Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Poliamorozno roditeljstvo: iznenađujuće prednosti vrhunske savremene porodice

Sve veći broj kanadskih roditelja odlučuje se za poliamorozne ili poliamorne odnose.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

chatelaine.com

Imati više partnera može se činiti čudnim, zbunjujućim ili skandaloznim. Ali stručnjaci, roditelji pa čak i djeca kažu da to nudi iznenađujuće prednosti.

Trebalo je da to bude jednostavna indukcija. Toronto Sue Wilson Munro je sedam dana nakon termina za porođaj otišla u bolnicu sa svojim suprugom Seanom Munrom. Probili su joj vodenjak. Kako bi potaknuli porod dali su joj Pitocin. Prošlo je deset, dugih mučnih sati.

Tada su bebini otkucaji srca naglo usporili.

Doktori su morali uraditi hitan carski rez a kad su izvukli njenog sina “Fionna” nije ispuštao nikakve zvukove. ”Zašto ne plače?” Sue je plakala kad su ga odveli u sobu za oživljavanje.

”Idi s njim! Idi s njim!” govorila je Seanu. I tako je on otrčao za njim.

Ali, Sue nije ostala sama. Uhvatila ju je za ruku Liane Daiter, još jedan partner u njihovoj četveročlanoj vezi, koja je u tom periodu bila trudna osam mjeseci. ”Bila sam u pravom haosu. Neprocjenjivo je bilo imati Liane tamo pored sebe”, rekla je Sue.

“Nisam morao birati da li ostati sa Sue ili ići sa bebom” rekao je Sean. Dok su šili Sue, Liane joj nije puštala ruku.

Nakon što su Sue odvezli u sobu za oporavak, Liane je otišla u čekaonicu da obiđe svog supruga Ryana Rama, četvrtog člana veze.

Devedeset minuta kasnije Sean se napokon vratio kod Sue noseći u naručju njihovu zdravu i srećnu bebu Fionna. Njih četvero su narednih nekoliko sati proveli grleći novorođenče. Kasnije će Fion dobiti izvod iz matične knjige rođenih sa imenima svih roditelja – mislimo na njih četvero.

Liane, Ryan, Sue i Sean su među sve većim brojem kanadskih roditelja koji se predstavljaju kao poliamorni ili “poli”- to je istovremeno otvoren i odgovoran, monogaman odnos, podložan višestrukim vezama.

Prema izvještaju edukatora za seksualnost Jacki Jovanoffa za 2015. godinu o “poli” roditeljstvu pod nazivom “A šta je sa djecom!?” Djeca u poliamornim porodicama: stigma, mitovi i realnost, četiri do pet posto Kanađana izvjašnjava se kao “poli”- dok su polovina njih roditelji.

Foto: unsplash

Iako se ovaj porodični stil života nekima može činiti čudnim ili čak skandaloznim, dosadašnja istraživanja pokazuju da više roditelja ili roditelji sa više partnera, u stvari, mogu obogatiti život djece.

”Ovi roditelji im mogu pružiti više ljubavi, kvalitetnog vremena, veći broj interesovanja i nivoa energije, mogu se više fokusirati na djetetovu jedinstvenu i rastuću ličnost”, stoji u studiji iz 2013. godine, Djeca u poliamornim porodicama.

I roditelji imaju koristi. Na primjer, u izvještaju se navodi da jedna ili čak dvije osobe sa malo ili ni malo vremena za sebe, mogu da polude u moru obaveza, više odraslih osoba mogu da zadovolje beskrajne potrebe i djece i sebe, a da pritom ne postanu bezosjećajni ili frustrirani.

I porodice sa ovom netradicionalnom postavom se susreću sa svojim jedinstvenim izazovima i poteškoćama. Ali, očigledno je da “poli” roditelji i njihova djeca imaju neke zavidne prednosti u odnosu na svoje monogamne prijatelje.

Potrebno je čitavo selo

Roditeljstvo je nekad bilo povezano sa čitavom zajednicom, komšijama, bakama i dekama i ostalom širom porodicom. Sad je taj sistem malo drugačiji.

“Način na koji sad očekujemo da roditelji odgajaju djecu nema smisla – sav je stres pao na dvoje ljudi, i oni nemaju stvarne pomoći. Ako pogledate neka druga društva ili kulture, selo bi odgajalo djecu”, kaže Sheila Migneron, montrealska mama sa dvoje djece, Allisane koja ima tri godine i bebu Maxime od četiri mjeseca.

Ona takođe ima momka sa kojim se viđa nekoliko mjeseci, dok Richard, njen muž, godinu dana izlazi sa Melanie koja ima četvero djece. ”Moj bi idealan život bio domaćinstvo sa puno roditelja i djece, gdje su svi jedni drugima roditelji i djeca”, kaže Sheila.

Dodatni partneri pomažu roditeljima u svemu, od brige o djeci do emocionalne podrške. Liane, Ryan, Sean i Sue žive zajedno u velikoj udobnoj kući prepunoj knjiga i muzičkih instrumenata.

“Ima toliko roditelja pod jednim krovom, to mi je dalo zeleno svjetlo da postanem otac. Osjećam se veoma srećno zato što “poli” roditeljstvo djeluje tako dobro na nas. Gotovo je nemoguće zamisliti koliko bi bilo teško bez njih”, kaže Ryan.

Oporavak od carskog reza je bio mnogo težak za Sue, ali joj je mnogo olakšalo druženje sa Liane. Liane je Parkera rodila mjesec dana poslije. Sada su u kući sa dvije bebe i Liane kaže: ”Da se sa ovim stvarima moram boriti sama, vjerovatno bih sad plakala u dnevnoj sobi.”

Jenny Yuen iz Toronta, autor filma Polyamorous: Živjeti i voljeti više, takođe je pričala o svom oporavku poslije trudnoće.

Rodila je kćerku Louise, prije četiri mjeseca, a njen suprug Charlie je otac djeteta. Takođe, ona je u vezi sa Adamom, kojeg opisuje kao svog životnog partnera.

“Kad je došlo vrijeme za porod, Charlie i ja smo bili potpuno nespremni. Imali smo po dvije lijeve ruke” kaže Adam.

“Kasnije, kad su nju i bebu odvezli u sobu za oporavak, ja sam se odjednom našao u suzama. Nevjerovatno je koliko sam se zaljubio u to malo stvorenje.”

Foto: unsplash

Adam ne radi, rano je otišao u penziju, tako da se mogao posvetiti Jenny oko postporođajnih obaveza. A ako je Charlie-u potrebna noć odmora, on zna otići kod Adama u stan. Jenny-ini roditelji ne pomažu oko bebe, tako da je Adam od neprocjenjive vrijednosti za njih, on je njihova zamjena.

Puna kuća

 “Postoji toliko pitanja oko proslavljanja Božića, Hanuke ili nekog drugog praznika. Mnogo je porodica koje dođu u našu i sve se odlično slažu iako ih je jednostavno previše!“, kaže Sean.

I “poli” porodice se mogu nastaviti širiti, jer “metamouri” – partneri partnera mogu dolaziti sa svojim boljim polovinama.

Djeca upoznaju nove prijatelje za igranje. Na primjer, Alissane, ćerka od Sheile, živi za dan kada će posjetiti kuću očeve djevojke da bi se igrala sa njenih četvero djece.

“Ako mi treba podrška a moj partner nije u mogućnosti da mi to pruži, imam drugog partnera koji mi može pomoći. Ako se svakom istovremeno desi loš dan… to može biti stvarno previše”, kaže Jon.

Jon, na primjer, ima još dva partnera pored Jesse i Frankie, a to je Bryn (s kojom se Frankie takođe druži) i vezu na daljinu sa Wendy.

On skicira crtež svoje polikule upotpunjen metamourama i njihovim partnerima. Izgleda kao veliko razgranato drvo. Skoro da ispunjava cijeli jedan list.

 Moć “poli” odnosa

 Za tradicionalne porodice, bračni par i njihova djeca su norma ali za “poli” porodice takav raspored je prilično ograničavajući. Michelle je u vezi sa Gord-om (koji ima dvoje djece), a predstavlja se kao solo “poli”, termin koji se obično odnosi na poliamoristu koji može imati jednog ili više ozbiljnih “sekundarnih” partnera, ali preferira da nema ”primarnog” partnera, i nema interesa za vezu tradicionalnog para.

Djeca takođe mogu naučiti dragocjene vještine komunikacije i odnosa od “poli” roditelja i njihovih partnera, kaže izvještaj “A šta je sa djecom?”.

“Prioritet koji se daje otvorenosti, iskrenosti i emocionalnoj pismenosti može stvoriti okruženje u kojoj djeca razvijaju tendenciju ka većoj emocionalnoj inteligenciji” piše u izvještaju.

Ostale pogodnosti za djecu u poliamoroznim porodicama uključuju veći stepen zrelosti, samopouzdanja kao i sjajne međuljudske odnose.

Jacki Yovanoff, majka je dvoje djece i Gordonov stalni partner, odnosno osoba sa kojom živi. Ona voli da njena djeca vide drugačiji stil odnosa od monogamije.

”Naša djeca imaju prednost što ne pretpostavljaju ‘šta je normalno’ i što nemaju ugrađen taj alat za kritičko razmišljanje”, kaže ona i dodaje: “Mi njima govorimo da ne postoji normalno i nenormalno, postoje samo uobičajene i manje uobičajene stvari.

Monogamija je možda puno češća u našoj kulturi ali ne bih rekla da je to normalna struktura.”

 Dupla nevolja

S dodatnim partnerima dolazi i više od svega – uključujući i sukobe zbog roditeljskih stilova. Melanie, djevojka od Sheilaninog supruga, mnogo je stroža od nje.

”Moramo pregovarati o onome što najbolje djeluje na nas i moramo pronaći način da spojimo svoja uvjerenja i vrijednosti, ono što želimo i što nam je važno, i doći do neke sredine sa svim odlukama koje je potrebno donijeti. Definitivno je bio izazov da se uskladi sve ono što smo željeli”, kaže Ryan.

Onda su tu i prekidi veza. Studija iz 2009. godine otkrila je da je jedan od najčešćih nedostataka “poli” porodičnog života bol djece tokom opraštanja od partnera njihovih roditelja.

Michelle smatra da to predstavlja priliku za modeliranje dobrog ponašanja pri raskidima kod njenih dječaka i kao što je uobičajeno u “poli” zajednici razdvajanje se više smatra tranzicijom nego pauzom.

”Ne samo da će naučiti kako da se ponašaju u vezama, već će naučiti kako se ponaša pri izlasku iz veze i kako se odnosi mogu lako promijeniti” kaže ona. Fleksibinost i fluidnost “poli” odnosa takođe znači da je uobičajeno da se bivši partneri druže, bilo da su platonski partneri ili samo prijatelji.

 Djeca su sasvim u redu

 Pa kako se djeca nose sa tim? Prema “A šta je sa djecom?” studijom, glavna briga dolazi od okruženja: ”Paralele se mogu povući djeci koja rastu u gej porodicama, gdje stres dolazi uglavnom zbog negativnih komentara prijatelja, školskih kolega i stigme koju mnogi drže.”

Međutim, studije pokazuju da djeca koja dožive stigmatizaciju mogu dodatno ojačati. Nijedno od djece u porodicama koje su intervjuisane nije doživjelo diskriminaciju, uprkos tome što se njihovi roditelji javno izjašnjavaju da su “poli”.

Jacki je prije nekoliko godina postala “poli” a njena ćerka je jednom prilikom odnijela novinski članak o njoj da pokaže svojoj učiteljici.

Michelle se puno druži i razgovara sa svojim sinovima. Često ih pita da li imaju neka pitanja “Ne mama! Još uvijek nemamo pitanja!”, kaže ona i dodaje da njima to nije problem.

Prošlog ljeta dječaci su joj se pridružili na Toronto Pride-u, gdje su nosili transparent “Poliamoria u Torontu”.

Jonu se nije svidjela ideja čuvanja tajni, pa kad je Frankie počela provoditi vrijeme s njima, Jon i Jessa su porazgovarali sa dječacima. ”Nismo željeli da se naša djeca osjećaju kao da moraju da čuvaju tajne porodice ili da se stide bilo čega što se dešava u našoj kući i željeli smo da shvate da ljubavni odnosi mogu poprimiti različite oblike”, kaže Jon.

 Ovde se nalaze zmajevi

 Neke “poli” porodice se trude da budu prihvaćene u zajednici ili čak od strane njihovih najbližih. Iako nema aktivnih članova opozicije u porodicama Ryan, Sue, Liane i Sean, ne postoji ni nužna podrška svih njih.

Otkrili su da su njihovi roditelji imali pravi izazov u povezivanju sa svojim nebiološkim unucima i morali su naporno da rade kako bi došli do faze prihvatanja i tolerancije.

Napuštajući Jonovu kuću, prolazite ispod znaka na ulazu koji glasi “Here Be Dragons”. U 1700-im godinama ova faza se koristila za zemljišta koja još uvijek nisu istražena, mjesta potencijalnih opasnosti. ”Imamo taj znak da bi ohrabrili našu djecu da krenu u avanturu. Ali oni takođe znaju da se uvijek mogu vratiti – da će ovde uvijek imati dom”, kaže Jon.

Tako će njihova djeca krenuti u svijet ojačani ljubavlju mnogih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije