Da li ste znaliDogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

12 zanimljivih činjenica koje vjerovatno niste znali o eBay-u

Jedan od prvih predmeta koji se prodavao na eBay-u ,ubrzo nakon njegovog predstavljanja početkom septembra 1995. godine, bio je slomljeni laserski pokazivač.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

todayifoundout.com

Kada je tvorac eBaya poslao mejl osobi koja je kupila slomljeni laser za 14,83 dolara, da bi provjerio da li je kupac znao da je slomljen, dobio je odgovor “Ja sam kolekcionar slomljenih laserskih pokazivača”.

Iako je eBay generalno povezan sa aukcijama, danas se većina predmeta preko ove aplikacije kupuje u novom stanju, više od 70 % , pomoću opcije Novo/ Kupi sada.

Znate li da se eBay kada je kreiran nije tako zvao? Njegovo prvo ime je bilo AuctionWeb. AuctionWeb je bio jedan od četiri sajta Omydar-a pod autoritetom eBaya, a ta internetska adresa je postojala i prije AuctionWeba.

Na početku je htio da se zove EchoBay, ali ta adresa je već bila zauzeta od strane kanadske rudarske kompanije, pa ju je skratio.

Stvari koje su se mogle naći pod suncobranom eBay-a bile su stranica o virusu ebola, putnička agencija i prostor za ličnu kupovinu. Njegovi korisnici ali i mnogi iz štampe ovaj sajt su zvali eBay, tako da je on promijenio njegovo ime.

Britanski kantautor James Hillier Blount, poznat po imenu James Blunt, jednom je na eBay-u stavio na aukciju svoju sestru. Pitate se zbog čega?

Kasnije je u jednom untervjuu izjavio” Došao sam u stan kod sestre i ona je bila uplakana jer nije mogla otići na sahranu u Irsku.

Tad su avioni nešto štrajkovali, trajekti su bili van sezone, a vozova nije bilo… Tako da sam odlučio da napravim aukciju “ Damsel u nevolji traži viteza u sjajnom oklopu!

Očajničiki želeći stići na sahranu u Južnu Irsku, molim vas pomozite! Ponude su nas preplavile, a pobijedio je momak koji je imao helikopter.”Priča ipak postaje još bolja. Blunt je rekao:” To je bilo prije tri godine. A ovog ljeta im je svadba.”

Foto: pexels

Posljednjih godina kupovina preko mobilnih telefona na eBay-u je postala toliko popularna. Jedan od najskupljih predmeta kupljen preko telefona je avion PA-46-310P Malibu koji je koštao 265 000 dolara.

Grad Buford Wyoming, prodan je na eBay za 900 000 dolara. Smatra se jednim od najmanjih gradova u državi i on se nalazi u jugoistočnom Wyomingu. Sastoji se od 10 hektara sa prodavnicom, benzinskom pumpom i modularnom kućom.

Osnovan je tokom izgradnje Transkontinentalne željeznice u Wyomingu i u jednom trenutku je brojao čak 2 000 stanovnika, većinom željezničkih radnika. Međutim, kada je Dom Sammons 1980. godine zajedno sa svojom suprogom i sinom doselio iz Los Angelesa u Buford oni su činili cjelokupno stanovništvo.

Sammons je 1992. kupio cijeli grad, i smatrao se gradonačelnikom. Njegov sin se odselio 2007. godine i tako je on postao jedini stanovnik grada. U aprilu 2012. godine Dom je odlučio da se povuče i da se preseli bliže svom sinu postavljajući grad Buford na aukciju na Ebay-u.

Internetska aukcija grada postala je pravi bum širom svijeta. Ljudi iz 46 zemalja prijavili su se i licitirali, a grad je samo nakon 11 minuta prodan dvojici vijetnamaca, koji su od uvijek sanjali o zemljištu u SAD-u.

Prije povlačenja svemirskog šatla, NASA je koristila eBay kao i druge slične web sajtove, kako bi nabavila stvari poput starih čipova INTEL 8086 i disketa koji se više ne proizvode, ali su bili ključni za održavanje hardvera za podršku svemirskog šatla.

Bez tih dijelova šatlovi bi morali biti primorani da budu na zemlji dok bi NASA kreirala veoma skupe redizajne nekih sistema. Na kraju su oni to i radili, poput zamjene od 20 miliona dolara za automatizovani sistem za provjeru koristeći moderniju tehnologiju.

Najskuplja stvar do sada prodata na eBay-u bila je jahta vrijedna 168 miliona dolara u 2006. godini a kupio ju je Ruski milijarder Roman Abramovič.

Foto: Google images

Međutim, aukcija je tehnički završila sa 85 miliona dolara, ali to je bila samo početna uplata prema brokerskoj kompaniji Fort Lauderdale koja je obradila konačne detalje prodaje. Pretpostavljam da vjerovatno nisu koristili PayPal.

Druga najskuplja stvar prodana na eBay-u je jedan od privatnih aviona Gulfstream II kompanije Tyler Jets, a pobjednik ga je platio 4,9 miliona dolara.

Kada je eBay izašao u javnost sa preporučenom cijenom od 18 dolara po akciji ona je na kraju prvog dana porasla na 53,50 dolara.

Najveći primaoci te javne ponude su Omydar, koji danas vrijedi oko 8,7 milijardi dolara, i prva izvršna direktorica kompanije Meg Whitman, koja danas ima neto vrijednost nešto manje ispod 2 milijarde dolara.

Iako je eBay nastao u Americi, Velika Britanija trenutno kupuje više predmeta po glavi stanovnika na eBayu nego bilo koja druga zemlja.

Znate li da je nova vrsta morskog ježa upravo otkrivena na eBay-u 2004. godine, a nešto slično se dogodilo i 2008. godine. U ovom drugom slučaju, britanski naučnik Richard Harrington, koji ga je kupio, pokušao je da mu da ime Mindarus ebayici, ali na kraju je to bilo odbačeno i dobio je naziv Mindarus harrintoni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije