najnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

12 Diznijevih likova koji su zasnovani na stvarnim ljudima

Možete li i da pretpostavite?

Prevela: Saša Leper

BrightSide

Kroz istoriju, Dizni je oduvijek stvarao sjajne priče koje su nas pratile kroz djetinjstvo Mnogi likovi su nam postali omiljeni, a neki od njih su ostavili neizbrisiv trag na našim srcima. Međutim, ono što vjerovatno niste znali jeste da su mnogi od njih zasnovani na stvarnim ljudima, neki od kojih su (bili) poznate ličnosti.

Pa da vidimo!

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Četiri lešinara – Bitlsi

U toku kreiranja animirane verzije knjige o džungli, animatori zadužni za adaptacijuj smislili su genijalnu verziju Bitlsa. Godina je bila 1967. a Bitlsi su već uveliko važili za jednu od najpopularnijih grupa tog doba.
Ideja je bila da Džon Lenon, Pol Mekartni, Džordž Harison i Ringo Star daju glasove za četiri lešinara koji su potom umalo dobili i lude frizure i pjevali pjesmu That’s What Friends Are For. Međutim, Džon Lenon je odbio da učestvuje u filmu, te je pronađena zamjena za glasove, a lešinari su dobili naglasak sličan liverpulskom.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Grdana – Elenor Odli

Ne samo da je Elenor Odli dala glas Grdani u Uspavanoj ljepotici, već je ekipa iz Diznija tražila i da glumi kako bi mogli snimiti scene i tako olakšati animatorima ovog fiktivnog lika. To  praksi znači da su glumičini pokreti i facijalne ekspresije inspirisale lik Grdane.
Ali to nije sve – ova dama je poslužila i ko inspiracija za animirani lik lejdi Tremejn, legendarne Pepeljugine zle maćehe.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Džesika Rebit – Rita Hejvurt

Najupečatljivija članica postave i Ko je smjestio zeki Rodžeru? postala je ikona zahvaljujući svojoj ulozi u ovom filmu i svojoj nevjerovatnoj figuri. Ali nije njen izgled samo puka mašta – Džesika Rebit je zasnovana na predivnoj glumici Riti Hejvurt. Originalno je bila zamišljena drugačije, ali vremenom je oblikovana po uzoru na nekoliko glumica, najuticajnija od kojih je bila Rita. Ričard Vilijams, direktor animacije ovog filma je rekao da ju je pokušao načiniti što sličnijom Hejvurtovoj, ali sa kosom Veronike Lejk.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Ludi Šeširdžija – Ed Vin

Jedan od najnezaboravnijih likova iz Alise u zemlji čuda, Ludi Šeširdžija je zasnovan na Edu Vinu. Naime, ovaj glumac je poslužio kao inspiracija za pokrete, izgled ali i ličnost ovog jedinstvenog lika. On mu je takođe i pozajmio glas, pa se može reći da je poslužio kao savršen model animatorima za Šeširdžiju.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Edna Moda – Linda Hant

Vjeruje se da je priča kostimografkinje Edne iz crtića Neviđeni originalno zasnovana na životu modne dizajnerke Idit Hed. Međutim, izgled lika vijerno prikazuje glumicu Lindu Hant.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Mačak Sket iz Mačaka iz visokog društva

Lik mačka Sket iz crtića Mačke iz visokog društva je prvobitno bila napisana za Luisa Armstronga, famoznog pjevača džeza i trubača. Ideja je bila da on pozajmi glas popularnom mačku koji se originalno zvao Sečmo. Međutim, neočekivani zdravstveni problemi su ga spriječili da učestvuje u projektu. Armstrong je zamijenjen muzičarem Sketmanom Krotersom, pa je i mačak preimenovan i tako ostao Sket, a Sketmen je dobio drugu pjesmu koju je izveo.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Dr Fasilier – Majkl Džekson

Zloća iz crtića Prineza i žabaac, dr Fasilier, je zasnovan na Majklu Džeksonu. Ne samo da se neoporeciva sličnost može primjetiti po građi i izboru odjeće za lika, već i po koreografiji koju Fasilier izvodi u toku filma. Pokreti i poze su identične onima po kojima je bio poznat Kralj popa.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Arijel – Alisa Milano

Kada su Diznijevi kreativci počeli kreirati lik Arijel iz Male sirene, željeli su predstaviti predivnu, slatku i savremenu mladu ženu, pa su za inspiraciju uzeli Alisu Milano.

Tokom jednog intervjua glumica je izjavila da nije bila svjesna ovoga, bar ne za vrijeme izgradnje lika. Međutim, kasnije su je pozvali da predstavi dokumentarac o stvaranju filma, gdje su joj i otkrili da je Arijel zapravo zasnovana na njoj. Dizajneri i animatori su joj pokazali da su koristili njene fotografije iz tinejdžerskog doba kako bi stvorili ovu nezaboravnu sirenu.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Ursula – Divajn

Haris Glen Milsted poznata i kao Divajn, bila je proslavljena američka transeksualna glmica koja je poslužila kao inspiracija za lik zloće Ursule iz Male sirene. Njegove predstave i prezentacije obilježili su ne samo gestikuaciju i facijalne ekspresije već i stil i ličnost ove anagonistkinje.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Alisa – Ketrin Beumont

Glavna junakinja Alise u zemlji čuda zasnovana je na glumici Ketrin Beumont koja joj je i pozajmila glas. Animatori su iskoristili ovu djevojčicu kao model kako bi što uspješnije oživjeli Alisu. Ketrin je u to doba imala tek deset godina, a brojne fotografije su ovjekovječile njen rad. Čak postoji i video snimak na kojem tumači ulogu Alise.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Kruela de Vil – Talula Benkhed

Animirana verzija poznate Kruele de Vil se prvi put na ekranu pojavila 1961. godine u filmu Sto i jedan dalmatinac. Glas joj je pozajmila glumica Beti Lu Gerson. Međutim, Mark Dejvis, šef animacije, je morao stvoriti Kruelu sam ni iz čega, pa su se on i njegov tim oslanjali na gestikulacije Talule Benkhed kako bi Kruelu učinili što stvarnijom.

12 Disney Characters Who Were Based on Real People

 1. Snjegljica – Mardž Čepion

Mardž Čepion je bila jedna od najpoznatijih plesačica 19. vijeka. Izašla je na audiciju za Snjeguljicu kada je imala tek 14 godina, a njen posao je bio da pred animatorima odglumi scene ovog lika. Međutim, od nje su tražili i da pri to zadrži eleganciju i delikatnost pokreta plesačice koje je i obilježilo Snjeguljicu kakvu je znamo.

Jedan od razloga zašto je Mardž dobila ulogu jeste i njen otac, koji ju je, i pored njenog neprikosnovenog talenta za ples i glumu, naučio kako da se ponaša kao aristokratkinja, da se klanja i ponaša delikatno. Upravo zbog toga je i dobila ulogu ove kultne junakinje koja je poznata djeci širom svijeta

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije