DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Ko je bio Afroamerikanac zbog kojeg su SAD u plamenu?

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvala je dramatične proteste širom SAD.

Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Sent Polu u Minesoti?

Redakcija

pobjeda.me

Džordž Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Sjevernoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gdje je kao mladić bio dobar sportista, prije svega u američkom fudbalu i košarci.

Prije šest godina doselio se u Minesotu, gdje je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao “nježnog džina”. Imao je dvije kćerke, od 6 godina i od 22 godine, koje žive u Teksasu.

Zbog čega je uhapšen?

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mjere ograničenog kretanja. 25. maja Flojd je htio da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara.

Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Kako je izgledalo hapšenje?

Na lice mjesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sjedi u kolima “pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje, vjerovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izvještaju.

Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu vidjeli to opiranje, što potkrepljuju video-snimcima.

Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Šovin, prenosi “Pobjeda”.

Zašto su ga policajci bacili na zemlju?

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila, gdje su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da u automobil uđe.

U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji.

Kako je umro?

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri Šovin mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola ako bude mogao da se pomjera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao majku.

Poslije šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć.

Hitna pomoć ga je bezuspješno reanimirala i odvezla u bolnicu, gdje je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Kontroverze oko smrti

Prvi izvještaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najvjerovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mjesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Flojd i policajac Derek Šovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica.

Dodala je da je Šovin bio blagonaklon prema Hispanoamerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim “afričkim noćima” u klubu sa njim nekoliko puta “razgovarala”.

Šoven je u policiji od 2001. Učestvovao je u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu.

Sva četiri policajca su razriješena dužnosti i otpuštena, a Derek Šovin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Džordža Flojda.

Preuzeto sa: pobjeda.me

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije