smile
MedicinanajnovijeRadoznala Lola

10 efikasnih metoda za oslobađanje od stresa

Da li ste već isprobali neku od ovih metoda?

Priredila: Srbijanka Stanković

Moderno doba nosi sa sobom određene pogodnosti i komfor, kao i napredak u svim domenima. To se odnosi na lakoću življenja, veće mogućnosti i veću slobodu izbora. Takođe, sve oblasti nauke su u fazi ubrzanog  uspona i unapređivanja. Tako je i sa klasičnom medicinom, koja je u velikoj meri odgovorila na brojna pitanja u djagnostici i terapiji.

Međutim, čini se da uprkos svim pogodnostima čovek modernog doba nikad nije živeo stresnije. Konstantan pritisak koji postoji na poslu, u porodici, velika očekivanja koja se nameću mladim roditeljima (majkama pogotovu) čine da većina odraslih ljudi oseća kao da je u klopci.

Ukoliko tome dodamo aktuelnu situaciju u regionu i svetu, onda se slobodno može reći da je pandemija virusa korona dodatno povećala stres kod ljudi.  Ipak, evidentno je da se uporedo povećava i svest o značaju mentalnog zdravlja, kao i potrebe za tehnikama opuštanja i prevladavanja stresa.

Premda klasična medicina još nije ponudila adekvatne metode za sprečavanje ili oslobađanje od stresa, tu su alternativni načini, sa većim ili manjim povoljnim uticajima na organizam. Ovo su neke od najefikasnijih metoda za oslobađanje od stresa.

#1 Antistres vežbe

Fizička aktivnost, pogotovo vežbe namenjene naizmeničnom istezanju i opuštanju mišića, uglavnom imaju povoljne efekte. One se u zavisnosti od individualnih interesovanja mogu razlikovati. Tako da nekom više prija pilates, nekom joga, a ponekom i lagani ples. U svakom slučaju, treba vežbati redovno, skoro svakodnevno, kako bismo zapazili pozitivne rezultate.

#2 Čajevi protiv stresa

Svi znamo da su čajevi generalno povoljni po zdravlje. Pogotovo kada se piju umereno, ali svakodnevno, i kada nemaju međusobnih interakcija sa redovnom terapijom (ukoliko se koristi za lečenje druge bolesti). Kombinacija biljaka koja sadrži matičnjak, lavandu, valerijanu ili nanu, pomaže u borbi protiv stresa i nervoze. A jako su pogodne i za lečenje nesanice i anksioznosti, kao saveznici redovne terapije.

Matičnjak i lavanda imaju specifičan prijatan miris, što dodatno utiče na lepše raspoloženje. Bosiljak, ne samo da je pogodan za umirenje, već i za osećaj neprijatnosti u želucu i crevima. A može se koristiti i u obliku eteričnog ulja, za razičite svrhe.

#3 Biorezonantna terapija

Iako ne pripada klasičnoj medicini, biorezonantna terapija je dala dosta pozitivnih rezultata u borbi protiv stresa. U pitanju je metoda kvantne medicine, koja se može koristiti kao dodatni oblik terapije, pored redovne. Ne samo da ima pozitivna svojstva u stanju psihičkog, već i fizičkog stresa. U stanju oporavka od bolesti, biorezonantna terapija može biti eliksir za iscrpljeni organizam.

Osobe koje su pod stresom, mogu škrgutati zubima tokom spavanja. Tako dolazi i do oštećenja zuba i pojave bola u vilici. Klasična terapija, u tom slučaju, praktično ne postoji, ali biorezonantna terapija može biti od pomoći.

#4 Antistres masaža

Sama relaksacija mišića, uz podsticanje limfne drenaže, može dati antistres efekte. Takođe se postiže psihofizičko opuštanje i potencira osećaj zadovoljstva.

masaža

Foto: New Africa / Shutterstock.com

#5 Izbegavanje telefona/kompjutera

Udaljavanje od svega što nas povezuje sa poslom i beg u prirodu, bar na kratko, mogu biti rešenje. Istraživanja su pokazala da posmatranje prirode i zelenila ima trenutna povoljna svojstva po naš puls i pritisak, a time i osećaj stresa.

#6 Bogat doručak

Da li ste znali da ukoliko na posao odete gladni, bićete pod većim stresom? Jer je vaš organizam već u stanju stresa, jer gladuje i bori se protiv pada šećera u krvi podizanjem tzv. stres hormona. To vodi povišenju krvnog pritiska, pojačanom znojenju i lupanju srca. Zato, kvalitetan doručak onemogućava oslobađanje hormona stresa u već postojećem stanju tenzije i opterećenosti.

#7 Kvalitetan san

Iako ne deluje kao prva metoda u odbrani protiv stresa, spavanje je blagotvorno. Naime, kao i izostanak doručka, i nedostatak sna vodi sličnim simptomima. Spavanje omogućava mozgu da se odmori od viška informacija i ubrzanog rada. U toku sna, krvni pritisak se snižava, a i broj otkucaja srca opada. Čitavo telo miruje i odmara se, a i priprema za novu aktivnost.

U toku spavanja, stvaraju se rezerve materija i energije za novi dan. Buđenje tokom noći i kasni odlazak na spavanje su signal za uzbunu nadbubrežnoj žlezdi, koja zatim luči veće količine stres hormona.

#8 Hobi

U zavisnosti od afiniteta, svako od nas razvije antistres program u svakodnevnom životu. Neko će izabrati da slika, neko da svira klavir, a neko možda da usisava i sređuje stan. Na nama je da odaberemo ono što nam najviše prija i što daje najbolje efekte. Pronađite način da se zabavite i doživite svaki trenutak. Razonoda i opuštanje su najbolja priprema za novi radni dan.

Foto: Benjamin Combs / Unsplash

#9 Nabavite kućnog ljubimca

Ako ste po prirodi ljubitelji životinja, ovo će vas obradovati. Studije su pokazale da druženje i igra sa kućnim ljubimcima proizvode više hormona sreće i ujedno umiruju organizam.

#10 Razgovor sa psihologom

Svima nam je ponekad potrebno da o svojim problemima pričamo. To omogućava osećaj rasterećenja, a i objektivno sagledavanje problema. Bez obzira na to da li vas opterećuje neka situacija na poslu ili se borite sa anksioznošću ili pak strahom poput agorafobije, razgovor sa stručnim licem i te kako može pomoći. Izgovaranje svega onog što nas muči, čak i bez prisustva psihologa, može nam pomoći da se osetimo bolje. Vođenje dnevnika je još jedna od alternativa razgovoru sa bliskim osobama ili psihologom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije