DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Ona je najelegantnija žena svih vremena: Žena nikada ne može biti previše bogata i previše mršava!

Kada bi se emocije mogle izmeriti količinom stvari kojih smo se spremni odreći zbog partnera, onda bi se veza između Volis Simpson i Edvarda VIII. nazivala jednom od najvećih ljubavnih priča svih vremena.

Redakcija

stil.kurir.rs

Za ruku svoje voljene, vojvoda od Vindzora odrekao se neverovatne titule.

Kada je britanski kralj Edvard VIII. odlučio oženiti svoju voljenu Volis 1936. godine izazvao je skandal neviđenih razmera u britanskoj istoriji.

Njegova draga imala je tada 40. godina i dva neuspešna braka iza sebe. Osim bivših supruga, u prilog joj nije išla ni činjenica što je dolazila iz Amerike, tačnije iz Blu Ridž Samita u Pensilvaniji, a njenim venama nije tekla plava krv.

Kad su ga pitali o braku s Volis, Edvard je znaokaže: “Naravno imam malu prednost pred svim drugim muškarcima. Pomaže to što svoju dragu mogu s vremena na vreme da podsetim da sam se zbog nje odrekao prestola.”

Na ovu opasku Volis je sigurno imala dobar odgovor. Naime, bila je poznata po svom oštrom umu i smislu za humor. Pažnju je privlačila i svojim modnim stilom.

“Nisam lepa žena. Nema se što videti na meni pa jedinu stvar koju mogu učiniti jeste da se obučem bolje od svih ostalih”, rekla je Volis jednom prilikom.

Takođe je umela da kaže da žena ne može nikada biti ni previše bogata ni mršava. 

Svom Edvardu bila je najlepša, a u očima mnogih bila je i prava stilska ikona. Redovno je posećivala modne revije. Obožavala je kreacije Else Skjapareli, a bila je lojalna mušterija Kristijana Diora i američkog dizajnera Meina Bošera koji je dizajnirao haljinu u kojoj se udala za Edvarda.

 

View this post on Instagram

 

And speaking of both lobsters and Schiaparelli – here is an iconic creation, a fashion moment and an iconic fashionista from back in the day. None other than Wallis Simpson – the Duchess of Windsor, in the Salvador Dalí print design Schiaparelli “Lobster Dress”. I came to think of this, not only because I fancied freshly boiled lobster, but because the wedding dress I’m working on at the moment, has the same kind of spirit to it as this dress. I think this is either organdie or organza – same for my dress. The both have emphasis on a nipped waist and a full bodied skirt. And the ornamentation is equally “spilled” down the length of the dress. Lovely creation. #jorgensimonsen #jorgensimonsenparis #jørgensimonsenparis #jørgensimonsen #jørgensimonsendesign #jorgensimonsendesign #jorgensimonsenfashion #inspiration #schiaparelli #wallissimpson #duchessofwindsor #mrssimpson #dali #print #lobsterdress #bespoke #alldonebyhand #weddingdress #handwork #craftsmanship #madebyhand #silkorganza #triplesilkorganza #sculpturalfabric #byappointmentonly #hautecouture #madetomeasure #summerwedding #summerdress #handsewing

A post shared by Jørgen Simonsen (@jorgen.simonsenparis) on

Što je više rasla njena popularnost – rastao je i broj sofisticiranih odevnih komada u njenom ormaru. Obožavala je i modne dodatke, a njena kolekcija nakita smatra se jednom od najbogatijih i najvećih. Ogrlice, miđuše, broševi i ukrasi za kosu postali su nezaobilazan deo njenih izdanja.

Osim nakita, obožavala je i obuću, a često je nosila modele koji su se za ono vreme smatrali ekstravagantnima. Takve su često bile i njene odevne kombinacije. Volis je obožavala da se igra s raznim dezenimamaterijalima teksturama pa je uvek bila odvažna po tom pitanju.

Njen stil i danas očarava ljude širom sveta, ali i modne dizajnere, a kakav je njen uticaj na njih najbolje je opisao Roland Mouret: “Ne možete raditi u svetu mode i ne inspirisati se životom i garderobom Volis Simpson. Možete je voleti ili mrzeti, ali svet je i dalje opsednut s tom ženom.

BURAN LJUBAVNI ŽIVOT

Za prvog supruga i američkog vojnog pilota Erla Vinfiilda Spensera udala se kao dvadesetogodišnja devojka – 1916. godine. S njim je putovala širom sveta, a put pred kraj 1924. našla se u Kini gde je upoznala šarmantnog italijanskog grofa Galeaca Kiana, i s kojim je navodno imala tajnu aferu.

Iako ovaj podatak nikada nije potvrđen, ubrzo su Volis i Erl počeli da žive na različitim adresama, a 1927. godine si i predali papire za razvod.

Volis se potom zaljubila u bogatog industrijalca Ernesta Aldriha Simpsona koji je takođe bio sveže razveden i zbog njega se doselila u London.

Zahvaljujući njegovim vezama u visokim krugovima upoznala je neke članove britanske kraljevske porodice, uključujući i princa Edvarda.

Iako je Volis bila udata za drugog muškarca, s princem Edvardom navodno je započela intenzivnu ljubavnu aferu 1934. godine. Princ ju je obasipao pažnjom, novcem i nakitom, a njegova ljubav nije minula ni dve godina kasnije kada je okrunjen za kralja Ujedinjenog kraljevstva i Indije.

Novi britanski kralj – Edvard VIII. želeo je da ozakoni svoju vezu sa Volis zbog čega je ona zatražila razvod od svog supruga Ernesta.

 

View this post on Instagram

 

The moral climate of the 1930s couldn’t accept the King of England marrying a twice-divorced American. Declaring he would have #WallisSimpson (born #onthisday in 1896) or no one, Edward plunged the country into crisis by abdicating in 1936. The duke of Windsor (formerly King Edward VIII) lived a life of peerless rectitude after giving up the British throne. He whiled away #WorldWarII as the governor of the Bahamas and then retired to Paris, where Wallis could indulge her passion for being both rich and thin. The duke and duchess became social curiosities—ostracized at home but celebrity fixtures in cafe society. Image: The Duchess of Windsor, photographed by Horst P. Horst for #Vogue.

A post shared by Amanda Foreman – Historian (@dramandaforeman) on

Ali to nije bilo dovoljno za ostvarenje njegovih planova. Anglikanska crkva u Engleskoj nije priznavala njene razvode pa samim time nije mogla dati ni blagoslov novoj zajednici. Volis je bila bez odgovarajućih veza, a povrh svega verovalo se da ne može da ostane trudna i svojoj novoj domovini da da naslednika krune.

Britanski premijer Stenli Boldin ponudio je svom kralju tri opcije: da zaboravi Volis, da je oženi protiv volje naroda i svojih ministara, ili da abdicira. Na veliko iznenađenje Britanaca i sveta, kralj Edvard VIII. odabrao je poslednju varijantu – odrekao se britanske krune zbog ljubavi, a njegovu poziciju preuzeo je njegov brat Džordž VI.

Šest meseci kasnije na privatnoj ceremoniji i bez prisustva kraljevske porodice, Edvard je izrekao sudbonosno da svojoj voljenoj Volis.

 

View this post on Instagram

 

One has arrived

A post shared by @ davidandwallis on

Preuzeto sa: stil.kurir.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije