najnovijePraktična LolaŽivot

Ideje za savršen letnji raspust

Nakon dugog i napornog perioda onlajn učenja, kako za decu, tako i za nastavnike i roditelje, letnji raspust je konačno počeo.

Piše: Srbijanka Stanković

Ako pripadate onoj grupi opuštenih roditelja koji bez stresa prate svoju decu iz avanture u avanturu, čestitamo! Još jedno pustolovno leto je pred vama. Međutim, ukoliko vam se i na sam pomen letnjeg raspusta diže kosa na glavi – onda je ovo tekst za vas.

Celodnevno žongliranje između kućnih obaveza, dece koja plaču ili kenjkaju jer im je dosadno, svađaju se i ostavljaju za sobom nered i haos – mnogi roditelji bi upravo ovako opisali leto bez škole. Ove godine  tome se dodaje stres i neizvesnost zbog pandemije virusa korona i nemogućnost da se letnji raspust “preseče” odlaskom u neko odmaralište ili kamp.

Iako svi želimo da smo roditelji s početka priče, koji svaki izazov prevazilaze kao simpatičnu prepreku u nekoj igrici, nažalost – nismo. Većina žudi za mirom i redom, za samo malo vremena da očisti kuću ili završi sav posao. Ako se pitate da li je ipak moguće da uživate u letnjem raspustu umesto da ga preživljavate strepeći za svoju pamet, imamo nekoliko dobrih ideja!

Napravite kreativno i udobno ćoše

Jako sunce i visoke temperature vam ne ostavljaju izbora – dobar deo dana deca moraju provesti unutra. Ukoliko želite da izbegnete celodnevno kenjkanje kako im je dosadno i vrućina, morate se snaći i obezbediti im kutak u kome se mogu ugodno igrati. Pre svega, oslobodite se vreline! Postarajte se da vam dom bude prijatno rashlađen, mareći pritom za zdravlje svih ukućana. Klimatizacija je najbolje rešenje za letnje mesece. Ako niste već ugradili klimu, onda je možda baš ovog leta pravi trenutak. Neka vas ne zbuni široka ponuda na domaćem tržištu. Izaberite klima uređaj koji je energetski efikasan i eko friendly kao što je, na primer, Bosch inverter klima. Tako ćete osim prijatne temperature obezbediti svojoj deci i vazduh pročišćen od prašine i raznih mikroba. Bez vrućine koja ih čini nervoznim, moći će da se prepuste različitim kreativnim aktivnostima u zatvorenom.

Zajedno uredite porodični kalendar aktivnosti

Ukoliko želite red, onda ga morate isplanirati. Napravite veliki kalendar aktivnosti za svaki mesec. Najpre sami napravite spisak svih aktivnosti koje se trebaju obaviti, a onda neka i deca daju svoje predloge. Ispišite čitko i okačite na frižider ili neko drugo vidljivo mesto, tako da deca u svakom trenutku mogu da provere šta od događaja sledi.

Odlazak u muzej ili zoološki vrt, šetnja van grada, vožnja biciklom, rođendan kod drugarice, čitanje, kupovina, poseta baki i deki, svaku od ovih aktivnosti proći ćete lakše. U deci se razvija osećaj za red kada znaju šta ih očekuje u danima koji slede, pa se ponašaju drugačije.

Zadajte im svakodnevno zadatke

Osim mesečnog kalendara aktivnosti, pametno je da imate i svakodnevni raspored obaveza. Ovaj spisak će se malo razlikovati, jer ne podrazumeva samo zabavu. Zapravo, na izvestan način, svi ovi zadaci, jednom kad ih deca obave, postaju garancija za zabavne aktivnosti iz mesečnog plana. Granice i rutina pomažu! Nameštanje kreveta, sređivanje sobe, izbacivanje smeća, pranje sudova (za stariju decu), pravljenje nečega od kockica ili različitih materijala, bojenje, crtanje – možete sastaviti listu kakvu god želite. Kada završe s tim, onda možete nastaviti zajedno sa nekim većim zabavnim projektom.

lista

Foto: Unsplash.com

Napravite avanturu u dvorištu

Pustolovina ne mora biti daleko od kuće. Za one najvrelije dane kada vam nije do duge vožnje automobilom do nekog izletišta zgodno će biti da napravite svoj avantura-park u dvorištu. Dečji bazen za kupanje, ljuljaška ili pak bazen s peskom nisu veliki trošak, a obezbeđuju celodnevnu zabavu za mališane. Mislite na hladovinu i privatnost. Povoljna cena ograde za dvorište, suncobrana, pa čak i modernih tendi zapravo je iznos za koji dobijate dečju ushićenost i smeh, kao i svojih 5 minuta mira za kafu. Svaka mama zna da se to i te kako isplati!

bazen-dete

Foto: Unsplah.com

Ograničite ekrane!

Dugi vreli dani bez obaveza i mogućnosti da se nekud otputuje mnoge roditelje pošalju direktno u zamku: „može, ali samo jedna igrica!“ Ne produbljujte dečje kenjkanje zbog dosade apatijom i nekvalitetno provedenim vremenom pred ekranom. Ograničite gledanje crtanih filmova i igranje igrica na manje od sat vremena dnevno. Dopustite deci da im bude dosadno, jer iz dosade počinje maštanje, a iz maštanja kreće pustolovina. Sa svakom dečjom pustolovinom na letnjem raspustu vi ste korak bliže tome da postanete roditelji s početka teksta. Setite se, opušten letnji raspust bez stresa nije bajka!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije