najnovije

BRENE BRAUN: Da bismo oprostili, nešto mora da umre

Deset godina sam pisala o stidu, smjelosti, ranjivosti i osjećaju krivice, zaobilazeći oproštaj. Zašto?

Redakcija

bebamur.com 

Naći povezanost oproštaja sa glavnim temama moga rada nije bilo jednostavno. Skupila sam dosta podataka, ali nikako nijesam uspijevala da uhvatim povezanost, da opišem njihov uzajamni odnos.

Najbliže temi oproštaja sam prišla u radu na knjizi “The Gifts Of Imperfection”. Činilo mi se da sam uhvatila ideju, ali prije slanja materijala izdavaču tri intervjua opovrgli su moju hipotezu.

Kao što znate, kod kvantitativnih metoda istraživanja sasvim je normalno da se dobiju izuzeci. Ako većina rezultata potvrđuju hipotezu, kvantitativna teorija se smatra istinitom, uprkos izuzecima.

Foto: Unsplash

Jednom sam slušala propovijed o opraštanju. Džo je govorio o tome kako mu je došao par na ivici razvoda. Žena je otkrila da ju je muž prevario. Oba supružnika bili su u očaju pri pomisli o neminovnom razvodu.

Žena nije mogla da oprosti prevaru. Muž, po riječima Džoa, nije mogao sebi da oprosti.

Džo je rekao: “Da biste dozvolili sebi da oprostite, treba da se pomirite sa tim da nešto mora da umre. Da biste oprostili, nešto mora da umre. I morate da se suočite sa tugom. Jednostavno mora da boli. To je kompletan ciklus. “

Tu sam pokrila lice rukama: konačno svi djelovi su mi se sklopili u jednu sliku. Oproštaj se daje tako teško, jer put prema njemu ide kroz smrt i tugu. Trudeći se da vidim oproštaj kroz velikodušnost i ljubav, ništa nijesam uspijevala. Bilo je potrebno gledati kroz tugu.

Foto: Unsplash

Bez obzira na strahove koje osjećamo, doživljavajući gubitak – nijedan postupak ne može biti velikodušniji i puniji ljubavi nego saglasnost da se proživi tuga zbog oproštaja. Biti onaj kome je oprošteno, znači biti voljen.

A smrt koja je potrebna, da bi se otvorio put za oproštaj, može imati veoma različite oblike:

Možda ćemo morati da se oprostimo od očekivanja i snova.

Možda ćemo morati da odustanemo od moći, koju nam je dao osjećaj ispravnosti.

Ili da odustanemo od ideje da možemo da radimo šta nam je na srcu i imamo podršku i odobravanje okruženja.

Džo je rekao: “Šta god da je, sve se mora proživjeti. Nije dovoljno samo misliti. Nešto mora da umre, to mora biti bolno. Cijena oproštanja je visoka. Ponekad nemoguće visoka. ”

​Nekoliko godina sam se vraćala svojim podacima da bih posmatrala ideju opraštanja sa nove tačke gledišta: kroz okončanje i proces tugovanja nad odlazećim. Prerađivala sam pitanja, sprovodila nove intervjue i kopala po knjigama.

Ne čudi me da empirijske studije potvrđuju uticaj opraštanja na emocionalno, mentalno i fizičko stanje. Potvrdu te činjenice sam pronašla u predivnoj knjizi,

Foto: Wikipedia

 «The Book of Forgiving: The Fourfold Path for Healing Ourselves and Our World», koju je napisao zajedno sa svojom ćerkom Mpho Tutu.

Tutu je divan čovjek. Dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog učešća u borbi protiv aparthejda. Njegova knjiga je na mene proizvela utisak koji se teško može opisati riječima, mogu samo da savetujem da se pročita. Knjiga ne samo da potvrđuje riječi Džoa o tome kako oproštaj radi, već i govori o poznatim temama: ranjivosti, stidu, smjelosti … i snazi, koju posjeduje priča.

U svojoj knjizi, autor dijeli praktičan pristup oproštaju. On predlaže da se ispriča priča, da se imenuje bolna tačka, oprosti – i posle toga odluči da li produžiti ili prekinuti odnos.

Foto: mphotutuvanfurth.com

Tutu kaže: “Oproštaj, uopšte nije altruizam. Već je to oblik egoizma (svoj interes). U procesu opraštanja ne isključuje se mržnja i gnjev. Emocije govore o tome da smo mi ljudsko biće. Čak više od toga: dubina naše sposobnosti da volimo, kao po pravilu, upoređuje se sa našom sposobnosti da osjećamo gnjev. Ne treba mrzjeti sebe zbog bijesa kojeg osjećamo prema ljudima koji su počinili užasna djela.

Govoreći o opraštanju, vjerujem da na drugoj strani možemo izaći na bolju verziju sebe. Ostati u tom stanju – znači ostati u stanju žrtve, postati zavisan od protivnika. Ali, ako nađete u sebi snage da oprostite – više ne zavisite od njega. Idete ispred, pomažete protivniku takođe da postane bolja osoba. ”

Oproštaj nije zaboravljanje, nije bijeg od odgovornosti, nije ni odobravanje. To je proces vraćanja naših života sebi. To je naš povratak u život. Tutu i njegova ćerka potvrđuju da uranjanje u priču dovodi do jasnoće, mudrosti i poštovanja sebe. Mi često želimo jednostavne i brze odgovore na teška pitanja, sumnjamo u svoje snage, predavamo se strahu i odustajemo prerano. Umjesto toga, može se uroniti u priču.

Još nijesam srela čovjeka, kome je bilo lako da oprostiti. Uključujući i da oprosti sebi.

U porodicama i bliskim odnosima mi volimo jedni druge, i redovno povređujemo jedni druge. Pitanje je šta treba da se završi ili umre da bi došlo do preporoda u našim odnosima?

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije