DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Sve što treba da uradite da biste bili u trendu je da ne kupujete ništa

Modna industrija je jedan od ključnih faktora zagađenja planete, ali da bi se struktura industrije promenila, potrebno je i da mi promenimo odnos prema našoj odeći.

Redakcija

Ivan Radojčić / Noizz.rs

Sve je više onih koji se bezrezervno pridružuju novoj skromnosti i mi im se zbog toga divimo.

Evo o čemu se radi: Hešteg #nobuy je na Instagramu korišćen već skoro 50.000 puta, a prati ga i podjednako stylish a skromne krilatice #thisoldthing i #rewear. Svaki od ovih pojmova označava novu težnju da se umesto nekontrolisanog šopingholičarskog mentaliteta usvoji jedna umerenija modna težnja.

Odličan primer za to je Džejn Fonda koja je za ovogodišnju dodelu Oskara odlučila da obuče istu haljinu koju je nosila na Kanskom Festivalu 2014. godine a preko ramena je nonšalantno ogrnula crveni mantil u kome je već bila fotografisana nekoliko puta – od čega je najčuvenija prilika ona kad ga je nosila na protestu protiv politike prema klimatskim promenama i tom prilikom rekla da je to i “poslednja nova stvar koju će ikad kupiti”.

Jane Fonda Foto: Profimedia/Moda

U današnje vreme opsesivnih haul videa koji preplavljuju YouTube i naizgled nezaustavljivog skrola uvek drugačije odevenih influenserki koje najskuplje tašne nose svega jednom – uz konstantno lansiranje novih “kapsula” kolekcija, limitiranih serija i ostalim retail momentima za koje nam govore da ćemo se kajati ako kojim slučajem propustimo da kupimo iste sekunde kako stignu u radnju – zar nije najlepše na trenutak (ili barem jednu modnu sezonu) izaći iz tog začaranog kruga?

I zar to nije revolucija samo po sebi?

I to revolucija koja stiže u zadnji čas. Iz organizacije za modni aktivizam Fashion Revolution stižu nam zabrinjavajući podaci prema kojima se globalno svake godine proizvede sto milijardi odevnih predmeta. Međutim, to je tek vrh ledenog brega koji se neumitno topi: od svega proizvedenog čak 78% biva odbačeno što je ekvivalent čitavog jednog kamiona odeće koji svake sekunde odlazi na deponiju.

Uporedo sa izumiranjem starih zanata, smanjila se i naša navika da nešto što se pocepalo ili pohabalo popravimo, naročito kad su u pitanju cipele za koje se čini da su pristupačnije nego ikad, nekad čak jeftinije i od intervencije obućara.

Ne može se tako u nedogled, Zato ohrabruje i inspiriše što poznate ličnosti koje putem društvenih mreža imaju uticaj na generaciju Z koriste svoje platforme za popularisanje ideje da se može biti dobro odeven bez opsesivne kupovine svega novog što se pojavi: Megan Markl možda više nije deo kraljevske porodice ali je bez sumnje nekrunisana kraljica repeticije autfita i to je vremenom postala svima omiljena karakteristika njenog ličnog stila. Treba pomenuti i najglasnije aktivistkinje među Instagramerkama kao što su Ela Grejs Denton, Kristabel Plumer, Signe Hansen…

Osnovna prednost ovakve mindset promene je, osim naravno one ekološke, je u tome da će vam pružiti priliku da bolje upoznate svoju garderobu i u konačnici, šta vam najbolje stoji. Pa čak i ako ne možete da odolite tome da nešto novo pazarite, garantujemo da ćete vrlo brzo početi da “glasate svojim novčanikom” i opredeljujete se za brendove koji dele svesni, manje zagađivački modus operandi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije