LjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Deset izuma koji su promijenili svijet – a otkrile su ih žene!

Možete li samo da zamislite kako bi danas izgledala kuća bez nekih kućnih aparata, bez frižidera, mašine za pranje suđa i ostale bijele tehnike?

Srbijanka Stanković

Lola je već pisala o PRVIM LOLAMA izuzetnim ženama koje su bile strastveni pioniri, naučnice, umjetnice i sportiskinje, jednostavno ONE koje su nama ostalima prokrčile put u nekoj od oblasti. Ne govorimo samo o nauci i umjetnosti, već i o politici, kulturi, društvenom djelovanju. O ženama koje su prve napisale roman u svjetskoj književnosti, demokratski izabrane za predsjednicu države ili bile specijalne agentice FBI. U ovom člaku osvrnućemo se na deset izuma koji su promijenili svijet, a izmislile su ih žene.

#1 Moderan frižider – Florens Parpart

Florens Parpart je naučnica kojoj trebamo zahvaliti što svaka prodavnica bijele tehnike danas ima u svojoj ponudi frižidere. Svojim izumom električnog frižidera 1914. godine, ona je potpuno promijenila domaćinstvo i način na koji ono funkcioniše. Međutim, Florens nije bila uspješna samo u patentiranju već i u preduzetništvu i marketingu i prodaji svojih frižidera. Pravila je vlastite reklamne kampanje, učestvovala na brojnim prodajnim sajmovima i zajedno sa svojim suprugom upravljala proizvodnjom.

frižider

Foto: Pixabay.com

#2 WI-FI – Hejdi Lamar

Možete li zamisliti savremeno društvo bez Interneta? Način na koji komuniciramo, obavljamo svoje poslove, plaćamo račune, sve što je na mreži i uključuje upotrebu WI-FI – za sve ovo trebali bi zahvaliti Hejdi Lamar. Da, izuzetna filmska i pozorišna glumica imala je mnogo neskrivenih talenata. Njezin inventivni dar iznjedrio je bežičnu tehnologiju. Zapravo, za vrijeme Drugog svjetskog rata, u saradnji sa jednim kolegom, Hejdi je uspjela da osmisli tajni sistem komunikacije kako bi zaštitila povjerljive informacije od neprijatelja. Ovo otkriće bilo je začetak izumiteljskog talasa kome smo danas svjedoci – mobilni telefoni, faks, GPS, sve je ovo danas moguće zahvaljujući Hejdi.

#3 Mašina za pranje suđa – Žosefina Kokrein

Šta ako vam kažemo da je mašina za pranje suđa postojala još u 19. vijeku, pa još i da ju je izumjela žena? Mašinu za pranje suđa je otkrila Žosefina Kokrein 1887. godine, a osim izuzetnog izumiteljskog talenta imala je i odličan osjećaj za trgovinu i preduzetništvo. Sama i bez pratnje muškaraca ona je svoje otkriće predstavila hotelijerima i bila u svakom pogledu žena ispred svog vremena.

#4 Video nadzor – Mari Van Britan Braun

Posljednjih decenija posebno smo zabrinuti za sigurnost – kod kuće, na poslu i na ulici. Međutim, malo ko zna da sigurnosni sistem video nadzora kakav danas koristimo postoji zahvaljujući jednoj ženi. Nastojeći da učini sigunijim svoj dom u inače nemirnoj četvrti, Njujorčanka Mari Van Britan Braun patentirala je svoj izum 1969. godine. Marin suprug bavio se elektronikom, pa su zajedno uspjeli napraviti sigurnosni sistem na daljinsko upravljanje. Pored kamere, sistem je uključivao još i dvosmjerni mikrofon za komunikaciju, kao i tri rupice na vratima.

Pošto je predstavila svoj izum svijetu, u Njujork Tajmsu objavljen je tekst u kome je između ostalog pisalo i ovo: „Gospođa Braun je istakla da je potrebno dosta vremena da se pozove policija i preduzmu mjere u hitnim slučajevima. Uz patentirani sistem, žena bi sama mogla odmah alarmirati okolinu jednostavnim pritiskom na dugme”.

#5 Pelene za jednokratnu upotrebu – Marion Donovan

Marion Donovan je ime koje treba da upamte sve majke, ali i tate. Zahvaljujući znatiželjnom umu ove žene presvlačenje beba je danas tako lako. Inspirisana fabrikom svog oca, a u želji da promijeni i poboljša način na koji se bebe presvlače, ona je 1946. godine dizajnirala pelenu za jednokratnu upotrebu, sličnu onim kakve i sada koristimo. Vjerovali ili ne, za ovaj svoj izum koristila je zavjesu za tuširanje, koju je ojačala kaiševima, a vremenom je i unaprijedila dizajn. Inovativnost i praktičnost ovog modela još tada je prepoznala kompanija „Pampers“.

#6 Moderna daska za peglanje – Sara Bun

Još jedan uređaj bez kojeg bi moderno domaćinstvo izgledalo potpuno drugačije je i daska za peglanje. Patent za modernu dasku za peglanje konstruisala je Sara Bun 1891. godine kada je shvatila da već postojeće pravougaone daske čine peglanje izuzetno sporim i teškim poslom, pogotovo kada je riječ o peglanju rukava. Sarina daska je bila uža, imala je zaobljene ivice, slično onim koje svaka kuća koristi i danas.

#7 Mašina za pravljenje sladoleda – Nensi Džonson

Prvu mašinu za pravljenje sladoleda projektovala je američka domaćica Nensi Džonson 1846. godine. Upravo je s njezinim izumom započela industrijalizacija sladoleda u Americi. O tome koliko je ova žena mislila na praktičnost i funkcionalnost, ali i znala da je jednostavan dizajn ključ uspjeha, svjedoči i činjenica da se čak i u moderno vrijeme koriste mašine sličnog izgleda.

sladoled

Foto: Pixabay.com

#8 Računarski softver – Grejs Mari Hoper

Da su tehnologija i žene ipak mnogo više povezane no što se misli potvrđuje još jedno tehnološko otkriće za koje je zaslužna žena. I to ni manje, ni više nego računarski softer. U pitanju je prvi poslovni programski jezik na svijetu COBOL, koji je nastao najviše zahvaljujući idejama američke matematičarke i informatičarke Grejs Mari Hoper.

Još jedna zanimljivost prati ovu izuzetnu ženu. Dok je dobrovoljno služila u Američkoj ratnoj mornarici , Grejs je na računaru Mark I otkrila kompjutersku grešku ili ono što danas popularno zovemo “bug”. Naime, ona je pronašla stvarnu bubu (bug) tj. moljca koji je pravio problem, pa je otud ostao naziv koji se i danas koristi za nepravilnosti i greške u radu računara.

#9 Grijanje u autu – Margaret A. Vilkoks

Kako je biti žena ispred svog vremena i u muškom svijetu znala je Margaret A. Vilkoks, žena kojoj treba da zahvalimo na grijanju u autu. Daleke 1893. godine Margaret je patentirala prvi sistem grijanja u kolima, i to takav u kome se preko motora usmjeravao topli vazduh ka unutra da grije vozača i sve putnike.

#10 Kevlar – Stefani Kvolek

Jeste li već čule za hemičarku Stefani Kvolek, ženu koja je izumjela moćno sintetičko vlakno Kevlar? Otkriće koje je promijenilo svijet Stefani je predstavila 1965. godine. Zbog svoje izdržljivosti, Kevlar se koristi za izradu pancirskih prsluka, gumenih baštenskih rukavica, kao i različitih kablova u svrhu zaštite žičanog jezgra. Široka primjena Kevlara donijela je Stefani Nacionalnu medalju iz oblasti tehnologije, kao i mjesto u Kući slavnih inovatora.

Ovo su samo neki od izuma koji su promijenili ne samo vođenje domaćinstva, već i cijeli svijet. Možete li samo da zamislite kako bi danas izgledala kuća bez nekih kućnih aparata, bez frižidera, mašine za pranje suđa i ostale bijele tehnike? Koristite WI-FI upravo da biste pročitale ovaj tekst na svom telefonu ili računaru? Toplo vam je u autu zimi, sladite se sladoledom sigurne u svojim domovima koji imaju kamere i interfone? Što da kažemo drugo osim: hvala i bravo, žene!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije