LjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

12 stvari koje žene treba da znaju o bolesti srca

Uprkos stereotipima da stariji muškarci češće pate od od problema sa srcem, srčane bolesti su zapravo glavne ubice žena u Sjedinjenim Državama.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Godišnje se svaka treća smrt žena pripisuje srčanim bolestima.

U svijetu postoji mnogo zabluda o ovom problemu, pa je veoma važno razjasniti činjenice.

Američko udruženje za bolesti srca je sve više fokusirano na istraživanja i akcije koje se odnose na zdravlje srca žena.

Srčane bolesti imaju različite znakove i siptome kod žena, a oni se u velikoj mjeri razlikuju od znakova koji se pojavljuju kod muškaraca.

Jean McSweeney, doktor medicine i lokalni stručnjak za Američko udruženje za bolesti srca, je prilikom rada na svom doktoratu otkrila da u suštini uopšte nije bilo istraživanja koji se fokusiraju samo na žene i njihovo srce.

“Pretpostavka je bila da će ženski simptomi biti slični, ako ne i isti, simptomima kod muškaraca. Tokom ovog istraživanja susrela sam se sa mnogim preprekama, međutim podrška Američkog udruženja za bolesti srca je imala velikog uticaja na moje studije.

Upravo njihova finansijska podška otvorila je vrata mom istraživanju problema kardiovaskulranih bolesti i njihovog uticaja na žene, koje je konačno dobilo svojih pet minuta slave.”

Foto: pexels

“Moje istraživanje koje je uslijedilo otkrilo je da je nekoliko simptoma srčanog udara kod žena veoma slično onima koje muškarci imaju, ali je većina imala različite simptome, kako kod ranog upozoravanja, tako i tokom stvarnog srčanog udara”, dodala je McSweeney.

“Da Američko udruženje za bolesti srca od početka nije finansiralo ovo istraživanje, koje se odnosilo samo na žene, mislim da zdravstvena struka ni danas ne bi bila upoznata sa glavnim simptomima koje žene doživljavaju.”

 1. Moždani udar i bolesti srca su tokom jedne godine glavni krivac za smrt 1 do 3 žene

Ovo je veoma važna stavka koju treba imati na umu, jer govorimo o više smrtnih slučajeva nego za sve vrste raka zajedno. Međutim, važno je da znate da se 80% srčanih i moždanih udara može spriječiti.

 1. Ženski simptomi se razlikuju od simptoma kod muškaraca

Muškarci i žene dijele isti glavni simptom, a to je nelagodnost u grudima. Otežano disanje, mučnina ili povraćanje, bol u leđima ili vilici su simptomi kod kojih je veća vjerovatnoća da će ih prije osjetiti žene u odnosu na muškarce.

“Stopa smrtnosti žena povezana sa srčanim bolestima je i dalje zabrinjavajuća ali se statistika polako poboljšava” izjavila je Jean McSweeney, te dodala “Identifikacija simptoma iz mojih studija i studija drugih istraživača omogućava rano prepoznavanje i liječenje ove smrtnosne bolesti i doprinosi opadanju stope smrtnosti.

Finansiranje istraživanja usmjerenih na žene i dalje je od izuzetnog značaja kako bi se nastavilo sa poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja žena.”

 1. Simptomi moždanog udara razlikuju se od simptoma srčanog udara

Simptomi moždanog udara javljaju se iznenada i oni se ne smiju ignorisati. Žene mogu osjetiti ukočenost ili slabost na licu, ruci, nozi ili jednoj strani tijela.

Takođe, simptomi su i konfuzija i problemi sa govorom ili razumjevanjem, problemi sa vidom ili zamagljen vid na jednom ili oba oka, problemi sa hodanjem, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže kao i jaka glavobolja bez nekog poznatog uzroka.

 1. Zanemarivanje simptoma može biti izuzetno opasno

“Istraživanja pokazuju da 30% žena koje dožive srčani udar, odnosno prve simptome koji ukazuju na isti, čekaju više vremena da bi se javile u bolnicu nego muškarci” rekla je Suzane Steinbaum, kardiolog iz New Yorka. Uvijek je bolje biti kod kuće na sigurnom nego se žaliti. Ako osjetite neke od ovih simptoa, najmanje što možete uraditi je da pozovete svog doktora.

 1. Možda ćete morati da se zalažete za sebe

„Ponekad, žene dožive da 20% vremena duže čekaju od muškaraca” kaže doktor Steinbaum. Ona apeluje na žene da prilikom pružanja ljekarske pomoći autorativno razgovaraju sa doktorima.

Ako kažu nešto poput “ne mogu normalno da udahnem” ili “osjećam mučninu” možda ih neće čuti ili neće dobiti pomoć koja im je stavrno potrebna. Od početka moje karijere, mojamoj cilj je bio oznažiti žene i upoznati ih sa informacijama koje su im potrebne kako bi se založile za sebe i dobile pomoć koja im je potrebna.”

Foto: pexels

 1. Zdrava ishrana smanjuje rizik

Prehrambene navike igraju važnu ulogu za zdravlje našeg srca. Čak i fizički najjaktivnija osoba, ako ima loše prehrambene navike, može bit pogođena srčanim problemima. Važno je da vodite računa o holesterolu i krvnom pritisku, zajedno sa uravnoteženom ishranom.

 1. Porodična istorija srčanih bolesti ne treba da vam bude teret na leđima

Mnogi ljudi vjeruju da porodična istorija srčanih bolesti čini da to bude neizbježno i kod njih. To svakako nije istina. Ako znate da u vašoj porodici postoje srčani bolesnici, stvaranje akcionog plana u smislu preventivnih pregleda za vas može biti od velikog značaja. Taj plan je do sad spasio više od 670.000 žena, a smrtnost je smanjio za do 300 dnevno.

 1. Lationamerikanke dobijaju simptope srčanih bolesti 10 godina ranije u odnosu na ostale žene

Osvješćivanje latinoameričkih žena o srčanim bolestim predstavlja jedan ozbiljan posao. Samo jedna od tri latinoamerikanke je svjesna da su srčane bolesti glavni uzrok njihove smrti.

Američka organizacija za bolesti srca je pokrenula “Go Red Por Tu Corazón” kako bi pomogla u rješavanju ovog problema. Organizacija promoviše zdrav način života u Južnoj Americi, bez zanemarivanja porodičnih i kulturnih tradicija.

 1. Zabrinjavajuće su statistike Afroameričkih žena

Kardiovaskularne bolesti godišnje ubiju oko 50.000 Afroamerikanki. Bez obzira na to, samo 52% žena upoznato je sa znakovima i simptomima srčanog udara i šloga.

One se bore sa srčanim bolestima iz više razloga, uključujući osjetljivost na natrijum, pitanja pristupa zdravstvenoj zaštiti, te zbog veće stope gojaznosti i dijabetesa.

 1. Pušenje može udvostručiti šanse za srčanim i moždanim udarom

Pušenje izaziva brojne komplikacije koje utiču na kardiovaskularni sistem. Pušenje može povećati krvni pritisak, izazvati nakupljanje plaka u krvnnim žilama i uticati na holesterol. Prestanak pušenja može biti od izuzetnog značaja za zdravlje vašeg srca.

 1. Zamjenska hormonska terapija ne smanjuje rizik od srčanih bolesti

Budući da rizik od kardiovaskularnih bolesti raste nakon menopauze, žene su počele vjerovati da će hormonska terapija taj rizik smanjiti. Ali to nije istina. Zapravo se moglo vidjeti da se kod nekih žena koje su u postemopauzi a koriste kombinovanu terapiju estrogenom i progestinom, povećava rizik od ove bolesti.

 1. Žene koje su preživjele srčani udar imaju veće šanse za gubitak pamćenja

Dugoročnim istraživanjem na više od 6.000 žena, u dobi od 65 do 79 godina, praćene su moždane funkcije tokom 8 godina. Za žene koje su rekle da imaju srčane bolesti, 29% je vjerovatnije da će imati kognitivne probleme od onih koje nemaju.

Istraživanja koja su objavljena u časopisu American Heart Association, otkrivaju da žene koje su se suočile sa srčanim udarom, imaju najveći rizik od razvoja problema sa pamćenjem.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije