LjudiMedicinanajnovijePraktična Lola

80 savjeta za jačanje imuniteta – zaštitite se na najbolji način

Na imunitet treba misliti stalno.

Zdrave navike ne oduzimaju puno vremena, nego je sve stvar navike.

Svaki dan pojedite barem jednu zdravu namirnicu koja čuva imunitet.

Redakcija

24sata.hr

Uzmite si vremena za obrok u miru i za to da dobro prožvačete hranu, jer će se tako aktivirati probavni sokovi i lakše probaviti. Na taj način povećat ćete i iskoristivost hranjivih tvari iz obroka. S druge strane, kad hranu samo progutate, otežana je probava i veći je rizik od zatvora i nadutosti.

U vrijeme virusa, isperite nos i grlo

Nabavite posudicu za ispiranje nosa i napravite fiziološku otopinu, pa u vrijeme prehlade i gripe povremeno isperite nos, da biste ga pročistili. Dobro je povremeno napraviti i vodicu za grgljanje, pa isprati grlo.

I za to vam je dovoljna otopina morske soli u toploj vodi, kažu stručnjaci. Time čistite sluznicu od mikroba i podstičete ju na obnavljanje, pa je i odbrana organizam jača.

Izbjegavajte antibiotike

Imajte na umu da su uzročnici većine bolesti disajnih puteva virusi, protiv kojih antibiotici uopšte nisu učinkoviti. Dakle, nemojte posezati za antibioticima kad to nije potrebno, jer time, zapravo, štetite imunitetu i možete dovesti do toga da oni ne budu učinkoviti onda kad to bude potrebno.

Vakcinišite se ako je potrebno

Prehlada i gripa kod mladih i zdravih ljudi najčešće prolaze bez komplikacija, no ako ste u godinama, ili pripada grupi hroničnih bolesnika, svakako se vakcinišite  protiv gripe. Dobro je posavjetovati se s pedijatrom o tome treba li vakcinisati dijete, budući da su djeca u vrtiću i školi  posebno izložena virusnim infekcijama. Ako postoji neka teža bolest, lako su moguće komplikacije.

Vježbajte mozak

Nastojte vježbati mozak što češće možete. Rješavajte križaljke, mozgalice, pokušajte se prisjetiti nekih važnih datuma iz povijesti i slično. Dobro mentalno stanje potpora je ukupnom zdravlju organizma, pa nađite prilike za učenje i obnavljanje znanja. Ako ništa drugo, učenje jezika putem različitih aplikacija na internetu ništa ne košta, a može biti korisno da bildate mozak.

Budite odgovorni

Pratite vijesti i budite informisani o tome postoji li talas infekcije gripom, ili  virusima, kao što je trenutno slučaj s korona virusom. Slušajte upute stručnjaka o tome kako se zaštititi i vodite računa o obavijestima o tome tko se treba povući u izolaciju, odnosno testirati. To je način ne samo da spriječite širenje zaraze na druge ljude, nego i za  prevenciju i razvoj komplikacija u sopstvenom slučaju.

Dr. Dragan Soldo: Manje stresa, više seksa – to je pravi put do zdravlja

– Tokom zime, kao i u ostatku godine, važno je voditi računa o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani te o tome da smo fizički aktivni, pri čemu što više vremena treba provoditi vani, na svježem zraku.

Nastojte da učite djecu da smanje vrijeme koje provode za računarom, a više vremena provedu vani, što ćete najbolje uspjeti tako da im pokažete sopstvenim primjerom. Kad je riječ o prehrani, treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, koje nam je važno za ravnomjeran unos vitamina i minerala.

Povremeno možemo uzimati neki vitaminski dodatak, no najbolji izvor vitamina i minerala je upravo prehrana pa o tome treba voditi računa. Za zdravi imunitet jako je važno osigurati dovoljna sna, od sedam do osam sati dnevno.

Izbjegavajte stres. Ako u stresnoj situaciji, odvojite nekoliko minuta za to da ih proanalizirate, to će pomoći da se stresna reakcija ublaži. Pokušajte spustiti loptu i razmisliti o tome možete li u toj situaciji uopšte nešto napraviti.

Ako da, možete li time umanjiti štetu i slično, jer je nerijetko najbolja reakcija to da uopšte ne reaguje. Bez obzira na to koliko imali obaveza, ostavite vrijeme za ljubav i seks, odnosno nemojte zanemariti kvalitetu odnosa s partnerom.

Naime, kad je čovjek zaljubljen, sve mu u životu drugačije ide i mnoge životne situacije rješava s više zadovoljstva, što pridonosi ukupnom zdravlju. A zdravi seksualni odnosi posebno pridonose tome da cijeli organizam bude izbalansiran – ističe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije