DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Evo zašto neću ići na more dok se ne smiri situacija sa koronom

Nikom od nas nije lako da se pomiri sa novim načinom života koji nam je nametnula pandemija korone, ali izgleda da je sve najteže palo onima koji su uplatili aranžmane na moru i odlučili da im ne propadnu, pa i po cenu da zakače virus.

Redakcija

noizz.rs

Leto je došlo, uplaćeni turistički aranžmani sa strepnjom čekaju dan kada će biti iskorišćeni, ljudi nervozno kontrolišu situaciju na granicama ka putu do mora, odmor ne može da čeka, propašće slobodni dani…

A onda odjednom vest – otvaraju se granice.

Mnogi su ovu rečenicu čuli kao „juriš na more!“ Po svaku cenu naše stanovništo kreće na turistička mesta, valjda u strepnji da im ne propadne uplaćeni novac ili da ne propuste da se i ove godine hvale preplanulim tenom i fotografijama sa egzotičnih destinacija.

Foto: Unsplash

Umesto toga, scenario je drugačiji. Nakon nekoliko stotina kilometara vožnje dočeka ih zatvorena granica, čekanja i po 10 sati, testiranja na koronavirus, neočekivani karantin, prazni kafići i obavezno držanje distance. Danas je jedna porodica vraćena iz Grčke jer je jedan član bio pozitivan. Imali su opciju da tamo ostanu u samoizolaciji.

I, kakvo je to letovanje?

Da li ćemo svisnuti ako odmah ne odemo na plažu? Čemu toliki haos i žurba da se što pre uvalimo u neki problem? Situacija u svetu je počela da se menja iz sata u sat, pa tako za treptaj oka možete da dobijete kaznu zbog, na primer nenošenja maski, iako ste taj dan ustali sa potpuno drugim zakonom određene države.

Foto: Unsplash

Zar nije logičnije da sačekamo da se situacija stabilizuje, da budemo sigurni da će to biti još jedan naš idealni odmor? Zar je vredno probati pa žrtvovati da budemo deportovani zbog iznenadnog pozitivnog rezultata na koronu? Šta ako ostanemo „zarobljeni“ u tuđoj državi jer su preko noći zatvorene granice ili izolovan neki grad? Da li uopšte imamo finansija za sve neočekivane „aktivnosti“ i slobodnog vremena da krenemo negde na rizik?

„Na granicama su stari, bolesni, bebe…“, „Zatvorili su mi granicu ispred nosa, ne znam šta sad“, „Deportovali su me jer se ispostavilo da sam pozitivan na kovid“… Samo su neki od agonija koje su ovih dana preživljavali naši građani.

Pa hajde da malo ostanemo kod kuće, da sačekamo da stvari dođu na svoje mesto. Sigurno ovo nije prva godina da niste otišli na more. Sigurno vas tamo ne čeka lek protiv ove pandemije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije