Hrabra LolaMedicina

Trudnoća nakon pobačaja – sve što bi trebalo da znate

Trudnoća nakon pobačaja može donijeti dosta stresa i zbunjenosti.Početnu sreću ubrzo potisnu brojna pitanja, a među prvima da li nas čeka još jedan pobačaj?

Priredila: Srbijanka Stanković

Izreka kaže: “Dijete bez roditelja je siroče, supružnik kada izgubi supružnika je udovac, a gubitak djeteta je tolika tragedija da ne postoji ni naziv za roditelja koji preživi”. Nijedan roditelj ne bi trebalo da izgubi dijete u bilo kom momentu – ni tokom trudnoće, ni nakon porođaja.

Realnost je, nažalost, drugačija. Dešava se da parovi godinama muku muče sa neplodnošću i da na tom teškom putu ka željenom roditeljstvu, dožive nekoliko spontanih pobačaja. Iako je riječ o djetetu koje nije ni ugledalo svjetlost dana, gubitak koji roditelji osjećaju je sasvim stvaran i težak kao gubitak bilo koje voljene osobe.

Proživjeti takvu tragediju nekoliko puta, zaista je mučno. Ipak, većina parova ne dozvoljava sebi da potpuno potone, te nastavlja svoju borbu za potomstvo. Trudnoća nakon pobačaja može donijeti dosta stresa i zbunjenosti. Početnu sreću ubrzo potisnu brojna pitanja: da li nas čeka još jedan pobačaj, da i je pravo vrijeme za trudnoću, da li smo spremni?

Šta izaziva spontani pobačaj i kolike su šanse da se pobačaj ponovi?

Pobačaj predstavlja spontani prekid trudnoće prije dvadesete sedmice. U većini slučajeva do spontanog pobačaja dolazi jer se plod ne razvija normalno. Preko 50% spontanih pobačaja nastaje zbog hromozomskih abnormalnosti, koje uglavnom nastaju kao rezultat puke slučajnosti i to tokom ćelijske diobe na samom početku trudnoće. U manjem broju slučajeva, zdravstveni problemi koji pogađaju majku mogu uticati na gubitak bebe. Nekontrolisani dijabetes ili abnormalnosti materice mogu dovesti do pobačaja. Dešava se i da uzrok spontanog pobačaja ostane nedeterminisan.

Statistički podaci kažu da 8-20% trudnoća završi spontanim pobačajem. Međutim, smatra se da je procenat značajno veći, budući da se veliki broj pobačaja dogodi i prije nego što žena shvati da je uopšte bila u drugom stanju (biohemijska trudnoća).

Mada se osobe nakon spontanog pobačaja uglavnom osjećaju usamljeno, riječ je o situaciji u kojoj se, nažalost, nađe veliki broj žena. Većina u životu doživi samo jedan spontani pobačaj i nakon toga iznese potpuno zdravu i normalnu trudnoću. Rizik od novog pobačaja iznosi oko 20%. Ipak, rizik se povećava kako broj spontanih pobačaja raste. Nakon dva konsekventna pobačaja, rizik raste na 28%, a nakon tri i više, rizik se penje na 43%.

Trudnoća nakon pobačaja – kad je pravi trenutak?

Pobačaj sa sobom nosi težak osjećaj gubitka. Proces žaljenja je individualan i varira od osobe do osobe. Pojedine parove će ovakav gubitak dodatno zbližiti, dok će se drugi udaljiti. Sve će to uticati na psihičku spremnost para da ponovo pokuša da se ostvari u ulozi roditelja. Ukoliko i dalje osjećate intenzivnu tugu, krivicu i anksioznost, možda bi trebalo još malo da sačekate. Ako tuga postaje neizdrživa, potražite pomoć stručnjaka.

Polni odnosi se ne preporučuju dvije sedmice nakon pobačaja, kako bi se smanjio rizik od nastanka i širenja infekcije. Nakon dvije sedmice pauze, u vrijeme ovulacije, možete pokušati ponovo i već u sljedećem mesecu vidjeti dve crtice na testu. Ipak, važno je da budete sigurni da ste psihički i fizički spremni za trudnoću. Ukoliko vas muči sumnja, potražite medicinski savjet.

Koje sve testove trebate uraditi?

Ako ste prošli kroz samo jedan spontani pobačaj, ljekar vjerovatno neće tražiti dodatne analize. Međutim, ako prođete kroz dva ili više pobačaja, ljekar će vas vjerovatno uputiti na dodatno testiranje. Stručnjak će preporučiti ultrazvučni pregled, analizu krvi, hromozomsko testiranje, histeroskopiju ili magnetnu rezonancu. Krv se testira kako bi se uočile određene abnormalnosti koje upućuju na probleme s hormonima ili imunim sistemom.

Hromozomsko testiranje može otkriti da li se problem krije u hromozomima majke ili oca (u tom slučaju problem može uticati i na naredne trudnoće). Ultrazvučni pregled može biti usmjeren ka abdomenu ili materici, kako bi se uočili potencijalni problemi, dok će magnetna rezonanca dati detaljnu sliku materice. Tokom histeroskopije, ljekar će koristiti poseban instrument i tako dijagnostikovati ili sanirati mogući problem unutar materice.

Foto: Chaninny / Shutterstock.com

Šta možete da učinite da biste spriječili ponavljanje spontanog pobačaja?

U većini slučajeva pobačaj će se desiti samo jednom, pa nema potrebe da se dodatno stresirate. Većina pobačaja nastaje kao rezultat hromozomskih abnormalnosti ploda, koje nisu kompatibilne sa životom. Ono što možete da učinite, jeste da usvojite zdrave životne navike i životni stil. Ljekar će vam vjerovatno preporučiti folnu kiselinu, prenatalne vitamine i dodatne suplemente, kako biste iznijeli zdravu trudnoću. Alkohol i pušenje izbjegavate, a ograničite i unos kofeina.

Kada ponovo zatrudnite nakon doživljenog pobačaja, vjerovatno ćete osjećati zbrkane emocije. Osjetićete ogromnu radost, ali i strijepnju. Kako biste otklonili strijepnju na samom početku trudnoće, ljekari preporučuju prenatalno testiranje. U pitanju je potpuno sigurna metoda, koja na osnovu analize male količine majčine krvi, donosi informacije o zdravlju ploda. Moj prenatalni test dostupan je već od desete sedmice trudnoće, a namjenjen je svim trudnicama. Otkriva najčešće trizomije (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom), kao i pol djeteta. Test se preporučuje svima, a posebno rizičnim grupama: trudnice starije od 35 godina, istorija spontanih pobačaja, opterećena porodična anamneza, nepovoljni nalazi dabl/tripl testa, trudnoća kao rezultat vantjelesne oplodnje… Rezultati stižu već poslije nekoliko dana.

Dugina beba

Dijete rođeno nakon pobačaja naziva se “dugina beba”, upravo zato što donosi ljepotu i svjetlost u život nakon velike tame. Nakon rođenja zdravog djeteta, osjećaj tuge za izgubljenim vas možda i dalje neće napustiti. Takvo stanje je sasvim razumljivo, jer zdravo dijete nije zamjena za izgubljeno. Ipak, ukoliko osjetite da tuga ne popušta i prepoznate simptome depresije ili intenzivne anksioznosti, potražite stručnu pomoć. Psihoterapeut će vam pomoći da se izborite sa svojom tugom i strahovima, ali da pri tome sačuvate vrijedne uspomene.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije