AktivizamDogađajiFeminizamNevjerovatno

Ženski otpor raste prema desnom konzervativnom dijelu

Ništa suvremena i samosvjesna žena ne mora, ona samo,  puno može i hoće, a to očito boli  i smeta konzervativni stranački patrijahat u Hrvatskoj dok im se jezik zapliće kada ih pitaju o ženskim pravima. Srećom ženska kolektivna i individualna…

Ružica Ljubičić

Ništa suvremena i samosvjesna žena ne mora, ona samo,  puno može i hoće, a to očito boli  i smeta konzervativni stranački patrijahat u Hrvatskoj dok im se jezik zapliće kada ih pitaju o ženskim pravima.

Srećom ženska kolektivna i individualna svijest raste i emancipirane žene nikad neće pristati na kalupe u koje nas pokušava staviti privilegirana stranačka elita predvođena Škorom. U taj kalup se ideološki uključila i Iva Majčica koja je sablaznila javnost izjavom :”Drage žene(niste mi sve drage, ali pravimo se da jeste, svijet je otišao naopako. Nadam se da će na vlast doći ekipa i vratiti nas na tvorničke (božje) postavke” Majčica je kandidatkinja koalicije Desne lige u kojoj se nalaze Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove. Oni dijele slične svjetonazore sa Miroslavom Škorom koji je izazvao burne reakcije . Zahvaljujuči njegovim izjavama nastao je pokret srednji prst u koje su se uključile brojne žene iz hrvatskog javnog života uključujući bivšu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović.

 

“Postoji u povijesti jedna strašna epoha koja je trajala 500 godina. Ona se ne smije zaboraviti, ostavila je neizbrisiv trag i imala je kobne posljedice za ženski rod. To povijesno razdoblje je stavilo ženu ispred svake životinje koja postoji u životinjskom hranidbenom lancu.. To je doba Malleus Mallicaruma, strašne knjige koja je predstavljala doktrinu i žigosala zdravu i učenjačku pamet najnižim praznovjerjem Da je žena imala bilo kakvo pravo na javni život, ne bi se taj zakon mogao ni provesti, a kamoli dogoditi da stoljećima uništava naše živote To povijesno razdoblje moglo bi pružiti legendarnoj spisateljici i Mariji Jurić Zagorki, mogućnost, da, unatoč opće indolencije za ženska prava, probudi ponos uvrijeđenih žena . Čitajući te nečovječnosti i nepravde prema ženama, probudile bi žene u sebi uspavani otpor koji bi izazvao burni prosvjed te bi imalo velikog upliva na osviještenje svih duhova oko nas, da je žena ravnopravno ljudsko biće”- ovo su riječi velikog Josipa Juraja Strossmayera.

Ne bi bilo loše da hrvatska politička desnica ponovi povijesne lekcije i da pročita sve one knjige koje su zanemarene i podcijenjene u povijesnim udžbenicama.

Ne treba ovakvima dopustiti da  kroz politički dijalog ugrožavaju i zabranjuju osnovna ženska prava koja su stečena mukotrpnom borbom feministkinja koje su služile zatvorske kazne i bile smaknute upravo zbog toga da bi žene mogle slobodno izaći na izbore i zaokružiti političare i političarke koji će se boriti za naše interese. To se jasno reflektira kroz ovu hrvatsku predizbornu kampanju i jasno ukazuje na verbalne elemente inkvizicije u izrazito oštrim stavovima desnih konzervativnih stranaka. Žalosno je što ovi stavovi vrijede poslije stotinu godina borbe za žensku ravnopravnost što pokazuje da ni sustav ni drušvo nisu nimalo napredovali u odnosu prema ženama. Nažalost, nijedan političar ni političarka nije ponudio konstruktivno rješenje obiteljskog nasilja nit se osvrnuo na jednakost u plaćama i socijalnu pravdu između žena i muškaraca. Medijski prostor zauzimaju ovakve nelogične i degutantne izjave koji imaju moć manipulacije nad hrvatskim biračkim tijelom. Zato drage žene u Hrvatskoj, nemojte dopustiti da vaše pravo glasa bude osporavano i diskreditirano.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije