DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Telenovela „Hotel Balkan“ – Istorija tvrđave Kastel kao inspiracija za seriju

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati.

Redakcija

Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel Balkan“, krije brojne tajne.

Iza tog vela, koji vijekovima intrigira ne samo istoričare, već i posjetioce i slučajne prolaznike, krije se zdanje čiji je istorijat, u dobroj mjeri, poslužio kao inspiracija za pomenutu seriju.

„Tokom izrade scenarija, sproveli smo svojevrsno istraživanje tvrđave Kastel, ali ne toliko u istoriografskom kontekstu, koliko u potrazi za inspiracijom. Svako mjesto čija istorija seže daleko u prošlost, pa tako i Kastel, u svojim zidinama krije mnogo priča i legendi koje žive i danas.

Kako bismo što vjerodostojnije gledaocima približili Banjaluku, i to onu s početka prošlog vijeka, neke od tih priča smo prepričali kroz scenario“, pojasnio je Nikola Pejaković Kolja, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju „Hotel Balkan“.

Ipak, sve što se tiče Kastela u priči o generacijskom jazu, grijesima i spletkama unutar porodice Kuruzović, vlasnika velelepnog hotela „Balkan“, bazirano je na činjenicama, pa neke od legendarnih priča grada Banjaluka tako nastavljaju da žive i kroz ovo serijsko ostvarenje.

Da biste saznali o kakvim je tajnama konkretno riječ, moraćete pričekati jesen, kada na kanalu Superstar TV počinje emitovanje serije „Hotel Balkan“.

Tada, nadomak Banjaluke, ujedno kreće i snimanje druge sezone ove telenovele, čiji je reditelj Saša Karanović, a koja je okupila brojna glumačka imena iz Bosne i Hercegovine, kako ona etablirana, tako i neka koja će to tek da postanu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije