Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična Lola

Toksičan brak je bolniji za djecu nego razvod

Da li ste ikada čuli ono „Ostajemo zajedno zbog djece?“. Istina je da su nesrećni brakovi gori za djecu nego razvodi. A evo i zašto.

Prevela: Saša Leper

Be Positive

Foto: Pexels

Razvod nikada nije povod za slavlje. Bolan je za sve, a naročito djecu. Međutim, gledajući dugoročno, djeca više pate ako odrastaju sa nesrećnim roditeljima koji se neprestano svađaju.

  1. Odrastaju kopirajući toksične modele ponašanja iz braka svojih roditelja

Djeca odrastu i oponašaju modele odnosa koje su vidjeli kod kuće. Ako im se roditelji neprestano svađaju to za njih postaje normalnost koju će i sami kopirati u budućnosti. Odrastaju vjerujući da je da je normalno živjeti u toksičnom braku i neće moći ni zamisliti da veze mogu biti drugačije i bolje.

  1. Nikada se neće naviknuti.

Čak i kada takvo stanje traje godinama, djeca se nikada ne „naviknu“ na to da se njihovi roditelji neprestano svađaju. Porodični konflikti utiču na djecu i na društveni i na emocionalni način, izazivaju im probleme sa povjerenjem, nisko samopouzdranje i manjak osjećaja sopstvene vrijednosti. Dugoročno, biće im daleko teže da prevaziđu nesigurnosti, anksioznosti i osjećaj krivice.

Foto: Pexels

  1. Postaće ranjiviji na stres

Kako bi djeca naučila kako da se nose sa stresnim situacijama moraju imati sigurno mjesto koje je obično njihov dom. Kada „dom“ podrazumijeva konflikt, svađanje i urlanje, to onda nije sigurno mjesto, već mjesto neprestanih prijetnji. Djeca koja odrastaju u takvim domovima su podložnija stresu, a čak i najobičnije situacije tumače kao prijetnje. Ovo izaziva anksioznost te vodi do pojave noćnih mora, nesanice ili depresije.

  1. Biće im teško uspostavljati zdrave odnose

Kada je njihov model za odnose sve osim srećan djeca imaju poteškoća da se povežu sa drugima kasnije u životu. Teže im je da uspostavljaju ne samo zdrave romantične odnose već i druge društvene veze. Bude im teško da oforme bliska prijateljstva ili da se povežu sa kolegama, jer ih bude strah.

Foto: Pexels

  1. Usvojiće loše navike

Prvi način na koji će pokušati da se zaštite jeste da otupe svoje emocije. Kao odgovor na stresne situacije, ta djeca će usvojiti loše navike, kao što su prejedanje zbog stresa, prekomjerno igranje video igara ili i gore stvari a sve samo kako bi izbjegli realnost. Štaviše, možda će izduvni ventil pokušavati pronaći i drugdje, te postati agresivni i ljuti dok se igraju sa drugom djecom.

  1. Biće im teško da ispolje svoje emocije

Kada redovno gledaju verbalnu agresivnost, izbjegavanja i lupanja vratima, djeca nauče da ne ispoljavaju svoja osjećanja jer to nije bezbjedno. Plaše se da ne kažu nešto pogrešno i ne dobiju sličan odgovor. Kada odrastu postanu anksiozni i imaju teškoća da se otvore pred nekim. Ponavljaće obrasce ponašanja koje su vidjeli kod kuće kada su bili mali i greške svojih roditelja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije