Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Zaslužuješ da te neko čuje. Zaslužuješ da ponovo dišeš.

Bez ikakvih izvinjenja ili opravdanja.

Prevela: Saša Leper

Laura Scott / Elephant Journal

Foto: Jude Beck / Unsplash

„Toliko godina sam hodala po jajima… i nikada nisam govorila ili radila ono što treba. Jednog dana sam odlučila da mi je bilo dosta i sve sam ih polupala. Te ljuske jaja su me isjekle dok sam odlazila…ali to… to je bio najljepši bol koji sam ikada osjetila“ – S. L. Heaton

 

Već daleko predugo se plašiš onoga što kažeš, načina na koji se ponašaš, toga ko si.

Negdje na tvom putovanju stekla si mišljenje o sebi da nisi važna – da si iritantna.

Desilo ti se nešto što te navelo da pomisliš da si bezvrijedna. Možda je riječ o zlostavljanju ili napadu. Možda se radi o sramu i krivici. Šta god da je podstaklo ovo vjerovanje, toliko je duboko urezano u tvoju srž da si postala očajna – očajna da zadržiš svoj mir, da se svidiš ljudima, da usrećiš se oko sebe. Sve osim sebe.

Kada nismo svjesni svoje vrijednosti donosimo loše odluke. Razvijamo odnose sa ljudima koji ne bi trebali imati mjesta u našim životima – ljudima koji kradu svaki komadić naše ljubavi prema samima sebi koji uspijevamo da zadržimo. Biramo one koji nam uzimaju. To što im trebamo čini da se osjećamo posebno – odjednom smo važni.

I prije nego što toga i postanemo svjesni, počnemo hodati po jajima.

Ne muti vodu. Nemoj nikog da naljutiš da ne bi otišao. Pažljivo hodamo po krhotinama koje se čine poput stakla i samo se nadamo da nas neće posjeći suviše duboko.

To nije život!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by annie miteva (@_minimalista) on

Zaslužuješ nekog ko će da ti pruža nešto.

Zaslužuješ da se zaliječiš. Zaslužuješ da ti bude ugodno što si ti ti – bez ikakvih izvinjenja i opravdanja.

Zaslužuješ da izraziš svoje mišljenje kada ti nešto smeta i ne odgovara. Zaslužuješ da te se čuje. Zaslužuješ da ponovo dišeš.

Zaslužuješ da shvatiš svoju vrijednost. Molim te da znaš:

Slobodna si da budeš ko jesi. Pronađi sebe. Budi ti. Život je prekratak da provedeš svaki dan pod stresom, anksiozna i nervozna.

Slobodna si da budeš zadovoljna, laka poput perca i srećna koliko je to god moguće. Prestani se suzdržavati. Jer, bez obzira na to da li to shvataš ili ne, suzdržavanje je laganje same sebe. Donesi odluku da ti je dosta – neće te više kontrolisati bilo ko na bilo koji način.

Slobodno ti može biti i dosta toga da se uvijek ponašaš najljepše. Radi sve ono što tebe čini srećnom. Donosi odluke na osnovu onoga što ti želiš. Budi nezaustavljiva.

Zaustavi ludilo. Prekini začarani krug zadovoljavanja ljudi. Oni koji uzimaju će samo nastaviti uzimati. Ali, život je dvosmjerna ulica. Kako bi mogla uzvratiti mora ti ostati nešto što možeš dati.

Nemoj si dopustiti da iskrvariš. Pometi te ljuske jaja i jako koračaj po čvrstoj zemlji. Koračaj u pravcu hrabrosti, vjere, kompromisa, ljubavi i sreće.

Nema više ljuska jaja. Nema više slomljenog stakla. Možda će uvijek postojati ožiljak, ali neka nas on podsjeća kuda ne hodati više nikada.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije