DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Oslobodite Britney! Molimo vas!

Vjerovatno ste upratili pokret #FreeBritney, a i ako niste, donosimo vam više informacija o tome šta se dešava, sa nekada najvećom tinejdžerskom zvijezdom.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Za početak , mala i kratka uvodna priča. Britney je bila dječija zvijezda koja je svoju karijeru počela kada je imala 4 godine, a potom je bila jedno od najpoznatijih lica Mickey Mouse kluba i vremenom je ostvarila solo karijeru o kojoj svi, manje više, znamo sve.

Njena karijera je bila na autopilotu cijeli život, kao i ona sama ponekad. Ako se osvrnete na njenu muziku, ona je godinama kroz svoje tekstove javnosti govorila da je previše kontrolšu i tretiraju kao proizvod, pa samo pogledajte kroz primjere pjesama: Overprotected, Lucky, My Perogative, Circus, Piece of Me i Gimme More.

Njeni spotovi i videosnimci, objave na društvenim mrežama, kao i rekviziti za turneje redovno je pokazuju u lancima ili kavezima. Ako je neko od vas gledao njene snimke kad je bila mlađa, znali biste da je njen pravi pjevački glas veoma sličan glasu Christine Aguliere.

Njenoj diskografskoj kući se to nije dopalo, jer su obe bile u Mickey Mouse klubu i spremale se da istovremeno izdaju svoje debitantske albume.

Tako da su oni nju naučili da pjeva bebećim glasom kojeg svi danas poznajemo, jer su vjerovali da će tako biti više ikoničan i da će joj (im) on stvoriti brend i karijeru umjesto njenog stvarnog glasa. Osim što je nezdravo, uništilo joj je glas tokom godina i upravo zato je poznata po sinhronizaciji usana.

Foto: Google images

Htjela je Britney još 2006. godine da napravi pop album akustičnog tipa pod nazivom Original Doll koristeći svoj pravi glas. Album je bio odložen a kasnije i otkazan kada su shvatili da će pjevati svojim originalnim glasom.

Nisu joj dopustili da pjeva uživo iz dva razloga: jer će užasno propasti nakon toga ili će morati pjevati dubokim glasom po kojem nije poznata. U suštini, cijela njena karijera je imala tretman proizvoda namijenjegog širokoj prodaji i konzumaciji.

Svi pamte njen slom živaca koji se desio 2007. godine. Baš svi. Prolazeći kroz svoj mentalni raspad, Britney je doživjela i javni razvod, a tada je imala dvoje djece mlađe od dvije godine i bila je u velikom fokusu javnosti.

Bila je na svakoj naslovnoj strani bukvalno svakog časopisa. Takođe, svi smo vidjeli njenu fotografiju sa djetetom u krilu dok vozi. Idite na YouTube i potražite “Britney Spears Paparazzi”.

Vidjećete kako je jure i prate stotine njih, čak pokušavajući da uđu u javni toalet kako bi je fotografisali.

Snimali su je u suzama dok ih moli da je ostave na miru, pa čak i kroz prozor hitne pomoći dok ona leži gola, oduzeta zbog svog raspadnutog mentalnog zdravlja.

Nakon javnog sloma, brijanja glave, zaključavanja u kući sa djecom, redovno pričajući britanskim naglaskom, noseći poznatu ružičastu periku i kupujući gola, dva puta je hospitalizovana.

U tom, turbulentnom, periodu njen otac je podnio molbu sudu da se privremeno stara o njoj dok ne postane mentalno stabilna, i to je trebalo da traje samo godinu dana.

Dva mjeseca nakon hospitalizacije gostovala je u seriji “How I Met Your Mother”, a 6 mjeseci nakon toga odustaje od spota Womanizer i počinje da promoviše svoj novi album Circus sa svjetskom turnejom koja je dostigla vrijednost oko 131,8 miliona dolara. Ako joj je bilo toliko loše, zašto je odmah počela da radi?

Njen otac je nakon godinu dana ponovo pokrenuo proces na sudu, kako bi postao njen stalni staratelj, navodno jer je ona imala početak demencije u svojim ranim dvadesetim godinama. To mu je uspjelo i traje već 12 godina.

Britney Spears je sada 38-godišnjakinja kojoj nije dozvoljeno da neke stvari obavlja bez očevog odobrenja jer ju on zakonski može zatvoriti u ustanovu za mentalno zdravlje, a evo i nekih primjera šta sve Britney ne smije: voziti automobil, glasati, udati se, imati djecu, trošiti svoj novac, a nema ni pristup računima da bi znala na šta se njen novac troši.

Ne može vidjeti svoju djecu jer ima samo 30% starateljstva nad oba dječaka jer je njen otac napao jednog od sinova. Ona ne smije napustiti kuću bez njegovog odobrenja, nema pravo na svog advokata niti ima bilo kakvu kontrolu nad svojom karijerom.

Čak ne smije da obavlja intervjue koji nisu unaprijed dogovoreni i odobreni od strane njenog oca. A ako pričamo o sitnicama onda treba da znate i da ona ne smije koristiti mobilni telefon bez nadzora kao ni društvene mreže, ići u šetnju, šoping ni do Starbucks-a…

Foto: Google images

Konzervatorij je namijenjen osobama koje imaju problem sa mentalnim zdravljem ili postepenim propadanjem zdravlja.

Najviše se odnose na bake i deke ili osobe sa stvarnom demencijom. Namijenjene su osobama koje bukvalno ne mogu voditi računa o sebi.

Ako je ona toliko loše da nije mentalno sposobna da vodi računa o sebi, zašto i dalje radi? Od kad je konzervacija počela prije 12 godina ona je objavila 4 albuma i napravila 3 svjetske turneje, bila stalni sudija u X Factor-u, izdala je nekoliko linija parfema i donjeg veša, zaradila 138 miliona i više tokom jedne godine.

U januaru prošle godine, Britney je opet smještena u ustanovu za mentalno zdravlje na tri mjeseca, nakon što je viđena da vozi auto u društvu svog momka i zbog toga što je odbila da uzima lijekove za smirenje od svog oca, koje su doktori propisali kako bi je on mogao držati pod kontrolom.

Ona je svjedočila sudiji da je tamo bila protiv svoje volje i da je za sve kriv njen otac.

Nakon što je procurilo u štampu da je ona tamo protiv svoje volje, pokret “Free Britney” ubrzao je čitav proces, zbog čega je sudija otvorio istragu o uticaju i zakonitosti koji konzervatorijum ima na njen život.

Njena majka Lynn se takođe oglasila pokretu “Free Britney” rekavši da se Britney nalazi u zamci svoga oca.

Takođe, jednom je viđena kako izlazi iz hotela na glavna vrata (99% poznatih ličnosti parkira se u podzemnim garažama kako bi izbjegli paparace) posrćući dok nosi cipele u rukama.

Njen tim je iskoristio taj trenutak kako bi objasnio publici koliko je njoj ustvari potreban konzervatorijum. Da napomenemo da joj nije dozvoljeno da učestvuje u zapošljavanju ili otpuštanju ljudi koji se nalaze u njenom timu.

Foto: Google images

Svake godine ona plaća naknadu od 1,1 milion dolara za nastavak njene njege, uključujući i solidnu naknadu za oca u iznosu od 100 hiljada dolara, ne računajući njegovu platu, takođe plaća advokata kojeg, opet takođe, ona nema pravo da izabere.

Njoj je dozvoljen džeparac od oko 1500 dolara sedmično za račune, šoping i ostale potrepštine dok njena neto vrijednost iznosi 250 miliona dolara.

Dakle, kad je god vidite na Instagramu kako šeta gore – dole hodnicima kao da je na modnoj pisti, budite svjesni da je to sve što joj je dozvoljeno. Ona nikad nije imala kontrolu nad svojim životom. OVO NIKO NE ZASLUŽUJE!

Sve što ova žena želi je da vidi svoju djecu, stvara muziku o kojoj ona mašta i da slobodno pije kafu u svom automobilu. Zato vas molim da podržite pokret “Free Britney” i pošaljete joj pozitivne vibracije.

Ovaj mjesec ona ima zakazan termin na sudu kako bi se razmotrila konzervacija i odlučilo da li je sve ovo zloupotreba ili će i dalje biti na snazi.

Ima još toliko detalja koje smo izostavili, a koji bi ovaj tekst učinili vjerovatno duplo dužim nego što je sad, ali jednostavna pretraga će vam pokazati šta se tu još nalazi. Raširite ovo daleko i široko!

OSLOBODITE BRITNEY!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije