Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Malo drugačija priča

Ne razumem ljude koji vide nešto što ih šokira, ili ih intrigira, a ne reaguju.

Ne komentarišu.

Ne pitaju ništa.

Redakcija

sacekajmalo.com

Lakše mi je da shvatim one koji pilje radoznalo, u čijim očima čitam neizgovorena pitanja. One kojima je moja priča nepresušan izvor naslađivanja, zabave, smeha.

Pre mnogo godina, ustalili smo običaj da letujemo u Grčkoj u malom porodičnom hotelu na Sitoniji. Prvih par godina nas je bilo dvoje, običan par iz Srbije, kao i mnogi drugi.

Zatim smo jedne godine došli sa psom, kolicima i desetomesečnom ćerkom. I tako naredne dve godine.

Ako ste redovni gost takvog hotela, vlasnici vas upoznaju i zapamte. Čak se i sprijateljite.

Foto: unsplash

Jednog leta smo došli sa trogodišnjom ćerkom – i još jednom devojčicom. Otac mog deteta napravio je još jedno, sa drugom ženom. Rođene su iste godine. Devojčice su fizički totalno različite; gazde hotela nisu ništa komentarisale.

Prošlo je nekoliko godina. Letovali smo i zimovali zajedno, smatrala sam da je za moju ćerku dobro da viđa roditelje zajedno i da među uspomenama iz detinjstva ima i takve, sa porodičnih putovanja.

To nije uobičajen modus vivendi roditeljskih parova koji su se razišli. Ima svoje dobre i loše strane, a ja sam rešila da podržim dobre a da loše nekako progutam i apstrahujem, po cenu komentara okoline, ali za dobrobit mog deteta.

Godine 2018, dogovor je bio da ponovo odemo u isti hotel. Ja sam bila sprečena, te je otac mog deteta tamo otišao – ovog puta sa troje dece.

Godinu dana nakon rođenja jedne, a zatim druge ćerke, dobio je sina sa trećom ženom. Sin je začet kad je moja ćerka imala tri meseca, a druga devojčica pet.

Ne znam šta je rekao vlasnicima hotela kad se pojavio sa troje dece koje je nazivao svojom, a koja su očigledno bili sličnog godišta i očigledno od različitih majki.

U suštini sam osetila olakšanje što nisam bila sa njima, jer – meni bi bilo veoma neprijatno. I dan danas mi je neprijatno, mada sve to samnom nema nikakve veze, za tuđe postupke ne treba da odgovaram niti treba da me je sramota. Njemu nije nikada bilo neprijatno.

Foto: unsplash

Prošlog leta me je posao odvukao na drugi kontinent, tako da sam se letovanja odrekla.  Otac mog deteta je sa trećom ženom tog proleća dobio još jednog sina.

Godine 2019, u naš nekada omiljeni hotel otišao sa njom, i četvoro dece. Verujem da je Grcima bilo izuzetno zanimljivo da posmatraju karavan sa dva automobila, psom i četiri totalno različita deteta sličnog uzrasta. Ni njemu ni trećoj ženi nije bilo neprijatno.

Ne znam šta su vlasnici hotela pomislili.

Ove 2020. godine, sudbina je htela da budem slobodna i željna odmora, sunca i plaže. Sticajem okolnosti organizovali smo se i uspeli da otputujemo uprkos koroni i drugim preprekama. U omiljeni hotel smo otišli on, ja i troje dece, najmlađi sin je ostao sa majkom.

Prekrasno letnje veče, svetom hara virus, na Halkidikiju kao da se nikada ništa nije desilo.
Prilazi vlasnica hotela, prepoznaje me. Srdačno se pozdravljamo, kaže, „nećemo se grliti, baš mi je drago što vas ponovo vidim“.

Komentariše kako su deca porasla; od našeg poslednjeg susreta ona je rodila dvoje.

Osetila sam se kao prevarant, kao čudak, kao pajac. A ona ništa nije pitala, gledala me i pričala o vremenu, deci i drugim banalnim stvarima kao da je sve najnormalnije u našem uobičajenom univerzumu.

Ne razumem.

Preuzeto sa: sacekajmalo.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije