Alban Ukaj
DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Elma Porobić: Ne razmišljam o sebi u jeziku etiketa

Razgovarali smo sa jednom od uspješnih žena u Bosni i Hercegovini, Elmom Porobić. O životu, odnosu prema ćerki, prema poslu, ali i o poklonima na inspirativan i poseban način.

Redakcija

Kada se ženama postavi pitanje „ko su“, one uglavnom odgovaraju sa „majka, supruga, kćerka…“ Ko je Elma? Koja riječ vam prva padne na pamet kada samu sebe pokušate odrediti?

Previše riječi koje se uvijek čine nedostatnim. Ja gledam da ne razmišljam o sebi u jeziku etiketa, da se ne određujem ulogama i pozicijama koje su mi jednim dijelom dodjeljenje, a drugim, koje sama biram za sebe.

Ne dopada mi se skučenost tih etiketa i očekivanja koja dolaze s njima. Moj je identitet skupnost svega toga i vrlo je fluidan, tvrdoglavo i hrabro otvoren stalnom propitivanju, iz čega izlaze, za mene, najmagičnija prepoznavanja novih identiteta i nekih novih mogućnosti koje s njima dolaze.

Vi ste spisateljica, profesorica, ali i kreativna direktorica velike multi-brend kompanije Exclusive, što su u isto vrijeme i prilično različite profesije, ali ih sve vezuje kreativnost kao lijepak, u čemu sebe najviše pronalazite?

U stvaranju, stvaranju i ponovnom stvaranju.  U radu. U prilikama da mi um i tijelo vibriraju od uzbuđenja i strasti. U mogućnostima da kreiram nešto dobro, vrijedno i lijepo.

Kako biste Exclusive opisali u dvije rečenice i da li mislite da je budućnost ove zemlje upravo u razvoju porodičnih poslovnih priča?

Budućnost ove zemlje je u radu naspram lijenosti, u prihvatanju i ovladavanju okolnosti koje su daleko od idealnih i ohrabrujućih, no ne smiju nam služiti dovijeka kao izgovor za nepokušaj i rezignaciju, u osvješćivanju nevjerovatnih potencijala koje imamo u sebi i onih koji nas okružuju, u ljubavi prema poslu koji radimo, u ljubavi općenito.

Rekla bih da su porodični poslovni modeli adekvatni za pojedine branše i da mogu stvoriti vanserijske prilike, da u takvom okruženju biznis može dobiti i neke druge nekonvencionalne poslovne vrijednosti, no nisu sami po sebi rješenje. Neumoljivo i uporno stvaranje i rad naša su budućnost!

To je vjerovatno jedna od rijetkih kompanija kod nas u kojoj 60% vodećih pozicija čine žene, da li je upravo to ključ vašeg uspjeha? (naravno da da! (smijeh))

Hahahaha, naravno. Kolektiv smo koji prepozanje i osnažuje često ušutkanu i skrivenu žensku kreativnost i vještine.

Trudimo se neprestano raditi na promoviranju jednakosti i uzajamnog poštivanja bez obzira na rod, ističući kvalitet osobina i vještina koje uposlenik/ica posjeduju, a koje doprinose dobrim poslovnim rješenjima i rezultatima, kao i dobroj atmosferi u uredu.

Nerijetko kažemo da biramo suradnike/ice veselih i šarenih snova. Privlači nas ta koloritna, dinamična i raznolika tekstura iz koje se rađaju prekrasne nove ideje. A ovaj opis baš priziva ženu.

Exclusive je svom gradu dao i shop koji je mnogo više od prodavnice. Nedavno je Aida Redžepagić, koja je i fotografisala cijelu give away priču na svom profilu napisala“Kad uđem u njihovu radnju želim sve da dotaknem koliko je lijepo.“ Kako ste došli na ideju za shop i šta su vam naredni planovi?

Naša je vizija dosta konzistentna preko četvrtine stoljeća, ali smo joj dodatni zaokret dali otvaranjem našeg dućana u Radićevoj ulici u Sarajevu.

Tad smo otvorili novi koncept knjižarstva koji je više baziran na life-style dućanu za čitavu porodicu i koji predstavlja ne samo novu viziju naše kompanije, nego i knjižarstva u cjelosti. Ambijentalnost dućana oslikava vrijednosti naše kompanije te beskompromisnu emociju i potrebu za lijepim.

Pazili smo da odabir asortimana prati ukupnost naše vizije budućnosti knjižarstva i da je zaokružen tako da naši dućani predstavljaju mjesto gdje čitava porodica može doživjeti lijepo iskustvo kupovine.

Ovi dani kod vas su u znaku poklanjanja. Vi ste, kao i u svemu što radite, i ovdje otišli korak dalje pa se niste ograničili samo na brendove koje imate u ponudi, nego ste svjetla reflektora usmjerili i na druge brendove. Kako ste došli na ideju za give away?

Podstaknuti darivanjem koje je naš partner Janod uradio s nekoliko drugih brendova u Francuskoj,  organizirali smo Veliko porodično darivanje za građane Bosne i Hercegovine, u kojem učestvuje 11 brendova.

Želja nam je bila da podijelimo dašak inspiracije koju kontinuirano pronalazimo u našim divnim brendovima Nobodinoz, Janod, Kaloo i Artebene, kao i u inspirativnim bh. brendovima, učesnicima Velikog porodičnog darivanja, iza kojih stoje pojedinci/ke koji su odvažni, vrijedni i uporni.

No, nadasve nam je želja bila ponuditi našim građanima nešto lijepo i uzbudljivo, stvoriti priliku da razmazimo cijelu jednu porodicu i učinimo da se osjećaju radosno i posebno kad svoj dom i svakodnevicu osvježe pažljivo odabranim artiklima iz Velikog porodičnog darivanja.

Šta želite naučiti svoju ćerku?

Nas smo dvije lijep tandem. Mnogo se igramo, razgovaramo i čitamo. To su naše prilike u kojima joj želim biti provodnica da osvijesti svoje potencijale, da prepozna svoje „alatke“, da se ne boji koristiti sva svoja čula u promatranju i interpretaciji oblika koji je okružuju, da joj um bude oštar i analitičan, da bude neovisna, a posebno da zadrži svoju lepršavost i radost.

Prije nekoliko godina ste objavili svoj književni prvijenac, koji je dobio sjajne kritike, možemo li očekivati nešto novo u skorije vrijeme?

Postoji divna ideja za novu knjigu, no materijalizacija će te ideje pričekati još neko vrijeme.

U prvom odgovoru spomenuto kretanje iz identiteta u identitet zahtjeva energiju, vrijeme i strpljenje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije