Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

Mamin rak dojke je zbližio našu porodicu!

U porodici imamo nadimak za moju majku: ljepilo.

Prevela: Saša Leper

Macy Cate Williams / Popsugar

Ona je onaj definišući komad porodične slagalice koji nas sve okuplja i održava zajedno i kroz dobre i kroz loše trenutke.

Kada je pronašla kvržicu na dojci prošlog oktobra, svi smo imali osjećaj da nam se čitav svijet ruši. Nije se činilo realno. Nisam se mogla natjerati ni da kažem da ona ima rak, uporno sam to nazivala kvržcom (da, znam koliko je to bizarno).

Moja majka je uvijek bila veoma važna i meni i mojoj porodici, ali tek kad sam bila prinuđena da sjedim u čekaonici dok je ona satima bila na operaciji, shvatila sam koliko nam je zapravo značajna. Uvijek je bila tu da nam da savjet, lekcije iz kuhanja, poratnu informaciju o finansijskim pitanjima i dobre zagrljaje. Ona je moj partner za ići u kupovine, drugar za kafanu i generalno najbolja drugarica.

Sad je njoj bilo potrebno da mi uradimo ono što je ona u potpunosti usavršila.

Nikada neću zaboraviti kako je izgledala u sobi za oporavak. Nikada se nije činila tako sićušno i slabo, ali željela je da zna kako su svi ostali. Kada su ušli moj brat i sestra, rekla je „Vidite! Dobro sam!“, najjačim glasom koji je uspjela da skupi.

Ali ako smo mislili da je operacija bila teška, gadno smo se prevarili. Hemoterapija je bila daleko teža. Iz sedmice u sedmicu, tata ju je vodio na terapiju. Prvih nekoliko mjeseci, pokušavala je da sačuva kosu hladnim oblogama. Tata je prolazio kroz čitav proces nabavke suhog leda i donošenja kapa u frižideru svakog dana kada je primala terapiju.

Vremenom je i to prestalo „paliti“, a onda je tata bio taj koji joj je obrijao glavu. Za  gotovo 30 godina koliko su bili u braku, nikada nisam vidjela toliko timskog rada i nježnosti između njih dvoje. U životu su se suočili sa morem izazova, ali rak im je bio najveća prepreka od svih.

Moji roditelji su uvijek imali zdrav i blizak odnos, ali koz ovo iskustvo sam naučila koliko su jedno drugome zapravo potrebni. Naravno, ponekad se međusobno izluđuju kao i bilo koji drugi par, ali se takođe i strastveno vole. A užasna bolest će vas navesti da to shvatite bolje nego išta drugo.

Sestra i ja smo redovno bile kod mame i išle sa njom da primi hemoterapiju kad god smo mogle, ali obje smo u 20-tim i živimo same. Međutim, moj 16-ogodišnji brat se suočavao sa njenom dijagnozom svakog dana. On je tinejdžer koji se susreće sa svim uobičajenim izazovima vezanim za taj period, ali brigu o majci je postavio kao svoj prioritet. Daleko je zreliji nego njegovi vršnjaci.

Sve u svemu, moja porodica je dokazala da je tim. Sve ono loše što nam se ranije dogodilo se odjednom činilo tako trivijalno. Otkrili smo da ne postoji spona jača od one koju mi imamo međusobno.

Kroz njenu dijagnozu smo shvatili ko su naši pravi prijatelji. Mamine najbliže prijateljice su se čule s njom svake sedmice; izvodile je vani kada je ona raspoložena za to i neprestano je zvale. Njene dvije najbolje drugarice su joj čak kupile i periku! Svi iz njene kancelarije su se smjenjivali u tome da joj donesu večeru jednom sedmično. To su pravi prijatelji. Rak vam pomogne da shvatite ko je zapravo tu za vas.

Pred njom je i dalje dug put do pobjeđivanja ovoga, ali moja mama se sa tim nosi dostojanstveno. Nikada se ne žali – ona je najbolji pacijent ikada. Ona je ultimativni primjer snage. Teško joj je palo da dopusti drugima da joj pomognu, jer je uvijek ona bila ta koja pomaže drugima. Ali mi ni ne bismo znali kako  da to radimo da nas ona to nije i naučila.

Rak dojke moje majke nas je sve naučio kako da budemo „ljepilo“ – ono što je ona bila za nas sve vrijeme. Ne bi to trebalo da pada na pleća samo jedne osobe. Bilo da njegujete odnose sa partnerima, prijateljima, kolegama ili porodicom, važno je da te veze budu jake i da je to podjednako i na vama kao i na drugoj strani. Ako vi svoj dio uradite dobro, i vaši voljeni

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije