Feminizamnajnovije

DA PONOVIMO JOŠ JEDNOM: TEMELJNE RAZLIKE U POJMOVIMA SEKSIZMA, ŠOVINIZMA I MIZIGONIJE

Često susrećemo ova tri pojma u svakodnevnoj praksi, a još neugodniji doživljaj postane kada ga osjetimo na vlastitoj koži. Svakoj ženi koja još uvijek gradi samopoštovanje, samopouzdanje i vlastiti identitet ovo bi trebalo biti vrlo važno kako bi znala kako se uspješno nositi s ovim bolesnim konotacijama koji postoje u muškim umovima.

Ružica Ljubičić

Seksizam koji je duboko ukorijenjen u mentalni patrijahalni sustav smatra ženu podložnom, odnosno drugorazrednom osobom. Lukave osobe često ga spretno upakiraju u humor i prodaju ženama kao pokušaj flertovanja i zavođenja. Nažalost, žene ga ne mogu izbjeći ni u formalnim prilikama kao što su službeni razgovori za posao, poslovni sastanci. Neizbježni su komentari na račun vanjskog izgleda, odijevanja i ponašanja do privatnih pitanja o bračnom statusu i planiranju potomstva. U američkoj kulturi se zove stakleni plafon koji je prisilio žene da skrivaju burmu od svojih poslodavaca-

Pristale smo na zviždanje, dobacivanje, uvrede do fizičkih nasrtaja u diskoteci koja je dovela do situacija da se ne možemo opustiti i plesati bez seksualnih konotacija i pokušaja fizičkog kontakta od strane napaljenih i nekulturnih muških pojedinaca.

U tu sferu spadaju i grozni stavovi da je ženi mjesto u kuhinji, da nema pravo na slobodu i mogućnost izbora pa sve do radikalnih stavova da je žena odgovorna i kriva za nasilje.

Izraz muški šovinizam je stvoren u doba pokreta za oslobođenje žena, označava podcjenjivanje žena i . lošije postupanje prema ženama u odnosu na muškarce, koje se temelji na predrasudi o prirodnoj muškoj superiornosti i ženskoj inferiornosti.

Najgori oblik je mizoginija koja označava svaki oblik mržnje prema ženskom rodu. Nažalost, najtragičnija posljedica je nasilje nad ženama, silovanje i svaki oblik zlostavljanja iskaljen na ženama.

Danas je potrebna velika doza emocionalne i socijalne intelegencije, edukacije prema vanjskim izvorima a i prema vlastitom sepstvu da se zaštitimo, odnosno uspješno nosimo s ovim „pošastima“. Ako u startu primIjetimo takvo ponašanje kod muškarca, najbolje ga se kloniti s nultom tolerancijom.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije