DogađajiKulturaLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Zašto je modna industrija zataškala postojanje OVIH modnih dizajnera?

Razlog je zaista nevjerovatan.

Prevela: Saša Leper

fashionoriginatorspodcast / Instagram

Upoznajmo ljude bez kojih modna industrija ne bi bila ista: ljude koji stoje iza nekih od najpoznatijih kreacija dvadesetog vijeka i bez kojih bi mnogo toga bilo drugačije.

A zašto ih već ne znamo?
Zato što boja njihove kože naprosto nije bila dovoljno „odgovarajuća“.

Njihov rad i značaj procijenite sami.

Elizabeth Hobbs Keckley (1818-1907)

Bivša robinja koja je u djetinjstvu preživljavala silovanja i bičevanja, Elizabeth je postala prva uspješna američka krojačica koja je radila u Vašingtonu. Zadobila je povjerenje Prve dame, Mary Todd Lincoln (supruge Abrahama Lincolna), a čak joj je i krojila haljinu koju je nosila na drugoj inauguraciji predsjednika. Elizabeth je bila izuzetno popularna zahvaljujući svojim stvaralačkim talentima dok je ostala skromna i prizemna.

Ann Lowe (1898-1981)

Bila je tako vješta da postoji legenda da je Kristian Dior pogledao jednu od njenih haljina i odmah pitao ko ju je napravio. Među njene veće uspjehe se može ubrojati i to što je Ann dizajnirala vjenčanicu Prve dame Džeki Kenedi, koja je postala jedna od najslavnijih haljina u istoriji. Takođe je dizajnirala i haljinu koju je nevjestinina majka nosila na vjenčanju.

Novine Njujork Tajms su pratile događaj, ali nisu spomenule ime ove kreatorke, a i sama Jackie je na pitanje ko je napravio haljinu odgovorila šturim „jedna crnkinja“.

Ann se kroz život susretala sa nebrojenim preprekama: od otvorenog rasizma, preko muža koju ju je ostavio zato što je „suviše ambiciozna“, do toga da joj je velika depresija uništila posao u cvatu. Međutim, Ann nikada nije odustajala, a vremenom se sprijateljila i sa Diorom i postala jedna od najtraženijih dizajnerki svog doba, šijući za poznate ličnosti kao što su Postovi i Rokefeleri.

Umrla je u siromaštvu, a uglavnom se ne spominje u modnoj istoriji.

Zelda Wynn Valdes (1905-2001)

Zelda je bila prva crnkinja dizajnerka koja je otvorila radnju na Brodveju u Njujorku 1948. godine. Njene kultne, upečatljive kreacije su obožavale zvijezde poput Džozefin Bejker, Ele Ficdžerald i Mej Vest. Seksipilna silueta koja je umanjivala struk i naglašavala obline proslavila je neke crnkinje kao što je Džojs Brajant koju su opisivali kao „crnu Merlin Monro“.

Godine 1958. angažovao ju je Hju Hefner, osnivač magazina Plejboj, za kog je stvorila kultni kostim zeke koji je jedan od najprepoznatljivijih kulturoloških simbola 20. vijeka.

Scott Barrie (1946-1993)

Beri je bio dio njujorškog modnog pokreta koji je okupljao energične i ekscentrične crnce dizajnere i modele koji su se usidrili na 7. aveniji tokom 60-tih i 70-tih godina prethodnog vijeka.

Beri je u početku odjeću pravio u svom stanu te je prodavao nezavisnim buticima, a ubrzo je privukao pažnju slavnih Bendela i Blumingdejla koji su željeli njegove kultne i izazovne dresove.

Beri je umio izrezati materijal za dres  luksuzne i senzualne kreacije za kojima su ludile sve žene u Njujorku. Važio za jednog od Kingovih dizajnera iz perioda Studio 54 toko 70-tih, a njegove revije su u poređenju sa pariškim pistama bile prave žurke pune muzike i plesa.

Patrick Kelly (1954-1990)

Keli je bio proslavljen dizajner čije je zaprepašćujuće postignuće to što je bio primljen u prestižnu upravu francuske modne industrije odjeće za svakodnevnu nošnju – Chambre syndicale du pret-a-porter des couturiers et des createurs de mode. Tako je postao prvi crnac kome je to pošlo za rukom, čime se pridružio modnim ikonama kao što su Dior, Šanel, Živanši, i drugi. Kelijeve kreacije su bile popularne zbog svoje ekscentričnosti, odvažne upotrebe boja i kulturoloških  referensi i odavanje pošte crnačkim predanjima, što je do tada u Parizu bilo u potpunosti neviđeno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije