DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

ČESI PROMIJENILI NAČIN TESTIRANJA: Produžavanje izolacije nema smisla, bitni su samo pacijenti sa simptomima!

Pacijenti s ponovljenim pozitivnim testom na koronavirus moći će napustiti izolaciju nakon dvije sedmice, ali ne smiju imati nikakve simptome.

Redakcija

idnes.cz

Ministarstvo zdravlja Češke ažuriralo je svoje algoritme testiranja, prelazeći na strategiju u kojoj je ključni faktor odlučivanja o infektivnosti pacijenta vrijeme.

Prema novim nalazima, nakon određenog vremena pacijent više nije zarazan.

Ministarstvo zdravstvo je izmijenilo algoritam na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

“Dostupni podaci i vlastita saznanja iz Češke o trajanju preživljavanja virusa u nazofarinksu pacijenata pokazali su da je virus održiv osam do deset dana na sluznici većine pacijenata”, kazao je Roman Chlíbek, profesor epidemiologije i član Kliničke grupe pri Ministarstvu.

Prema njegovim riječima, posebno pacijenti s višestruko dokazanom pozitivnošću laboratorijski su pozitivni, ali to je takozvani mrtvi virus. “Pacijent nije zarazan za svoje okruženje i ne mora biti izolovan cijelo vrijeme kad je pozitivan”, dodao je Chlíbek. Međutim, uslov je da pacijenti ne smiju imati nikakve simptome covid-19.

Foto: unsplash

To je potvrdio i epidemiolog i vođa grupe za popuštanje mjera pri Ministarstvu zdravlja Češke Rastislav Maďar.

„Već imamo studije iz raznih zemalja, poput Tajvana, Singapura i Njemačke. Znamo da je vjerovatnost da će pacijent biti zarazan dvije sedmice nakon prvih simptoma izuzetno niska pa čak i da nema nikakve šanse, uprkos činjenici da ima pozitivan PCR test ”, objasnio je za iDNES.cz. Iste rezultate dobile su i češke laboratorije.

Prema njemu, PCR test otkriva fragmente virusa, ali više ne prepoznaje da li je virus živ.

“Ova je mjera vodi ka tome,  da ljudi ne budu nepotrebno izloženi ponovljenim testovima. Rekorderka je dama koja je pozitivna osamnaest puta “, dodao je on. Nakon toliko vremena, prema sadašnjim saznanjima, nemoguće je biti zarazan. Ipak, morala je ostati u izolaciji zbog postavljenih pravila.

“To je ogroman uticaj na profesionalni i lični život takve osobe, donosi puno stresa. Uz to, finansijski je skupo “, kaže Mađar.

Ministarstvo zdravlja Češke je na svojoj web stranici opisalo pojedinačne slučajeve:

Pacijenti s dugotrajnom pozitivnosti testa

Liječnici će kultivisati virus kod njih, a u slučaju negativnog rezultata i nepostojanja kliničkih znakova bolesti, pacijent će se smatrati neinfektivnim za daljnje djelovanje.

Pacijent pozitivan i bez kliničkih znakova bolesti

Naređena je dvonedeljna izolacija iz prvog pozitivnog testa, ta izolacija sada može da se prekine bez obavljanja testa.

Pacijent pozitivan i bez ozbiljnijeg toka bolesti, ali sa simptomima covid-19

Naređena mu je dvosedmična izolacija od prvog pozitivnog testa. Ova izolacija sada može biti okončana nakon najmanje dvije sedmice, od kojih najmanje četiri dana moraju biti bez kliničkih znakova covid-19. U tim uslovima, izolacija se prekida bez testiranja.

Ljekari su također promijenili algoritme za testiranje značajnih zaraženih kontakata.

“Izolacija se naređuje a preporučuje se obavljanje testa u rasponu od prvog do petog dana nakon kontakta s pacijentom”, opisala je porparolka Ministarstva zdravlja Gabriela Štěpanyová.

Preuzeto sa: buka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije