najnovijeO kulturiO ljudima

Četiri elementa prave ljubavi o kojima je govorio Buda

Budisti vjeruju da postoje 4 elementa ljubavi koji je čine pravom.

​Potrebno ih je spojiti kako bi ljubav zasijala u svim svojim aspektima.

Redakcija

bebamur.com

U ovim elementima nema ničeg magičnog i natprirodnog, riječ je o načinu ponašanja i vrlinama koje trebamo njegovati kako bismo osnažili ljubav. Oni mogu u vašim odnosima da dovedu istinsku harmoniju.

“Ne postoji put do sreće. Sreća – to je put.” ~ Buda

Maithri

“Neka blagost pobijedi ljutnju, neka dobro savlada zlo, neka pohlepnika posrame darovi, neka lažljivca pobijedi istina, a neka mržnji putem ljubavi dođe kraj.” ~ Buda

 

 

 

Maithri se prevodi kao dobrota ili dobročinstvo. Nije to samo želja da se neko učini srećnim, već i sposobnost da svoje misli ostvare na djelu. Možda imate čvrstu namjeru da volite čovjeka, ali način na koji pokazujete svoju ljubav može njega činiti nesrećnim.

Možete iskoristiti sposobnosti Maithri, posmatrati onoga koga volite, razvijajući u sebi dublje razumijevanje ko je vaš voljeni čovjek kao ličnost. Putem razumevanja čovjeka koga volite možete naučiti da ga volite. Ovo razumevanje temelji se na željama i problemima vaših voljenih ljudi.

Kako razviti ovu vještinu:

Odvojite malo vremena da naučite kako da poštujete i budite pažljivi prema svojim voljenim. Slušajte njihove riječi i pitajte o čemu misle i sanjaju. Saznajući što je više moguće, otvorićete vrata njihovog razumevanja života, a takođe ćete naučiti da volite te ljude u smislenijem i dubljem smislu.

Karuna


“Ako bismo jasno mogli da vidimo čudo jednog jedinog cvijeta, čitav naš život bi se promijenio.” ~ Buda

 

Drugi element istinske ljubavi je Karuna, što znači saosjećanje. Karuna je sposobnost i želja da ublaži bol drugih. Ovaj element se takođe temelji na razumijevanju, ali razumijevanju patnje vaših voljenih. Samo kada stvarno budete razumjeli svu nihovu bol, moći ćete je smanjiti i ublažiti.

Praktikujte meditaciju kako biste pomogli sebi u razumijevanju bliskog čovjeka. Naučite da osvijestite šta ga uznemirava i šta treba da uradite da biste mu pomogli i podržali ga.

Kako razviti ovu vještinu: Razgovarajte sa voljenim o tome šta ga muči, pružajući mu svoju pomoć. Otvorena i slobodna komunikacija će pomoći u jačanju odnosa.

MuditaTreći element je Mudita, koja se prevodi kao radost ili sreća. Ovaj element prave ljubavi je jedan od najvažnijih i u određenom smislu, upravo on povezuje sva četiri elementa ljubavi zajedno.

Ako u ljubavi nema radosti i sreće, onda ta ljubav nije prava. Ako vas vaša ljubav uznemirava ili vam pričinjava bol, onda uopšte nijeste voljeli ili ste izgubili to osjećanje. Ljubav mora biti jaka. Treba da donosi radost i sreću onima koji je osjećaju.

Kada volimo i imamo zadovoljstvo od ljubavi, naša ljubav postaje jača. Kada radost i sreća odsustvuju, tada i sama ljubav više ne postoji.

Kako razviti ovu vještinu:

Odvojite vrijeme da radite djelo koji vama i vašem voljenom čovjeku donosi zadovoljstvo. Ovo će vam pomoći da osjetite radost u sebi, zahvaljujući čemu možete podijeliti svoja osjećanja sa voljenim čovjekom. Treba da znate da nalazite radost u sebi, baš kao i da volite jedni druge sa istinskom ljubavlju.

 

 

Upeksha

​”Cijena slobode je jednostavno njezin odabir.” ~ Buda

 

Poslednji od četiri elementa ljubavi je Upeksha, što znači sloboda. Kada je ljubav prava, oboje treba da imaju slobodu i da se osjećaju opušteno u odnosu.

Moramo dozvoliti našim voljenima da rastu i razvijaju tačno onako kako žele. Sloboda čini čovjeka samodovoljnim. Ona mora biti prisutna izvan okvira odnosa. Čovjek ima pravo da slobodno dijeli svoje ideje i misli sa drugima bez straha od osude. Prisustvo slobode u odnosima je znak istinske ljubavi.

Kako razviti ovu vještinu:

Provedite vrijeme razdvojeni od svog partnera, bez potrebe da ga provjeravate. Radite ono što vam se sviđa, ono što vas usrećuje. U vašim odnosima, uvijek možete razgovarati o ovim aktivnostima i podijeliti svoju radost.

Odvojite malo vremena da razgovarate o različitim mislima i idejama. Uvedite to u stvarnosti. Sloboda u odnosima omogućava partnerima da se razvijaju i rastu.

Buda je govorio o mnogim stvarima, ali ljubav i život su bili središte svega. Njegovo učenje o ljubavi pokazuje nam da prava ljubav treba biti pozitivna i prosperitetna, da donosi radost i slobodu u naš život. Ako uvijek budemo imali na umu ova četiri elementa ljubavi, možda će nam biti lakše da pronađemo pravu ljubav u sebi.

“Ljubav je dar jedne duše drugoj, tako da oboje mogu postati cjelina.” ~ Buda

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije