DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojave

Lijek za epilepsiju staviti na posebnu listu

BANJALUKA – Novac ne vrijedi ništa ako ne možete djetetu obezbijediti lijek.

Redakcija

glassrpske.com/ Milijana Latinović

Zbog toga  ćemo danas uputiti zahtjev nadležnima za hitno formiranje posebne liste na kojoj će se naći i “klizme dijazepam”, prijeko potrebne onima koji se bore sa epilepsijom, da ne bi više dolazili u situaciju da od kalkulisanja veledrogerija zavisi da li ćemo moći da kupimo medikamente.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik gradiškog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik, koji već dva mjeseca posljednji atom snage ulaže da bi obezbijedio “klizme dijazepam” djeci širom zemlje, jer ga nije moguće kupiti nigdje u BiH.

Zbog problema, koji su posebno došli do izražaja u vrijeme pandemije virusa korona, jer su granice bile zatvorene pa je i nabavka lijeka u inostranstvu bila nemoguća, Šinik i predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS Jelena Borić i predstavnica Saveza za rijetke bolesti RS Anđelka Stupar razgovarali su juče sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejanom Kusturićem da zajedničkim snagama pokušaju doći do trajnog rješenja.

– “Klizma dijazepam” je lijek koji nije registrovan u BiH. Jedina opcija je kupovina u inostranstvu ili interventni uvoz lijeka, koji odobrava nadležno ministarstvo, ali u tom slučaju zavisimo od interesa veledrogerija koje jedine mogu da ga uvezu na taj način, a one kalkulišu i vode se isključivo isplativošću – pojasnio je Šinik i dodao da je Fond zdravstvenog osiguranja RS svaki put refundirao troškove roditeljima ukoliko bi lijek kupili u inostranstvu.

Šinik ističe da, idući korak po korak, nastoje razgovarati sa svima iz sektora zdravstva da bi bio trajno riješen problem nabavke “klizmi dijazepam” koje bi bile potpuno besplatne uz recept, ali i ostalih lijekova koji nisu registrovani u BiH, a potrebni su za djecu.

Foto: pexels

– Predaćemo danas zahtjev za hitan sastanak u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, kojem bi prisustvovali i predstavnici FZO i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da bude formirana posebna lista tih lijekova i da zajedno utičemo na veledrogerije da bude nađen modus da svi ovi lijekovi moraju biti prioritetno uvezeni na naše tržište – pojasnio je Šinik.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su spremni da pomognu u iznalaženju dugoročnog rješenja za probleme koji se odnose na neregistrovane lijekove u BiH, iako nemaju direktnu nadležnost kada je to u pitanju.

– Kada lijek nije registrovan Fond jedino može da refundira troškove osiguranicima ukoliko ga sami kupe u nekoj drugoj zemlji, što i činimo i u ovom konkretnom slučaju.

Budući da nemamo ingerenciju kada je u pitanju registracija lijekova, niti možemo uticati na izdavanje dozvola za interventni uvoz, nastojimo da bar naknadnim refundiranjem troškova u finansijskom smislu olakšamo roditeljima – naveli su u FZO.

Humanost

Dragoslav Šinik kaže da je učinio sve da nijedno dijete u BiH ne ostane bez terapije te je preko poznanika u Srbiji uspio da kupi više od 3.000 “klizmi dijazepam” i podijeli besplatno porodicama.

– Taj lijek se daje po potrebi, međutim prođe i po godinu dana da djetetu ne zatreba, a ponekad mu je dnevno potrebno i pet klizmi. To je jedini lijek koji roditelj može dati djetetu kada dobije epileptični napad. Niko od nas ne smije ni da zamisli da dočeka dan bez tog lijeka – rekao je Šinik.

Preuzeto sa: glassrpske.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije