Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Ne postoje brakovi BEZ kriza

Ono što smo zamišljali kada smo se ženili i kada bi netko rekao “Brak” to je ono lijepo… ono što dođe nakon nekoliko preživljenih kriza u prvih nekoliko godina.

Piše: Vana Kovačić Redakcija

Da, zaista, nekoliko. Možda i DESET.

Nakon što egom palimo koplje, isplačemo jastuk, razbijemo dvije vaze, par tanjura, zakasne neke ruže “majku im njihovu”, skinemo i stavimo veru petnaest puta, spakiramo se, zamišljamo ubojstvo zakucavanjem grill tave sa šest metara otprilike od kuhinje do kauča, ne razgovaramo dugo, dogovorimo susret pred zgradom socijalnog, blefiramo do grozne boli čekajući rješenje od onog drugog…

Ustvari jadni, tužni i bespomoćni, ne znajući još razgovarati patimo i nadmećemo se tko je ponosniji, neovisniji i spremniji biti isključiv.

Šokiramo se koliko je teško razumjeti se, usklađivati i prihvatiti.

Između tih bura vodimo ludo ljubav, svršavamo u kinu i telefonskim razgovorima kada smo odvojeni na dva dana, plešemo sentiše, nedostajemo si. Oscilacije su borbene, strastvene, ali i iscrpljujuće.

Foto: pexels

Nakon neveri i sto (mu) gromova… kada sve krize i ega proživite i preživite, kada razumijete svatko sebe, jedno drugo, brak i tko ste vi jedno drugom, kada ste se usudili prokopati po sebi… e onda počinje i brak kako smo ga zamišljali.

Tek tada se jedra podese prema vjetru baš onako kako treba.. da klizne, da plovi, da uživa, da stenje… da ima i BONACU.

Tada nam je OK tlak, ugodan zrak, krenu planovi, počinje se živjeti, mirnije disati, počinju šetnje, razgovori, stabilnost i sasvim drugačije zbližavanje. Vi ste tu, konačno, da vam bude lijepo zajedno. (Naravno, lijepo vam treba biti i u trenucima kada niste fizički zajedno.)

To nitko ne može znati/naučiti bez da je bio u braku (naravno da pritom mislim i na nevjenčane zajednice kod kojih je sve jednako osim papirnatog rješenja i npr. burme ili jednakog prezimena).

Ne postoje brakovi BEZ kriza.
Postoje samo:

  1. Oni odnosi koji nisu mogli preživjeti krize zajedno
  2. Oni odnosi koje su krize ojačale i ostali su u braku
  3. Oni koji nisu preživjeli krize kao par, ali su ostali zajedno (“eto da se ne razvedu” ili zbog straha) ali njihova svađa npr. nikada neće više ni biti konstruktivna ili svađe ni nema više, a digli su ruke od ikakve zajedničke sreće.

Brak je koma, šok i drama jedan period u početku. To je tako po receptu. I to je OK. Brak, ili zreo odnos kojeg u ovom tekstu pritom podrazumijevamo, je i: divan, vrijedan borbe, snažan stup, ljubav, mir, golem užitak i uspjeh… jednom kada preživimo prilagodbu i pronađemo svoj način funkcioniranja.

Ta je ljubav puno slađa od onih početnih leptirića dok ne poznajemo zrelost u partnerstvu. Ne možemo ju tada ni poznavati. Doista, ne možemo naučiti iz knjiga kao što ne možemo razumjeti kakva je roditeljska ljubav dok nemamo dijete.

Leptirići će se i dalje stvarati, biti će još luđi, tučci još mirisniji.
Ne uspije često ni dizano tijesto iz prve.

Ne kuhamo odmah pašticadu nego juhu, saft i Mramorni kolač po Divki. Prvi sex je najčešće u misionarskom položaju, prva slova su krivudava. Iako za ljubav ne treba iskustvo; uz ljubav za brak – treba ispeći i zanat ️.

Foto: pexels

Isplati se, vjerovali ili ne, ako ste sada u fazi kada bi ga ispalili iz rakete zbog presušenog veša na žici ili ste uvjereni da je autista jer ne može razgovarati, povlači se u sebe i bespomoćno sliježete ramenima i pakirate kofere uvjereni da načina nema.

  1.  (Ono što s početka uvijek važi:) Nikada ne prestanite izlaziti na spojeve!…čak i kada je nemoguće – dejtajmo dok djeca spavaju .
  2.  Odnos kao i cvijet zauvijek moramo zalijevati
  3. Bakini recepti nisu dosadna klasika. Baka je mudrija nego pokazuje.
  4. Ispod ljutnje kriju se tuga i čežnja. Priđite prvi. Nije poniženje nadjačati ego.
  5. Najveća je šteta dozvoliti egu da nas pobijedi i zbog ponosa nadmudriti ljubav i propustiti sreću.
  6. Dan bez zagrljaja ne dolazi u obzir.

Volite se.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije