LjudiMedicinanajnovijePojaveRadoznala LolaRazno

Kako spriječiti i liječiti oštećenja na koži uzrokovana nošenjem maske?

Ostaće zauvijek zabilježeno u kolektivnom sjećanju čovječanstva da su istinski heroji 21. vijeka nosili medicinske maske.

Lola Magazin

Pamtićemo heroje među nama i trenutke u kojima smo i sami dobili priliku biti jedni od njih, super-muškarci i super-žene sa pravim pravcatim maskama koje su spašavale živote drugih.

Stepen ovih herojstava ostaće sačuvan od zaborava na fotografijama koje će svjedočiti o tragovima i ožiljcima na licima naših svakodnevnih heroja. A onda će vrijeme proći i ožiljci će zacijeliti.

Kao skromni doprinos na putu zacjeljivanja (barem onog fizičkog), za korisne savjete o njezi kože ispod maske konsultovali smo tim stručnjaka Prirodne kozmetike Gloria. Vrijeme pred nama i dalje je neizvjesno, a maske ćemo zasigurno zadržati još dugo kao jedan od načina smanjenja rizika od štetnih vanjskih uticaja.

Bilo da birate „običnu zelenu“, ili neko dizajnersko rješenje, sasvim je sigurno da svaka maska ostavlja jednake posljedice na koži našeg lica. Smanjen dotok zraka ispod maske i trenje materijala, razlozi su zbog kojih je potrebno posvetiti više pažnje njezi kože lica.

Naročito kad imamo na umu nadolazeće toplije dane i znojenje koje će predstavljati dodatni izazov. Osnovne preporuke kako spriječiti i liječiti oštećenja uzrokovana nošenjem maske slijede u nastavku.

U sklopu zaštite i prevencije upalnih stanja kože ispod maske, najbolji odabir su kreme lagane teksture koje neće začepiti pore. Takve su dnevna i SPF krema Prirodne kozmetike Gloria, kreirane od prirodnih sastojaka koji, osim čistoće i sigurnosti za upotrebu, garantuju i ljekovito dejstvo.

Tako ulja marelice i smilja u sastavu dnevne kreme brinu za hidrataciju i tretiraju oštećenja, a ulja čileanske maline i lješnjaka u sastavu SPF kreme sprečavaju upalu, iritacije i djelovanje štetnih sunčevih zraka.

Tek nakon što smo adekvatno zaštitili kožu, skidanjem maske na kraju dana, možemo pristupiti pravom tretmanu njege kože i sanacije eventualnih oštećenja. To se prije svega odnosi na čišćenje kože pilingom, kako bismo otklonili odumrle ćelije, te stimulisali njihovo obnavljanje.

Piling je preporučeno koristiti jednom u 7 dana, nanositi ga na suhu kožu, a ispirati prvo toplom, pa hladnom vodom. Nakon pilinga, sljedeći značajan korak je dubinsko čišćenje pora i izvlačenje toksina, a to se postiže korištenjem maske od zelene gline, koja će poseban efekat imati kod osoba sa mješovitom i masnom kožom lica.

Nakon ovih, rekli bismo, pripremnih radnji, tek slijedi najvažniji korak. Hranjenje kože i specijalistički tretman liječenja vidljivih oštećenja. Za to je zadužen Zlatni serum Gloria i, u njemu, najveća dozvoljena koncentracija ljekovitog smilja.

Budući da je ovo preporuka za njegu kože izložene vanrednim izazovima, sa serumom se može kombinovati i noćna krema, takođe na bazi smilja, koja će svojim nutritivnim sastojcima dodatno hraniti i njegovati kožu dok mi spavamo.

Sve što vam je potrebno da kombinujete efikasnu rutinu za njegu, liječenje i zaštitu kože, prema vašim potrebama, bez obzira na uslove i vrstu problema, možete pronaći na www.prirodna.com, u apotekama širom BiH, te u DM i CM marketima. Tamo ćete otkriti cijeli program Gloria prirodnih proizvoda koji su čisti, sigurni i ljekoviti, te kao takvi naročito preporučeni za kožu izloženu riziku i sklonu iritacijama.

Nakon tako detaljnog kozmetičkog tretmana, na kraju vam ne preostaje ništa drugo nego da ostatak procesa zacjeljivanja prepustite vremenu.

Da, ovdje mislimo i na one ožiljke koje objektiv fotoaparata nije zabilježio, a kojima će, osim vremena, biti potrebne blagotvorne riječi, nježni dodiri i topli zagrljaji.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije