Razno

Podrška domaćem turističkom sektoru i najbolja ponuda za ovogodišnje odmore predstavljena u Banjaluci

Promovisana Inicijativa Odmori u BiH u Banjaluci.

Redakcija

Banja Luka, 8.7.2020.Ako je u svakoj nevolji sakriveno nešto dobra, onda je prepoznavanje i upoznavanje prirodnih ljepota, istorije, kulture i raznovrsne baštine Bosne i Hercegovine naše najljepše dobro.

To je ono što strani turisti pronalaze, obilaze, čemu se vraćaju a što svi mi koji živimo ovdje previdimo i ne vidimo – rečeno je tokom predstavljanja Inicijative Odmori u BiH, održanog u Banjaluci, u okviru početnih aktivnosti projekta.

”Turizam je jedna od grana privrede u Bosni i Hercegovini koja je imala najveći rast u prethodnom periodu, a zbog globalne pandemije je osjetila i najjači udar.

Naš tim je zato procijenio da uz pomoć našeg iskustva na kom smo gradili Sarajevo Navigator i Sarajevo Holiday Market i saradnje sa brojnim zainteresiranim iz oblasti turizma u cijeloj zemlji, mobilizujemo znanje i snage da učinimo nešto konkretno, da ljepote naše zemlje predstavimo i ponudimo prije svega građanima Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regiona, i uopšte, svih zemalja koje su na maksimalno pet sati vožnje autom,” rekao je Nedim Lipa, predstavnik Inicijative Odmori u BiH tokom predstavljanja.

Inicijativa je osmišljena da bude svojevrsna „prva pomoć“ turističkom sektoru Bosne i Hercegovine i predstavlja niz aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH.

Cilj je pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi domaćem i regionalnom, a potom, kada ono ponovo bude aktuelno, i međunarodnom tržištu. Svoje partnere Inicijativa je pronašla u sektoru turizma – saradnjom sa hotelijerima, restoraterima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i nadležnim institucijama.

”Turistička organizacija Republike Srpske brojnim aktivnostima u proteklom periodu mapira mogućnosti da se poprave i stabilizuju prilike u turističkom sektoru. Činimo to i podrškom inicijativi i kampanji ”Doživi Srpsku” a potom i saradnjom sa Inicijativom Odmori u BiH koje su odlične platforme za promociju bogate domaće turističke ponude,” rekla je Ana Lakić, rukovodilac sektora za razvoj i unaprijeđenje Turističke organizacije Republike Srpske.

Bogatstvo i raznovrsnost turističke ponude, praćena unaprijeđenjem infrastrukture u proteklih 10 godina omogućili su izuzetan rast za turizam, i značajno učešće sektora u BDP-u Bosne i Hercegovine.

Više od milion i po posjetilaca, i više od tri miliona noćenja je zabilježeno samo u 2019. godini– što je rast od 12, odnosno 10,5% u odnosu na prethodnu, 2018. godinu. Relevantne procjene govore kako će bh. turistički sektor u vremenu nakon pandemije Covid-19 morati prvenstveno biti usmjeren na domaće i regionalno tržište.

”Udruženje HoReCa osnovano je kao odgovor na okolnosti u kome se naš sektor našao i odlučni smo u tome da pronađemo način da opstanemo, da gradimo infrastrukturu koja će podržati dalji razvoj turističkog sektora a najvažnije, da omogućimo da se prevaziđu negativne posljedice krize izazvane pandemijom.

Podrška koju zaista trebamo i očekujemo od vlasti je da granice budu otvorene, a mi kao sektor ćemo se pobrinuti da poštujemo preporučene i propisane epidemiološke mjere, i tako osiguramo i da zemlje EU prepoznaju Bosnu i Hercegovinu kao željnu destinaciju za koju će dati pozitivnu preporuku,” rekao je Dragan Kurtinović, član Upravnog odbora HoReCa udruženja, i naglasio da je partnerstvo sa Inicijativom Odmori u BiH jedan od važnih koraka i aktivnosti za Udruženje.

Fraza – kriza je prilika – u slučaju turizma Bosne i Hercegovine je upravo pružila mogućnost da uložimo vrijeme u upoznavanje i uživanje u ljepotama koje su nam nadohvat ruke i do kojih putujemo kraće, bez pasoša i viza.

Predstavnici Inicijative Odmori u BiH objasnili su da je glavni motiv i inspiracija za pokretanje bilo iskustvo prikupljeno na sličnim projektima ali najveći pokretač da se osmisli i pokrene projekat koji će ponuduiti konkretan i svima dostupan alat, potreba turističkog sektora da se prilagodi trenutnim okolnostima i fokusira se na domaće goste.

Kao temeljni dio Inicijative kreirana je inovativna i robusna web platforma www.odmoriubih.ba, kao prodajni i promotivni kanal bh. turizma koji već u ovom trenutku nudi dvadesetak povoljnih turističkih paketa, zanimljive informacije, preporuke za obilazak destinacija ali nudi i pregled i ponudu aktivnosti za sve one koji uživaju samo u aktivnim odmorima.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije