KulturaLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

5 glavnih mitova o menstruaciji koje morate zaboraviti

Otprilike pola svjetske populacije doživjelo je ili će tek doživjeti menstruaciju, a mitovi o tom biološkom procesu još uvijek žive i razmnožavaju se.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

U ovom tekstu razotkrivamo neke od najrasprostranjenijih zabluda o menstruaciji.

Od 2017. godine svjetska populacija broji 7,53 milijarde ljudi, od kojih je ženska populacija zauzima brojku od 3,73 milijarde. Gotovo sve one imaju ili će tek proći menstruaciju, dio menstrualnog ciklusa u kojem materica ispušta sluznicu zajedno sa krvi kroz vaginu.

Periodi mogu trajati 3 do 7 dana i obično se javljaju svakih 28 dana, iako dužina menstrualnog ciklusa može varirati.

Bez obzira na to što ovaj ciklus zahvata polovinu svjetske populacije, i dalje postoje mnogi mitovi i zablude o njemu.

Kulture širom svijeta još uvijek menstruaciju smatraju kao neku tabu temu, a menstruacijsku krv smatraju “prljavom” i “nečistom”.

Na primjer, iako je danas ta praksa nelegalna, niz nedavnih tragedija u Nepalu dokazuje da i dalje postoji. Naime, kod njih se još uvijek praktikuju takozvane kolibe za menstruaciju u kojima žene tokom tog perioda provode dane i u kojima krvare u potpunoj samoći.

Iako je ovo ekstremni primjer, postoji mnogo manjih mitova i zabluda o menstruaciji koji su još uvijek zastupljeni u svijetu.

Obavezno pročitajte ovaj tekst, kako biste i vi saznali neke od najpopularnijih zabluda o menstruaciji i zašto su oni neistinite.

  1. Seks tokom menstruacije

Neki od najrasprostranjenijih mitova pripadaju seksu tokom menstruacije, s tim da je glavni kandidat mišljenje da ne možete zatrudniti tokom menstruacije.

Međutim, ova pretpostavka je u potpunosti lažna. Istina je da kod većine pojedinaca, menstruacija predstavlja period kada su žene najmanje plodne, ali sve to zavisi od dužine menstrualnog ciklusa.

Vrhunac plodnosti nastaje tokom faze ovulacije – koja obično počinje 12 do 16 dana prije novog ciklusa – to je proces u kojem jajnici stvaraju i ispuštaju svježa jajašca.

Dok većina menstrualnih ciklusa traje 28 dana, postoje i oni kraći periodi od 21 dan, što takođe utiče na ovulaciju. Znate li da sperma može da opstane u genitalnom traktu i do 5 dana, a po nekim izvorima čak i do 7 dana?

Tako da, nezaštićeni seks tokom menstruacije, može značiti da spermatozoidi mogu ostati dovoljno dugo da se poklope sa ovulacijom, i oplode jajašca, što rezultira trudnoćom.

Foto: unsplah

Ako imate seks tokom menstruacije, bez upotrebe kondoma, izloženi ste riziku od infekcije koja se prenosi seksualnim putem, uključujući i HIV, a izloženi ste i većoj mogućnosti infekcije zbog hormonalnih promjena koje se dešavaju u tom trenutku.

Takođe, vaginalni seks tokom perioda može izazvati upalu glave penisa, vrstu infekcije koja se naziva “balanitis”.

Ipak, sve dok poduzimate neophodne mjere zaštite da biste izbjegli trudnoću ili neki vid infekcije, nema razloga da ne uživate u seksu tokom menstruacije, u stvari seks može da pomogne u ublažavanju grčeva ali utiče i na poboljšanje raspoloženja.

  1. Preskakanje menstruacije je opasno?

Još jedna široko rasprostranjena zabluda je da je nesigurno koristiti kontracepcijske pilule kako biste odložili menstruaciju.

Međutim, nedavne smjernice Nacionalne zdravstvene mreže za žene govore da je sasvim u redu suzbiti menstruaciju kontracepcijskim pilulama, a većina ginekologa je saglasna da je takav pristup obično siguran.

Neki čak tvrde da su menstrualni periodi, izvan njihove uloge u reprodukciji, nepotrebni i mogu da naprave više problema nego što ustvari vrijede.

Kod mnogih žena, djevojaka, menstrualni simptomi mogu biti jako ozbiljni i ometati njihovo normalno funkcionisanje i uticati na kvalitet života. To sve mogu izazvati jaka krvarenja, tupi bolovi koji vas vežu za krevet i drugi neprijatni simptomi kao što su migrene i mučnine.

Oni sa dismonerejom, odnosno bolnim periodima ili nekim drugim stanjima koji izazivaju problematične simptome, kao što je endometrioza, mogu se u dogovoru sa ginekologom odlučiti za preskakanje nekoliko menstruacija ili neprekidno preskakanje menstruacije. Možda baš to predstavlja najbolju opciju za zdravlje ali i za produktivnost.

  1. Ne treba da se kupate

Neki misle da je kupanje tokom menstruacije ili čak tuširanje nesigurno. To je možda zato što topla voda podstiče krvarenje ili možda zato što boravak u vodi zaustavlja krvarenje, pa može doći do loših posljedica.

Topla voda može da pomogne u podsticanju protoka krvi, ona zapravo može olakšati menstrualne grčeve i mišićnu napetost. Krvarenje ne prestaje tokom potpunog uranjanja u vodu. Na primjer, voda može da spriječi izlivanje krvi, ali privremeno.

Stvarno nema razloga da se ne kupate ili tuširate tokom menstruacije. Opuštanje u kupki od mjehurića i sam osjećaj čištoće, poboljšaće vam raspoloženje i pomoći će vam da se lakše izborite sa menstrualnim simptomima.

Pa bolje je i zdravije koristiti vodu i neki blagi ili neutralni sapun, nego maramice ili neke druge proizvode za intimnu njegu. To je zato što takozvani proizvodi za intimnu njegu mogu poremetiti ravnotežu bakterija i vaše tijelo izložiti čestim infekcijama.

Studija po kojoj je Medical News Today pravio reportažu otkrila je “jaku povezanost” između upotrebe sredstava za intimnu njegu, kao što su razni gelovi za dezinfekciju i drugi “vaginalni čistači”, i povećanog rizika od infekcije.

Pored toga, topla kupka bi mogla da doprinese nizu drugih zdravstvenih koristi. Jedno prošlogodišnje istraživanje sugeriše da kupke mogu smanjiti upalu ali i da mogu regulisati šecer u krvi.

  1. Sinhronizovani ciklusi

Jedno često pitanje oko ciklusa je, da li se stvarno mogu sinhronizovati? Na primjer, ako dvije žene ili njih više, provode dovoljno vremena zajedno, zamislimo da su cimerice, da li će one imati cikluse u istom vremenskom periodu?

Jedna djevojka je rekla: ”Čula sam za sinhronizaciju ciklusa još davno dok sam studirala i to u ženskoj školi. Tad, kad sam počela da živim sa svoje dvije cimerke primjetila sam da često dobijamo u istom vremesnkom periodu. Međutim, prijateljica mi je rekla da je to posljedica alfa-ženskih oslobađajućih hormona koji utiču na periode ciklusa drugih žena oko nje.”

Pa sad, da li je išta od ovog istina? Mnogi od nas su vjerovatno već doživjeli “sinhronizaciju perioda” u određenom trenutku, u školi na poslu ili u porodičnom okruženju.

Pojam “vremenske sinhronizacije” prvi put se pojavio kao naučna ideja u članku o prirodi iz 1971 godine. Ovaj članak tvrdi da su žene koje su živjele zajedno, na primjer u studentskim domovima ili jako bliske drugarice, imale povećanu sinhronizovanost menstruacije.

Autori ove studije su vjerovali da se to vjerovatno desilo zato što su žene, koje su jako puno vremena provodile zajedno “razmjenjivale” feromone tokom vremena, što je na kraju i dovelo do ove pojave.

Međutim, neke kasnije studije izazvale su sumnju u ovu metodologiju i istraživanje. Ukazali su nam brojne nedostatke i faktore koje originalni istraživači nisu uzeli u obzir.

Takođe su primijetili nedostatak empirijskih dokaza za sinhronizovanost u studijama, kako zapadne tako i nezapadne populacije.

Studije koje su uslijedile nikad više nisu mogle da ponove početna istraživanja. Nedavno istraživanje koje je sprovedeno, nije otkrilo da su cimerke na fakultetu imale menstrualnu sinhronizovanost.

Istraživači su od tada postali skloniji vjerovanju da pojam nije ništa drugo nego mit koji traje i da je sve to jedna obična slučajnost.

Alexandra Alvergne, vanredna profesorica biokulturne antropologije na Univerzitetu Oxford, izjavila je za BBC:

“Mi kao ljudi, uvijek volimo uzbudljive priče. Želimo da objasnimo nešto što opažamo sa nečim što ima smisla. A sama ideja da nešto što opažamo nije toliko zanimljiva ako je razlog tome neka slučajnost ili nasumičnost.”

  1. Mit o tamponu

Konačno, možda i jedna od najvećih zabluda odnosi se na upotrebu tampona za upijanje krvi tokom menstrualnog ciklusa. Koliko god bilo čudno, žene i dalje smatraju da je umetanje tampona u vaginu štetno.

Jedna od glavnih briga jeste da se stavljanjem tampona može probiti himen koji je, kako to popularno pogrešno shvatanje predstavlja, “znak djevičanstva”.

U stvarnosti, himen je zategnuta membrana i ona obično ne prekriva otvor vagine. Da je to stvarno slučaj, on bi blokirao menstrualnu krv i druge vrste pražnjena da napuste tijelo. Ovo bi stvarno moglo biti opasno i za takve stvari bi bila potrebna hirurška intervencija.

Foto: unsplash

Himen je zategnut i zato umetanje malog tampona neće izazvati nikakve suze. A pošto tokom menstruacije krv podmazuje vaginu, to uopšte ne bi trebalo da bude neprijatno, naravno ako se vrši pravilno.

Ako vam je i dalje neprijatan osjećaj, pokušajte koristiti lubrikant za lakše stavljanje tampona. Potrebno je redovno mijenjati tampone, kao što je preporučeno, na svakih 4-8 sati. Veoma je važno da redovno mijenjate tampone jer u protivnom nagomilana krv, tkivo i bakterije mogu dovesti do toksičnog šoka.

Drugi mit sa kojim su se mnogi korisnici susreli je taj da bi se tampon mogao izgubiti u vagini. Ovo jednostavno nije tačno, jer tampon nema gdje da pobjegne. Grlić se nalazi na vrhu vagine a njegov otvor je previše malen da bi tampon mogao prodrijeti.

Znate li da su vagine u prosjeku duboke samo 9,6 centimetara, a tamponi dolaze sa malim končićima koji pomažu u njihovom uklanjanju. Dakle, ako vam se desi da vam tampon malo pobjegne uvijek možete lako potražiti končić i lagano izvući tampon.

Ako se ikad sretnete sa informacijama koje vam nisu baš poznate ili koje su vam zabrinjavajuće, obratite se doktoru, on će vam sigurno pomoći. Jer mitovima i zabludama nema mjesta u zdravstvu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije