ovo neodoljivo cvijeće dolazi u više boja, a možete ga saditi u teglice ili u zemlju, kako vam više odgovara. Veliki je vinkin plus to što ne trebate biti preveliki stručnjak za biljke da biste se brinuli o toj krasotici.

Dodatna prednost vinke su povoljne sadnice koje možete kupiti već za pet do šest kuna. Jednom kada je donesete u svoj dom, presadite je u veću teglu da ima prostora za rast. Kada je u
pitanju zalijevanje, ono neka bude redovno, ali pazite da ne pretjerate te prije zalijevanja provjerite je li zemlja suha.

Preuzeto sa: zadovoljna.dnevnik.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije