Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

10 zapovesti pedagoga koji je odbio da preživi i ostao sa svojom decom

Januš Korčak je čuveni poljski pedagog, pisac, lekar i društveni delatnik koji je tri puta odbio da spase sebi život.

Redakcija

adme.ru

Prvi put to se dogodilo kada je Januš Korčak odlučio da ne emigrira u Palestinu pred okupaciju Poljske, da ne bi Dom siročadi prepustio sudbini na volju uoči strašnih događaja.

Drugi put – kada je odbio da beži iz varšavskog geta. Treći put beše ovako: kada su svi štićenici Doma siročadi bili već u vozu spremnom da krene u logor, Korčaku je prišao jedan SS oficir i upitao ga:

– Jeste li vi napisali „Kralja Matijuša“? Čitao sam tu knjigu u detinjstvu. Nije loša knjiga. Slobodni ste.

– A deca?

– Deca nisu. Ali vi možete napustiti vagon.

– Grešite. Ne mogu. Nisu svi ljudi nitkovi.

Posle ovih reči o Janušu Korčaku se više ne mora ništa reći. Ostaje nam samo da se podsetimo njegovih 10 principa vaspitanja:

1. Ne očekuj od deteta da bude kao ti ili kao što bi ti hteo da ono bude. Pomogni mu da ne postane kao ti, nego kao ono samo.

2. Ne traži od deteta nadoknadu za sve što si mu pružio. Dao si mu život, kako bi to moglo da se vrati? Ono će dati život nekom drugome, taj drugi će dati trećem – to je nepovratan zakon zahvalnosti.

Foto: unsplash

3. Ne iskaljuj ljutnju na detetu, da ti u starosti ne bi bilo gorko parče hleba. Jer što poseješ to će i da nikne.

4. Ne gledaj na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato veruj da njemu nije lakše nego tebi, a možda mu je i teže pošto ono nema iskustva.

5. Ne ponižavaj!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije