DogađajiLjudiMjestanajnovijePojave

Krajnje je vreme da počnemo da pričamo o muškarcima koji su žrtve seksualnih napada

Loni Voker (21), košarkaški as San Antonio Sparsa, podelio je najtraumatičniji događaj iz svog života sa svim pratiocima njegovog profila na Instagramu.

Redakcija

noizz.rs

Sportista je kao dete bio silovan, a njegovo priznanje je apel javnosti da se konačno osvrne na sve muškarce koji su žrtve nasilja.

Od muškog roda se očekuje da bude “jači”, pa ispada kako tu nema mesta izlivima slabosti. Ovo nije samo balkanski problem, koji vuče korene u zaostalim patrijarhalnim gledištima i vrednostima, već svetski i jednako kao rasizam – tiče se svakog čoveka, hteo on to ili ne.

Nije poenta živeti nesrećan, depresivan, suicidan, a sve to može da dočeka muškarca koji ima problem, ali je naučen da ćuti. Ranjivost je odlika ljudi, a pol ne menja ovu činjenicu.

Maskiranje ranjivosti ili njeno potpuno ignorisanje može da učini da se osećaš kao rob u sopstvenom telu. To tako ne ide. Kontrola nad životom je važna, a ne možeš je preuzeti ako nisi spreman da se suočiš sa stvarima koje ti se dešavaju.

 

View this post on Instagram

 

How much are you willing to sacrifice to get to where you want to be?

A post shared by Lonnie Walker IV (@buddah) on

I sasvim je jasno da je suočavanje teško. Ne možeš i ne moraš sam, nije sramota samo zbog toga što će možda neka neosvešćena osoba, koja verovatno i sama ima problem da misli kako nisi muškarčina, već slabić. Slabić nikad ne bi priznao ono što je Loni Voker celom svetu, slabić ne bi imao hrabrosti.

“Prava istina oko toga zašto sam počeo s ovim (frizurama) u petom razredu je što su to za mene bili načini za skrivanje. Tokom tog leta, kao petak, bio sam sa širim članovima porodice. Neka imena ću izostaviti…

Tada sam seksualno uznemiravan, silovan, zlostavljan… Čak sam se na to i navikao jer, kada ste tog uzrasta – ne znate baš tačno šta je šta. Bio sam jedno radoznalo dete koje nije znalo šta je stvarnost ovoga sveta”, počeo je Loni Voker ispovest.

“Bio sam ubeđen da je bar kosa nešto što ja mogu da kontrolišem. Nju sam mogao da stvaram, mogla je da bude – moja. I to mi je davalo samopouzdanje.

Ali, nedavno i nisam baš bio najbolje. Ono što se nekada dešavalo, a što sam sad spomenuo, počelo je da mi se ‘javlja’ ponovo u glavi. Bilo je baš gadno, ti psihički ‘demoni’… Zbog ovog virusa, počeo sam da stvarno gledam sebe u ogledalu i vidim ko sam, zapravo. Čak i iza ‘zatvorenih vrata’. Da skratim priču, našao sam mir i unutrašnju sreću kroz celo to putovanje, Bogu hvala”.

Košarkaš je pokazao koliko je jak i u momentu kada je izjavio da je oprostio neoprostivo.

“Opraštam svima, čak i onima koji to ne zaslužuju. Zašto? Zato što je to jedan teret. Vreme nikoga ne čeka, zašto bih onda ja uludo trošio moje vreme na taj teret? Šišanje moje kose je više od običnog friziranja.

Moja kosa je bila maska kojom sam sakrivao nesigurnost za koju sam mislio da svet nije spreman. Ali, sada je to bolje nego ikada. Izbacio sam sve te stare stvari. Ubacio u život nove. Izmenio sam svoje biće i psihički, i emotivno, i fizički i duhovno.

Život će uvek biti težak, a vi morate da igrate s kartama koje ste dobili i da probate da dobijete. Ako izgubite… nije to nikada poraz. To je lekcija. Sada ću malo da se povučem, i meni je sve ovo novo. Samo da znate da vas volim sve. Mir, ljubav i sreća svima“, zaključio je on.

Ako ovo nije primer MUŠKARČINE, ja ne znam šta jeste. Kapa dole.

 

 

View this post on Instagram

 

The real truth as to why i started doing this early 5th grade, it was a cloaking device for me. During the summer of my 5th grade year I was around more family. Some that names will be left alone I was around more. I was sexually harassed, raped, abused, I even got accustomed to it because being at that age you don’t know what is what. I was a gullible curious kid that didn’t know what the real world was. I had a mindset that my hair was something that I can control. My hair was what I can make and create and be mine. And it gave my confidence. As of recently I wasn’t at my best. Previous History popping up in my head and it sucked mentally “demons”….. because of this virus, I began to truly look at myself in the mirror and see who I truly was even behind closed doors. Long story short I have found peace and internal happiness through this journey god willingly. I forgave everyone even the people that don’t deserve it why? Because it’s dead weight. Time doesn’t wait on anyone so why should I waste my time on it ? Me cutting my hair was more than a cut. My hair was a mask of me hiding the insecurity’s that I felt the world wasn’t ready for. But now better then ever. Out with old. In with the new. I have shed my skin mentally, emotionally, physically, and spiritually. Life will always be hard. Gotta play with the cards your dealt with and try and make a winning hand. And if you lose. It’s never a lost. It’s a lesson 🙏🏾. I’m gonna be off this for awhile still growing through this. Just know I love each and everyone one of y’all. Peace love and happiness 💕🙏🏾

A post shared by Lonnie Walker IV (@buddah) on

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije