DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu

Ne bi vjerovali. 

Britanska kraljica, 94-godišnja Elizabeta II, svakodnevno uživa u luksuzu koji je mnogima tek nedostižni san.

Redakcija

story.hr

Kako joj ništa ne bi nedostajalo, iz dana u dan brine ‘vojska’ kućnih pomoćnika, stilista, čuvara, pa i – najboljih svjetskih kuhara.

Međutim, kraljica svoje osoblje tjera na neke poprilično bizarne zadatke, poput toga da – nose njene cipele. Portal New Idea donosi popis bizarnih aktivnosti koje moraju izvršavati kraljičine sluge.

1. Nosač cipela

Svi su svjesni da cipele, kada ih nosimo prvi puta, mogu biti poprilično neugodne i uzrokovati žuljeve, koji ne priliče jednoj kraljici. Zato se Elizabeta snašla, pa ima osobu koja umjesto nje nosi njenu novu obuću, kako bi se ona malo ‘rastegla’ i kako bi time izbjegla nepotrebne neugodnosti.

2. Nadzornik umjetnina

Elizabeta je poznata kao velika ljubiteljka umjetnosti, zato nije čudno da Buckinghamsku palaču krasi ‘bezbroj’ vrijednih umjetničkih djela. Još 2005. godine kraljica je zato zaposlila osobu koja nadgleda njezinu kolekciju. Koliko je poznato, ona sadrži sedam hiljada slika te oko tri hiljade minijatura.

Foto: Profimedia/ story.hr

3. Majstor za muzilku

Ne bira kraljica muzikusamo tako. Zato je na tu poziciju imenovala kompozitoricu Judith Weir, a na toj će poziciji ostati deset godina. ‘Velika je čast biti majstorica kraljičine glazbe. Nadam se da ću ohrabriti sve Britance koji pišu, pjevaju ili sviraju, i da ću ih čuti što više u ovih deset godina’, rekla je Judith.

4. Čuvar pečata

U svojoj vladavini dugoj gotovo sedam desetljeća, kraljica se našla na brojnim pečatima, a posjeduje i rijetku kolekciju koju je naslijedila od svog oca, Georgea V. Kako bi ostali u besprijekornom stanju, brine se njen lični čuvar pečata.

Foto: Profimedia/ story.hr

5. Ljudska budilica

Dok se većina ‘smrtnika’ budi uz zvukove alarma s mobilnog telefona, kraljica je za to izajmila privatnog gajdaša koji svako jutro, tačno u 9.15, svira i time ju budi ispod njenog prozora, bez obzira nalazi li se ona u Buckinghamskoj palači, Windsoru ili Balmoralu.

6. Navijač satova

U kraljičinim se rezidencijama nalazi više od – hiljadu satova, od kojih su neki stariji od stotinu godina. Zato je Elizabeta zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i provjerava sve te satove, te ih po potrebi navija ili popravlja.

7. Probavač hrane

Kraljica i njen suprug, princ Phillip, prije svakog obroka pričekaju da čuju šta o hrani misli osoba koja ju proba – prije njih. Posao je to koji postoji vijekovima. Chef Kevin Dundon, bivši kuhar kraljevske porodice, izjavio je: ‘Uvijek sam radio po dva tanjira, jedan za probavača i jedan za kraljicu, i probavač je uvijek probao prije nego što je kraljica pojela’.

Foto: Profimedia/ story.hr

8. Majstor za konja

Nije tajna da kraljica obožava jahanje, i uprkos svojim godinama, ne propušta priliku da sjedne na konja. Ipak, društvo joj u tome pravi njen ‘Master’ za konja, Lord de Mauley, koji joj se svakog puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim događajima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

9. Rezač mesa

Kao što samo ime sugeriše, zadatak ove osobe je rezati kraljičino meso umjesto nje, pogotovo za posebne prilike poput Božića. Inače, ova je pozicija nasljedna.

Preuzeto sa: story.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije