Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Tata otkriva kako je konačno shvatio zašto se mame ujutro bude umorne

Poznati bloger Clint Edwards, tata troje djece i autor duhovitih knjiga o roditeljstvu nikako nije mogao shvatiti zašto se njegova supruga ujutro budi umorna, bez obzira što djeca cijelu noć spavaju.

Redakcija

miss7mama.24sata.hr/ Karina Šiždrak

Na kraju mu je ipak postalo sve jasnije. Njegovu priču donosimo vama.

Malo nakon 8 sati ujutro, moja supruga Mel rekla mi je kako se nije baš naspavala, a ja sam je samo pitao pa kad si otišla spavati. Imamo troje djece i svi spavaju cijelu noć.

Nije mi bilo baš jasno kako se nije naspavala, jedino ako nije ostala duže budna, što je vjerovatno i napravila.  “Oko 1 iza ponoći sam otišla spavati”, odgovorila je vidno umorna Mel. “Zašto si ostala tako dugo budna”, upitao sam je, “jednostavno ne razumijem zašto nisi otišla odmah u krevet kad i ja”.

U krevet sam otišao nešto prije 22, a moja supruga je rekla: “Bit ću još malo”. Ali očito se to nije dogodilo.  Rekao sam joj: “Ne žalim te”, ponajviše zato što ovo nije prvi put da je moja supruga ostala budna kasno u noć i to, kako mi se čini, bez ikakvog valjanog razloga. Otkad imamo djecu, ranije idem u krevet, zapravo dobar san mi je prioritet u životu. Ali Mel nije takva.

U braku smo oko 12 godina, a zadnjih devet godina imamo djecu. Otada supruga ja nismo nikad išli zajedno u krevet. Najviše mi je smetalo što je ostajala budna kasno u noć i radila ko zna šta, a onda bi se idući dan žalila kako se nije naspavala. Na kraju sam opet pitao suprugu zašto mi ne želi odgovoriti na moje pitanje.

Sjela je na kauč, prekrstila noge i zamišljeno sjedila. Sjeo sam pored nje i upravo kad sam je htio opet pitati, Mel je rekla: “Cijeli dan provodim s djecom. Cijeli dan. A kad djece nema okolo, ja sam s tobom – što je super – ali kad nisam s tobom, ja sam s djecom. Jednostavno sam …

Na trenutak je razmišljala i rekla: “Samo mi treba vremena.” Počeo sam razmišljati o tome šta je rekla i nisam u potpunosti to razumio. Nikada nisam trebao “vrijeme za sebe”.

Znao sam da mi treba spavanje, očito to nije ista stvar.  “Kako to misliš vrijeme za sebe?”, pitao  sam je.  “Želim sjediti na sofi i da nitko ne ‘jaše’ po meni. Želim da me neko vrijeme niko ne dira.

Foto: pexels

Ponekad, kad su djeca cijeli dan oko mene, prilijepljena za moje tijelo, osjećam senzorno preopterećenje. Treba mi vrijeme da samo sjedim i gledati bilo šta samo ne Peppu Pig ili Minecraft. Želim mir i tišinu, a noć je jedino vrijeme kad se osjećam kao onda dok nisam postala majka”.

Nikada u našem braku nisam mislio da je to problem. Pretpostavio sam da  Mel voli biti majka. To ne znači da nismo razgovarali o izazovima roditeljstva, ali nisam znao da treba vremena kako bi se osjećala kao ne-majka.

“Ne voliš biti majka?”, pitao sam je s oklijevanjem.  “Volim djecu, ali to nema veze s majčinstvom. To ima veze samo s time da želim biti sama. Ponekad ni tebe ne želim pored sebe”, odgovorila mu je Mel te dodala: “Volim i tebe i djecu, samo mi treba vremena da budem ja.

Da me niko ništa ne pita. da se niko ne svađa oko ovoga ili onoga. Da me niko ništa ne traži. To mi je važnije od sna. Je li ti sada jasnije”.  “Ne baš”, rekao sam. Zastao sam na trenutak.

“Mislim, to nije nešto što mi treba, ali poštovat ću to.” Zagrlio sam svoju suprugu i samo je tiho upitao: “Noćas ćeš opet ostati budna?” Kimnula je glavom.  “U redu. Pustit ću te na miru”. 

Preuzeto sa: miss7mama.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije