najnovijePraktična LolaŽivot

Kako da prepoznate biljke na dohvat ruke?

Šetate nekuda i pažnju vam privuče neki zanimljiv list, drugačiji cvijet ili savršen prirodni miris. Šta je sad to? Pravite dekupaž i želite da brzo i jednostavno identifikujete neku biljku. Putujete i vidite neko prilično čudno voće čiji naziv kad i uz mnogo truda uspijete da iskamčite vam opet ne govori bog zna šta. A kopka vas…

Piše: Saša Leper

Foto: Bianca Mentil / Pixabay

Dopustite da vam moderna tehnologija (ponovo) priskoči u pomoć i iskoristite to što se sve znanje ovog svijeta nalazi u vašem džepu. Timovi najboljih stručnjaka već godinama rade na različitim aplikacijama za prepoznavanje biljaka. Ko je gledao kultne  Pokemone vrlo dobro zna šta je Pokedeks. Ko nije, vjerovatno zna šta je aplikacija po imenu Shazam. E pa, i ova ideja o prepoznavanju biljaka radi na vrlo sličnom principu. Sve što vi treba da uradite (naravno, nakon što „skinete“ aplikaciju na svoj pametni telefon) jeste da uslikate biljku koju želite da identifikujete i ubrzo ćete dobiti podatke o njenom nazivu, uključujući i latinski, a nerijetko i druge korisne informacije, kao što su uslovi u kojima živi, vrijeme sađenja, cvjetanja i rađanja (ukoliko postoji) i drugo.

Kako to funkcioniše? Zavisi od aplikacije koju koristite. Postoji ih nekoliko i nude različite mogućnosti.

 

PlantNet.org

PlantNet

Aplikacija PlantNet ima prethodno formiran katalog biljaka koji trenutno broji 20 329 različitih vrsta. Nakon što unesete svoju fotografiju i objasnite koji dio biljke prikazujete, a softver ukršta vašu fotografiju sa onima u bazi podataka i na osnovu definišućih istovjetnosti izbacuje rezultat. Na kraju procesa vas pita da potvrdite da li je biljka koju ste dobili kao rezultat ta koju ste i tražili, što je vrijedna povratna informacija za samu aplikaciju.

Veliku ulogu igra i lokacija sa koje tražite ili koju odaberete u opcijama jer to automatski donekle olakšava posao pretrage. S druge strane, upravo zbog lokacije, baza podataka aplikacije PlantNet ograničena je na određena geografska područja.

Još jedno  ograničenje ove aplikacije je i što ne može prepoznati biljku sa kojom se nije susrela ranije te se ne nalazi u njenom katalogu, ali je pozitivno to što možete dodavati različite biljke i vi i tako joj pomagati da uči.

I posljednje, iako PlantNet zahtjeva pristup internetu, ukoliko niste konektovani u trenutku pretrage zahtjev će biti upamćen a rezultate ćete dobiti kada se vratite na mrežu.

 

PlantSnap.com

PlantSnap

Na izuzetno sličnom principu prepoznavanja radi i aplikacija PlantSnap. Međutim, za razliku od prethodne, PlantSnap je dostupan širom svijeta, a diče se informacijom da u svojoj bazi podataka imaju preko  585 000 različitih vrsta biljaka, cvijeća i drveća za prepoznavanje. Pored toga, može se koristiti i na više od 30 jezika (ali ipak ne uključuje nama domaće). Bitno je napomenuti i da nakon besplatnog isprobavanja aplikacije , dalje plaćate pravo na korištenje na mjesečnom, godišnjem ili doživotnom nivou.

 

FlowerChecker

Istu namjenu ali različitu metodologiju ima češka aplikacija  FlowerChecker. Naime, cilj te aplikacije jeste prepoznavanje biljaka na osnovu fotografija, ali umjesto softvera, ona za to koristi tim ljudskih botaničara koji na upite odgovaraju lično. Time garantuju isključenje kompjuterske greške i nude visok stepen prepoznavanja, a informišu vas i o postotku svoje sigurnosti u odgovor. Negativne strane su vrijeme odgovora, koje može da bude i do dan, kao i činjenica da ova usluga nije besplatna. Naime, pošto rade sa pravim ljudima u pravom vremenu, cijena po identifikaciji iznosi 1$, ali pozitivno je to što vam u slučaju neuspjele identifikacije novac vraćaju.

luontoportti.com

NatureGate

Ono što aplikaciju NatureGate čini različitom od prethodno spomenutih je što njoj za prepoznavanje biljaka nije potreban internet. To je zato što ona ni ne radi uz pomoć fotografija, već podstiče vaš avanturistički istražiteljski duh i daje vam smjernice kako da sami identifikujete biljku na osnovu određenih karakteristika.  NatureGate koristi internu bazu podataka i filtere koji nakon svakog vašeg odabranog podatka eliminišu izbor dok vam ne preostane samo finalni rezultat. Ovakav pristup zahtjeva više vremena, ali osigurava i bolje pamćenje i kasnije lakše prepoznavanje biljke jer više vremena provedete zagledajući i opisujući je. Dodatna prednost je i to što pored biljaka NatureGate nudi opcije prepoznavanja i ptica, leptira i riba.

 

Naravno, ovo nisu jedine aplikacije za prepoznavanje biljaka koje postoje, ali jesu najrasprostranjenije i koriste različite načine rada. Eto, sad bar možete da uživate u saznanju kako se tačno zove biljka (a u nekim slučajevima i šta joj je sve potrebno) koju ćete posaditi sutra. Ili u ponedjeljak. Možda iduće sezone. Nekad, definitivno. U međuvremenu bar imate slike.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije