DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijePojave

Da li bi konoplja mogla da spriječi i liječi COVID-19?

Naučnici sa Univerziteta Lethbridge tvrde da su pronašli snažne vrste kanabisa koji bi mogli pomoći u sprečavanju i liječenu virusa COVID-19.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Kažu da različite vrste najvjerovatnije utiču na ACE2 puteve, koje virus koristi kao kapiju za ulazak u tijelo.

U razgovoru za CTV News, Olga Kovalchuk, jedna od istraživačica, izjavila je: ”Na prvu smo bili veoma iznenađeni ali kasnije i veoma srećni”. Prema istraživanju, kanabis može smanjiti ulazak virusa u tijelo čak do 70%.

Igor Kovalchuk, takođe iz tima istraživača, izjavio je za Calgary Herald: „Dakle, sad imate puno veće šanse da se borite protiv virusa. Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj- nema mnogo lijekova koji imaju potencijal da smanje infekciju za 70-80 %.”

Istraživači priznaju da je potrebno nastaviti istraživati, ali takođe kažu da bi se kanabis mogao koristiti za razvijanje preventivnih tretmana kao što su proizvodi za ispiranje usta i grla.

Foto: unsplash

U njihovom saopštenju stoji sljedeće: “Iako naši najefikasniji ekstrakti još uvijek zahtjevaju provjere velikih razmjera, naša studija je presudna za buduću analizu uticaja medicinskog kanabisa na COVID-19.

S obzirom na tešku i  epidemiološku situaciju koja se veoma brzo razvijaj, trebalo bi razmotriti svaku moguća terapijska prilika.”

Takođe, istraživači su se dotakli i teme duvanskog dima i njegovog uticaja na zdravlje, odnosno podložnosti razboljevanja kod pušača.

U razgovoru za SF Weekly, doktor Stanton Glantz iz Centra za istraživanje i obrazovanje o kontroli duvana rekao je: “Pušenje ne uzrokuje grip, kao što ni vaping ne uzrokuje grip. Ali ljudi koji puše ili su često izloženi dimu, podložniji su razboljevanju.”

“Ne postoji puno tačnih podataka o COVID-19, ali postoji puno podataka da pušenje kao i vaping smanjuju imunološku funkciju u plućima.”

“Ako pogledate dim kanabisa i uporedite ga sa duvanskim dimom, nema tu neke posebne razlike. Imate samo THC umjesto nikotina, ali imunosupresivni efekti, odnosno efekti oslabljivanja organizma, prvenstveno nastaju od nikotina.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije