DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Banjaluka rame uz rame sa regionalnom produkcijom  

Fabrika filma, nakon nekoliko mjeseci pauze, ponovo radi „punom parom“.

Redakcija

Uz poštovanje svih zdravstvenih mjera, radnici jedne od najbrže rastućih industrija vratili su se na filmske setove. Iako je ovaj sektor mnogo razvijeniji u zemljama regije, brojni projekti realizovani tokom prethodnih godina pozicionirali su Banjaluku kao novu filmsku destinaciju.

Značajan doprinos takvom statusu dala je domaća „Bosonoga produkcija“, čija su ostvarenja kroz proteklih deset godina pridobila veliku pažnju regionalne i svjetske publike.

Produkcijska kuća, inače poznata po seriji i filmu „Meso“, kao i seriji „Kosti“ koja će premijeru doživjeti na jesen, filmsku i TV produkciju podigla je na novi nivo gradnjom savremenog filmskog studija.

Od prvih nacrta do funkcionalnog prostora, smještenog u Velikom Blaškom, nadomak Banjaluke, trebalo je nešto više od dva mjeseca kaže Brankica Janković, direktorka „Bosonoga produkcije“. Upravo u ovom studiju se, u produkciji Telekoma Srbija, trenutno snima prva sezona telenovele „Hotel Balkan“.

„Gradnja filmskog studija za nas je bila veliki i važan korak, ali ključan kako bismo našu produkcijsku kuću i ovu industriju u Banjaluci i Republici Srpskoj pozicionirali rame uz rame sa onima u regionu.

Bio je to i logičan razvoj produkcije koja je kroz 11 godina postojanja nerijetko osvajala značajna priznanja i postavljala nove standarde“, ističe Jankovićeva.

Gotovo 100 domaćih filmskih profesionalaca angažovano je na projektu „Hotel Balkan“, telenoveli koja će nam prikazati dvije Banjaluke – onu iz tridesetih godina prošlog vijeka i ovu danas. Prema riječima Jankovićeve, ova serija je, osim pričom, zanimljiva i zbog ponovne „gradnje“ nekadašnjeg hotela Balkan.

„Studijski prostor daje upravo tu širinu i mogućnost da napravite replike prostora, u ovom slučaju starog banjalučkog hotela. Međutim, nama je ovaj projekat izuzetno važan jer po prvi put radimo u studijskim uslovima, te istovremeno učimo i razvijamo se“, navela je.

Iz „Bosonoga produkcije“ poručuju kako ovdje neće stati, jer je u planu snimanje druge sezone „Hotela Balkan“. Jesen bi, kako kažu, osim emitovanja dva ostvarenja trebalo da donese i neke nove serijske projekte, kao i proširenje studijskih kapaciteta gradnjom novog studija, te stvaranjem pravog „filmskog grada“.

Ova produkcijska kuća zasigurno potvrđuje činjenicu da je filmski sektor drugi po veličini kreativni poslodavac, odmah iz ICT-ja, i u kojem se trenutno, samo u susjednoj Srbiji, radi na više od 20 projekata.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije