DogađajiKarijeraLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Sara Kozomara: Budućnost nije ni muškog ni ženskog pola, budućnost je zajednička

Kako je biti žena na čelu sistema koji diktira trendove u svijetu optike u BiH? S kakvim se izazovima susreće i kako vidi budućnost reći će nam Sara Kozomara, vlasnica Zoom optike.

Saša Leper

Nježna, suptilna, odmjerena i vrlo uspješna, Sara Kozomara svoj poslovni put gradi već skoro deset godina. Povod za razgovor dolazak je londonskog brenda For Art’s Sake u Banjaluku i BiH, ali sa njom uvijek imamo o čemu da razgovaramo, sa ili bez konkretnog povoda.

 

1.Povod za ovaj razgovor je dolazak novog, londonskog brenda uz kojeg stoje epitet poput uzbudljivi, inovativan i sl. O kojem brendu se radi i kako ste se odlučili baš za njih?

Jedno osvježenje, kako u svijetu naočala, tako i u svijetu mode uopšte, doslo je u vidu fantastičnog londonskog brenda For Art’s Sake. Kao što i samo ime kaže, umjetnost je prvi sinonim kada ugledate modele koje krase njihove kolekcije kako zbog stila koji je protkan kroz njihov izgled i samu izradu, tako i zbog posebnog osvrta na vrstu materijala od kojeg su naočale izrađene.

Kao jedna od najvažnijih karakteristika koje su, između ostalog, i mene u potpunosti očarale je činjenica da su njihovi modeli u potpunosti ručno rađeni, metalni dijelovi su optočeni sa 12K ili 14K zlatom i kao posebnost koja ih definitivno izdvaja od svega do sada viđenog jesu njihove stopice koje su od pravog žada.

Brend koji je nesporno izazvao svjetsku histeriju i privukao pažnju i mnogih zvijezda današnjice zaslužuje da ponosno krasi stil i naših dama.

2. Iza vas je dugi niz godina profesionalne izgradnje u svijetu koji je – mahom muški. Čak i u tom modnom dijelu poslovnog univerzuma nekako se čini da muškarci vode glavnu riječ. Je li to slučaj i kod vas?

Koliko god se ženski svijet trudio da preuzme primat u poslovnom univerzumu, i dalje su mnogo češća muška vođstva i muško poimanje svega poslovnog što nas okružuje.

Mi žene, kao nježna i daleko suptilnija bića, moramo daleko više segmenta života da uskladimo a naročito da nađemo ravnotežu između našeg unutrašnjeg bića, koje je samo po sebi emotivnije, empatičnije i ranjivije, i surovosti sistema u kojem se trenutno nalazimo i koje ne prašta ni jedan vid ljudske slabosti kao takve.

Ukoliko uspješno nađete balans i ostvarite unutrašnji sklad, koji je u suštini i najbitniji za svaki vid životnog uspjeha, poslovni svijet predstavlja jedan segment života u kojem se mi žene možemo zaista maestralno pozicionirati i biti vodeći faktor poslovnog univerzuma.

3. Šta je ono što vas svako jutro motiviše kad je poslovni uspjeh u pitanju, a šta kada su neki lični ciljevi u pitanju?

Ne postoji univerzalni recept za motivaciju koji primijenjujem, vrlo je važno da osluškujem sebe, svoje unutrašnje potrebe, želje i ciljeve te da budu u skladu sa poslovnim i ličnim aspiracijama.

Kada se posvetite svom ličnom i profesionalnom razvoju, počnete da primjećujete koliko su stvari u životu deleko jednostavnije i da nas smirenost, stamenost, vedrina duha i neizostavni osmjeh, zaista mogu daleko lansirati i to je ono čemu težim, da svaki početak dana bude obojen u ovom ruhu.

4. Imali ste priliku da radite i sa velikim svjetskim brendovima, koliko se njihov način poslovanja razlikuje od poslovanja u BiH?

Nalazimo se na tržištu i u sistemu u kojem mnoge zakontitosti poslovnog rasta i razvoja nisu moguće, te je neophodno da naučite ili spoznate najbolji način funkcionisanja koji ce vam omogućiti makar približan prospritet po uzoru na svjetska tržišta.

Ne mogu reći da se način poslovanja svjetskih brendova drastično razlikuje, ali upravo iz gore navedenih razloga, nisu u mogućnosti da u punoj snazi dominiraju na ovom tržištu, niti da ponude sve ljepote koje krase poznate brendove, te smo i mi, kao njihov protočni kanal do krajnjih korisnika, u ne baš zavidnom položaju kada sve ono što takvi brendovi nude, diktiraju i mogu, treba da plasiramo i predstavimo.

5. Je li budućnost ženskog pola?

Budućnost je u oba pola. Ne bih isključivala dominaciju ni jednog ni drugog, jer i muškarci i žene imaju svoje posebnosti i velike doprinose bez kojih poslovni svijet sasvim sigurno ne bi bio isti ukoliko bi jedan od ova dva utihnuo.

6. Upravljate timom koji je u potpunosti ženski. S kim je lakše raditi i zašto? 🙂 

Tim je nešto što posebno cijenim i volim, zauzima značajno mjesto u mom profesionalnom univerzumu te mu u skladu sa tim pridajem i ogromnu pažnju.

Naročito zbog činjenice što snažan, energičan i zadovoljan tim garantuje poslovni uspjeh, ne samo cjelokupnog kolektiva, nego i mene kao pojedinca.

Moj tim čine moje žene koje su definitivno dale poseban pečat u rastu i razvoju svega onoga iza čega stojim i jako sam ponosna što imam priliku da sve ove godine zajedno stasavamo i rastemo.

Mnogi bi rekli da je jako teško žene održati složnima i fokusiranima, posebno kada je u pitanju kolektiv ali ja se ne bih mogla složiti sa ovom konstatacijom jer žene su jako marljiva, predana i racionalna bića koja, ako im pružite priliku, stvorite dobru energiju i zdravu atmosferu, dokazuju da uspjeh ne poznaje granice i prepreke.

7. Koja tri postulata primjenjujete u upravljanju svojim brendom?

Dosljednost, lojalnost i biti korak ispred svih.

8. I za kraj, preporučite tri knjiga svim ženama koje žele da, baš kao i vi, uplove u samostalnu poslovnu avanturu.

Pazi kojeg vuka hraniš Dr Kenana Crnkića smatra se balkanskim bestselerom i jedna od mojih omiljenih i obaveznih literatura u svakoj životnoj fazi koja se čita u jednom dahu.

Fenomenalno djelo koje je nadahnuto mnogim motivišućim pričama i legendama kroz koje se prožima podizanje svijesti o važnosti vremena kao faktoru koji smo skloni da zanemarujemo a koji je jedino što ne mozemo da nadomjestimo te konstantna borba između dva unutrašnja vuka koje svako od nas posjeduje. 

Druga preporuka je sjajna Can’t hurt me knjiga od David Gogginsa, pripadnika američkih foka, i njegova inspirativna životna priča o uzdizanju sa samog životnog dna, prepoznavanja i suočavanja sa najvećim životnim demonima te postajanjem gospodara svoga tijela i uma.

I treća, ali ne manje važna je definitivno jedna fantastična knjiga samopomoći Mindfuck od Petre Bok. Paralelni svijetovi u našim glavama koji nam konstantno prouzrokuju svjesne, ali i nesvjesne sabotaže usljed kojih smo u nemogućnosti da ispunimo svoje želje, odagnamo strahove i živimo ispunjen i sretan život, život kakav želimo i zaslužujemo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije