KulturaMedicinanajnovijePojaveRazno

8 drevnih kineskih tajni ljepote za transformaciju kože

Nije tajna da kada je riječ o ljepoti, istočna Azija je u ogromnom vođstvu. Prvo se pojavio koncept korejske ljepote sa ciljem besprijekorne kože i rutinom od 10 koraka brige o koži, a onda i japanske ljepote sa njenim naučnim formulama i intrigantnim teksturama.

Prevela: Saša Leper

Samantha McMeekin / Glamour Magazine

Foto: Yoel Peterson / Unsplash

Ali Korejin nepretenciozni komšija, Kina, je zapravo porijeklo nekih od nadrevnijih rituala za ljepotu i iznenađujućih benefita brige o koži. A ako je roler od žada neko mjerilo, K-ljepota bi uskoro mogla preuzeti priču.

  1. AKUPRESURA I AKUPUNKTURA

Obje metode potiču od tradicionalne kineske medicine i koriste se da stimulišu akutačke, što obnavlja tok energije u tijelu. Primjena pritiska, bilo rukama ili kuglicama, detoksifikuje kožu, aktivira proizvodnju prirodnog kolagena, ujednačava ožiljke i čak umanjuje simptome ekcema i psorijaze.

 

  1. ROLERI OD ŽADA I ALATI ZA SKULPTURISANJE LICA

Foto: Content Pixie / Unsplash

 

„Jedan od najvažnijih aspekata ljepote za Kineskinje su zapravo oblici lica, a ne to koliko dobro izgleda šminka“, kaže Yilin Wang, osnivačica kineskog brenda za brigu o koži W=Hb2. „ „Idealan“ oblik lica – jaje ili slovo „v“ – je ono što je nama najljepše, a ne dugačke trepavice ili pune usne.“

Ovo bi mogao biti razlog zbog kog su metode skulpturisanja lica ili drenaže limfe kako bi se umanjila natečenost toliko važne u kineskim rutinama brige o koži.

 

  1. MUNG GRAH ZA AKNE

Iako se koristi za torte, nudle, supe i još mnogo toga, mung grah nije samo veliki dio kineske ishrane, već je koristan i za umirivanje akni i drugih tegoba kože kao što su osipi i čirevi.

Legumi su bogati antioksiantima i fitonutritijentima, što je razlog zbog kog se koriste u maskama za lice i drugim proizvodima za kožu.

 

  1. ZELENI ČAJ

Koliko god to stereotipno zvučalo, Kinezi piju MNOGO biljnog čaja. Yilin kaže: „Postoje različite vrste čajeva za različite tegobe kože“, ali oduvijek je najpopularniji zeleni čaj.

Zbog njegovog svojstva protivupalnosti i bogatstva antioksidanata, svakodnevno pijuckanje ovog čaja može imati pozitivne efekte ne samo za kožu već i sveukupno dobrostanje.

Foto: Randy Fath / Unsplash

  1. KURKUMA

Late od kurkume se sve češće može naći u kafićima širom svijeta, ali Kinezi ga takođe koriste i kao masku za lice.

Možete ga napraviti i sami tako što ćete pomiješati mljevenu kurkumu sa mlijekom i medom za tretman uklanjanja mrtve kože i hidratacije ujedno.

Foto: Zahrin Lukman / Unsplash

  1. HE SHOU WU

He Shou Wu je biljna mješavina koja se koristi za podmlađivanje kože kao i zadebljavanje i izduživanje kose, a u kineskoj tradicionalnoj medicini se koristi još od 800. godine. Dostupna je i u Bosni i Hercegovini, a dovoljno je dodati četvrtinu čajne kašike u jutarnji čaj ili smoothie.

 

  1. RIŽINA VODA

Nije neuobičajeno da kineski i korejski muškarci i žene pročišćavaju lice koristeći rižinu vodu, što je tradicija koja se prenosi generacijama. Priča se da pomaže izbjeljivanju kao i da ima antiupalna svojstva, a neki tvrde da može i ujednačiti teksturu kože i pojačati njenu zategnutost.

 

  1. CRVENE DATULE I GOJI BOBICE

Prirodno uzgajane goji bobice su početkom vijeka Zapadu predstavljene kao superhrana, ali ovo voće bogato antioksiantima  je već dugo dio kineske prehrane.

Kineski model Liu Wen je za Vogue izjavila „Kad god se vraćam u Kinu kupim mnogo crvenih datula i goji bobica. Odlične su za staviti u vodu, čaj, kao i rižinu kašu ili čorbu. Pomaže koži da ostane zdrava i sjajna.“

Foto: Mona Mok / Unsplash

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije