DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Hannan Memić za Lolu: „Rušim predrasude da je bilijar samo muški sport!“

Ova mlada Sarajevka je posebna jer je trenutno jedina ženska osoba koja s na području Bosne i Hercegovine aktivno i profesionalno igra bilijar.

Piše: Ružica Ljubičić Redakcija

Njen put su popločile Sandra Spasojević i Đulistana Mustava koje su bile članice ženske lige.

Nakon što su one i ostale igračice odlučile krenuti ka nekim novim životnim izazovima, Hannah je ostala jedina profesionalna igračica bilijara  u ovoj zemlji.

A za ljubav prema ovom psihološki zahtjevnom sportu je zaslužan njen otac

Moj tate me odveo u bilijar klub i  nepovratno zarazio tim sportom. Motivaciju da nastavim aktivno trenirati sam dobila nakon poziva na sudjelovanje na Europskom prvenstvu koje se održalo 2013 godine u Sarajevu, tamo sam s oduševljenjem promatrala igrače bilijara i pitala se zašto ne bi ostvarila svoju vlastitu priču u ovom sportu“– govori za Lolu 23 godišnjakinja koja je nakon nekoliko godina intenzivnog treniranja upala u žensku ligu  Svoj najveći uspjeh u bilijaru je ostvarila 2015 godine kada je osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu koje se održalo u Saint Johann in Portgau u Austriji.

Peto mjesto u Austriji mi je dalo vjetar u leđa da budem ustrajna u treniranju bilijara, a moj najveći cilj je osvojiti prvu diviziju na državnom nivou bilijara“- kaže Hannah koja na Balkanu zajedno sa srpskom igračicom Bojanom Šarac  igra protiv muškaraca. Hannah svoj uspjeh duguje treneru Senadu Pehlivanoviću i menadžeru Ramizu Turkulji jer su joj osigurali idealne uvjete za treniranje bilijara.

Mi smo jedna velika porodica koja zajedno trenira punom parom, dijeli mišljenja i ispravlja pogreške“- prića Hannah koja vidi veliku budućnost ovoga sporta zahvaljujući angažmanu svoga trenera i sve većoj zainteresiranosti za ovaj sport.

Iako su vani puno povoljniji uvjeti, veće novčane nagrade  i veća financijska ulaganja  u bilijar i u Bosni i Hercegovini i Balkanu postoji velika prilika za sve  igrače bilijara koji mogu slijediti sjajan primjer i entuzijazam ove vrijedne sportašice.

Što se tiče aktivnosti žena u ovom spotu Hannah kaže da se trudi srušiti predrasude da je bilijar sport rezervisan samo za muške igrače.

Svaki dan gledam djećake i djevojčice od od 5 godina koja oduševljeno igraju bilijar i iznova dokazuju da je bilijar sport za sve one koji su voljni uložiti napor, trud i dobru volju“-govori uspješna sportašica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije