najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Probaj autofagiju – prirodan proces koji te čini vitkim, vitalnim i zdravim

Možda smo do sada čuli za autofagiju, ali se nismo odvažili da probamo taj fantastičan prirodan i naučno dokazan, samoiscjeljujući proces samodetoksikacije i samoreciklaže za mršavljenje, podmlađivanje i unapređenje zdravlja, kao i prevenciju i suzbijanje bolesti. 

Redakcija

Neki bukvalan prevod pojma autofagija – znači pojesti sam sebe!

Djeluje čudno i nemoguće, ali stvarno funkcioniše i zapravo naš organizam autofagijom sam čisti sve što mu ne treba, a neki autofagiju zovu i eliksirom mladosti i vitalnosti.

Ovo je toliko značajno saznanje, da je japanski naučnik Jošinori Osumi, 2016. godine, dobio Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrivanju funkcionisanja autofagije. Ako želiš na prirodan način izgubiti višak kilograma, podmladiti svoj organizam i živjeti zdravije i vitalnije, nastavi čitati ovaj tekst!

autofagija
Unsplash

Šta je autofagija?

Autofagija je evolutivni mehanizam, koji nastupa u periodima kada gladuješ i koji omogućava organizmu, da preživi stvarajući energiju, sopstvenom reciklažom tijela.

Dakle, autofagija predstavlja reciklažu na nivou ćelija, tokom ovog procesa oštećeni i deformisani ćelijski elementi, prolaze kroz proces reciklaže i tako ćelija dobija „nov i mlad“ materijal.

Autofagija je veliko čišćenje ćelija i ne samo izbacivanje natloženog otpada i toksina u tijelu, već i njegovo transformisanje u funkcionalnije i zdravije tijelo.

Gomilanje „ćelijskog otpada“ tokom godina, jedan je od glavnih uzroka nepravilnog rada ćelija i bržeg starenja tijela.

Autofagija je mehanizam našeg organizma, koji nam pomaže da budemo zdraviji i vitalniji.

Foto: pexels.com

Autofagija pomaže našem tijelu da se oslobodi oštećenih ćelija, zatim ćelija koje nemaju nikakvu ulogu u organizmu, kao i onih koje predstavljaju višak, a takođe i malignih „bolesnih“ ćelija.

Veoma je bitno da se organizam oslobodi oštećenih, neupotrebljivih i malignih ćelija, iz razloga što one mogu da uzrokuju veoma ozbiljna oboljenja.

U relevantnim naučnim istraživanjima, naučnici su uspjeli dokazati kako ovaj kompleksni dio našeg imunog sistema, može da utiče na našu dugovječnost, vitalnost, podmlađivanje, mršavljenje, da ojača i unaprijedi naš imuni sistem, naše srce i kompletan metabolizam.

Foto: pexels.com

Autofagija predstavlja ključ za prevenciju bolesti kao što su rak, neuronska degeneracija, dijabetes, bolesti jetre, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, autoimuni poremećaji, kao i za infekcije i upale.

Autofagija pomaže u podmlađivanju organizma i tijela, jer koristi otpad proizveden u ćelijama, da bi proizvela gradivni materijal za popravku i regeneraciju drugih ćelija.

Zahvaljujući najnovijim studijama, znamo da autofagija čisti organizam i da ga brani od negativnog efekta stresa. Naučnici još uvijek istražuju način i procese autofagije i kako ona zapravo utiče na organizam.

Brojna su istraživanja pokazala da procese starenja, poput bora i gomilanja kilograma, uzrokuju upravo ta oštećenja na našim ćelijama, a autofagija nam pomaže da reciklira naše ćelije, podmladi ih i da se riješi toksina i masnih naslaga iz organizma.

Biolozi, genetičari i neurohirurzi su dokazali, da autofagija stvara mehanizam odbrane od mnogih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i Hantingtonove bolesti i određenih oblika demencije. Autofagiji se posvećuje mnogo pažnje i zbog uloge, koju može imati u prevenciji ili liječenju raka i drugih bolesti.

Autofagija je pravi način detoksikacije – čišćenja tijela. Zahvaljujući autofagiji, svaka ćelija u organizmu je očišćena, reciklirana od infekcija, upala i toksina, ali i podmlađena.

Foto: pexels.com

Kako se postiže stanje autofagije u tijelu?

Osim veoma značajnog uticaja na neurodegenerativna stanja, ublažavanja efekata starenja, mršavljenja, autofagija „čisti“ organizam od virusa, bakterija, gljivica, infekcija i djeluje povoljno na imuni sistem.

Jedan od najboljih efekata autofagije u procesu mršavljenja je zatezanje kože i kada smršaviš nema ostataka kože, koji vise na tijelu.

Neke opšte preporuke su da, autofagija nastaje pri gladovanju od 16 sati u okviru 24 sata, a konzumacija hrane u okviru 8 sati od 24 sata.

Dakle, na primjer jedeš ujutro prvi obrok u 10:00 sati, a posljednji obrok jedeš u 18:00 i poslije toga piješ samo vodu, do sutradan u 10:00 ujutro. Dakle, ne večeraš, nego piješ samo vodu sve do sljedećeg obroka, sutra ujutro. Naravno možeš sebi da prilagodiš tih 8 sati, kada konzumiraš hranu, u zavisnosti od tvojih životnih navika, posla i drugih aktivnosti.

Prepustiš organizmu da u tih 16 sati gladovanja, odradi čudo u tvom tijelu, da očisti sve što je loše i toksično, da se riješi masnih naslaga i otrova u organizmu.

Bonus trikovi za lakše i brže podsticanje autofagije su: konzumiranje maslinovog ulja, brza šetnja, zeleni čaj, mnogo vode, i vitamini B i D.

Foto: unsplash

Nutricionisti često kažu: zamisli da je tvoje tijelo kuhinja. Nakon što napraviš ručak, normalno je da očistiš radnu površinu, baciš ostatke hrane, opereš suđe. Sutradan, kuhinja je spremna i čista za sljedeći obrok.

Sličnu stvar radi autofagija u našem organizmu i to radi neprestano i veoma uspješno. Ako istu priču zamislimo, a da nismo tako pažljivi u čišćenju kuhinje nakon spremanja obroka, logično je da će se ostaci hrane u kuhinji i sudoperu, usmrditi i pretvoriti u otpad, koji može da bude toksičan i opasan.

Sve truli, počinje da smrdi i toksini su svuda po kući. Na sličan način se opisuje tijelo, koje ne primjenjuje autofagiju, jer autofagija počisti sve što je loše i toksično u organizmu, podmlađuje ga i čini ga zdravim, vitkim i vitalnim.

Autofagija je prava prilika, da se obavi „čišćenje“ loših elemenata u tijelu. Tako se u stvari troše nakupljeni toksini, masne naslage i sve što je loše i višak u organizmu.

autofagija
Foto: perfectketo

Mišljenje stručnjaka

Stručan osvrt na autofagiju smo potražili od mr ph Maje Tubić Banović, specijalistkinje nutricionizma, koja o ovom metaboličkom procesu, kaže sljedeće:

Autofagija nije način ishrane. To je proces, koji se svakodnevno dešava u organizmu (mikroautofagija), a može da se pojača u slučaju gladovanja odnosno posta, ali i pod djelovanjem nekih drugih stresogenih faktora, kao što su hipoksija, oštećenje DNK ili prisustvo citotoksičnih agenasa (makroautofagija).

Podrazumijeva razaranje organela i ćelija, koje su stare, dotrajale ili oštećene, s ciljem obezbijeđivanja novog gradivnog materijala i energije za izgradnju novih ćelija i tkiva, odnosno za preživljavanje i održavanje ravnoteže (homeostaze). Naziva se i ćelijsko čišćenje ili reciklaža. 

Foto: pexels.com

Integralni je dio ljudskog zdravlja.

Poremećaj ovog procesa, može dovesti do razvoja raznih bolesti. Zato se proces (makro)autofagije, u cilju liječenja može potaknuti putem smanjenja unosa hrane, odnosno intermitentnim postom. Nakon posta od 24 sata, počinje intenzivan proces autofagije.

Iako se pojam autofagije pojavljuje u 1950-im godinama, a intenzivna istraživanja se vrše unazad 10 godina, (intermitentni) post, koji potiče proces autofagije, primjenuje se još od Hipokrata i Plutarha u cilju liječenja različitih bolesti.

Intermitentni post i autofagija, mogu se koristiti u liječenju metaboličkih bolesti – karcinom, upale, degenerativne i autoimune bolesti. Kalorijska restrikcija generalno dovodi do produženja životnog vijeka, iz razloga što smo mnogo više tolerantni na nedostatak hrane, nego na njen višak.

Foto: pexels.com

Prednosti autofagije:

 • Obezbijeđivanje gradivnog materijala i energije za ćelije
 • Recikliranje oštećenih proteina i otpadaka
 • Štiti nervni sistem i podstiče razvoj novih moždanih ćelija
 • Poboljšava kognitivne funkcije, strukturu mozga i neuroplastičnost
 • Pospješuje rast i razvoj ćelija srčanog mišića, štiti srce od srčanih oboljenja
 • Poboljšava i unapređuje imuni sistem
 • Smanjuje toksičnost u organizmu
 • Sprečava oštećenje zdravih tkiva, prevenira rak, bori se protiv neurodgenerativnih bolesti
 • Štiti zdrave ćelije i obnavlja ih
 • Uništava ćelije, koje izazivaju bolesti i upale u organizmu
Foto: pexels.com
 • Uništava upale, infekcije, bakterije, gljivice i viruse
 • Podmlađuje naše tijelo, čini nas zdravijim, vitalnijim i oslobađa nas viška kilograma
 • Sprečava moždani i srčani udar, autoimune i maligne bolesti
 • Sprečava dijabetes i snižava holesterol
 • Sprečava starenje, odnosno podmlađuje organizam
 • Toliko je dobrih razloga, da počneš sa autofagijom već danas, ništa te ne košta da probaš i pratiš kako ćeš se osjećati, tvoje tijelo će ti najbolje pokazati.
autofagija
Foto: perfectketo

Iskustvo iz prve ruke

Kako autofagija izgleda u praksi, predstavila nam je naša čitateljka Rosa Trivić, koja se već godinu dana pridržava ove filozofije ishrane:

Autofagiju treba posmatrati isključivo kao izlječenje organizma, nikako kao dijetu, jer ona to nije. Rezultat autofagije jeste smanjenje kilograma, ali do određenog nivoa, kada se uspostavi ravnoteža i balans metabolizma.

Ključna stvar je pokretanje istinske funkcije metabolizma, jer naš metabolizam je generalno u jako lošem stanju. To je posljedica lošeg kvaliteta hrane koju unosimo, ali i tihog ubice koji muči sve veći broj ljudi – stresa. Naše emocije, pogotovo kod žena, su mnogo raspršene posredstvom uticaja medija, veliki broj informacija nam je dostupan, koje nemaju nikakvu praktičnu vrijednost.

Ono što se desi, kao utisak, u ranoj mladosti, mi možemo da “ispravljamo” različitim dijetama, modernim jogama, ali poenta je vratiti se dublje, a to ne možemo jer smo skloni konstantnim napadima -medijskim, okruženja i pojedinaca.

Zbog toga, imamo potrebu da stalno nešto grickamo i “lagano” jedemo. Ne možemo pomoći sebi, tako što maskiramo neurotičnost.

Foto: pexels.com

Autofagija nam pruža mogućnost da se organizam iscrpi, do tačke, kada ćelije počnu sebe da troše, a tu je trik ili okidač. Dešava se to da u toku sna ili u pokretu, ne konzumiramo hranu jako dugo u toku 24h i na taj način se organizam regeneriše. Ne zatrpavamo ga svim i svačim i na taj način se možemo osloboditi stresa i nervoze. Ne odmah, ali nakon par dana itekako. 

Benefit autofagije jeste, pored gubljenja kilograma – onoliko kolko organizam dozvoljava da bi mogao da “prodiše” i profunkcionise, dobijanje jako mnogo energije. A u tome ključ svega, u povratku na nivo koji je neophodan, da bi kompletan organizam djelovao na prirodan i neopterećujući način .

Naravno, autofagija je samo jedan dio, koji je nama prezentovan i čujemo za njega putem medija. Mi ne znamo, bar većina nas, kako na primjer, monasi mogu da funkcionišu po dva mjeseca bez hrane i vode, a puni su energije i snage. To je tek prava misterija…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije